USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У Луцьку знищили мурал, присвячений кінорежисеру Борису Ревенку

16 Квітня 2024 23:00
У центрі Луцька будівельники знищили мурал, присвячений покійному кінорежисеру, керівнику аматорської кіностудії «Волинь» Борису Ревенку.

Про це Суспільному розповіла лучанка Світлана Зозуля.

Мурал на честь Бориса Ревенка на будинку на проспекті Волі, 3, де досі діє кіностудія «Волинь», у червні минулого року створив луцький художник Юрій Чайка.

Хто такий Борис Ревенко

Світлана Зозуля була учасницею аматорської кіностудії «Волинь», яку із 1974-го більш як 40 років очолював Борис Ревенко. З її слів, під його керівництвом вчилася писати сценарії та знімати аматорські кінофільми.

«Символічно, що наш перший спільний фільм був з Ревенком, з Бєловим і зі мною якраз про графіті в Луцьку. А тут, бачите, через стільки років намалювали Бориса Павловича і маємо те, що маємо.Крило натхнення лишилося, мистецтва немає», – сказала лучанка.
У 2015 році заслужений працівник культури України Борис Ревенко помер. Зі слів Світлани Зозулі, багато лучан, якщо не знають Бориса Павловича на ім’я, то візуально чоловіка з бородою та камерою багато хто пам’ятає, адже він знімав усі події у місті.
На фасаді будинку на Волі, 3 у 2017 році повісили меморіальну дошку на честь Ревенка, розповів режисер Олександр Савчук, який нині працює на пів ставки в кіностудії, що в підвалі будинку.

«Кіностудія займається збереженням, оцифруванням архівів і не лише Ревенка. Тут багато архівів. Стінопис, як вид мистецтва, так званий стріт-арт, річ недовговічна і як можна до цього ставитися, якщо майстер, який малює той стінопис, готовий до того, що завтра його не стане», – сказав чоловік.
Хто й чому знищив мурал, і чи був на це дозвіл

Шар штукатурки із зображенням кінорежисера зняли будівельники, які проводять ремонт, зазначив режисер Олександр Савчук. Він додав, що квартиру на першому поверсі, вікна якої виходять на фасад, де був стінопис, переоблаштовують під комерцію.

Що тут буде і чи мають дозвіл на проведення робіт у підрядника з’ясувати не вдалося.
Читати ще: Без боротьби свободу не здобудеш: у Луцьку створили мурал на будівлі патрульної поліції

Автором знищеного стінопису є луцький художник Юрій Чайка. У коментарі телефоном він розповів: знищений мурал – це частина його творчого проєкту «Люди міста», в рамках якого на стінах будівель зображує непересічних лучан.

Фасади та ілюстрації, зі слів Юрія, погоджує з Луцькою міською радою. На створення зображення, присвяченого Борису Ревенку, витратив до тижня.

Художник зазначив, що готовий розглянути пропозицію про відновлення стінопису, якщо до нього хтось звернеться із таким запитом. «Я придумав, зробив. Лучани, якщо їм цікаво, то вони його збережуть. Якщо не цікаво – не збережуть. На даний момент я бачу, що, мабуть не цікаво зберегти», – сказав лучанин.
Будинок на Волі, 3 перебуває на обслуговуванні житлово-комунального підприємства № 3, розповів телефоном директор Юрій Шевчук. Зі слів посадовця, на проведення робіт зі зміни фасаду та переоблаштування входу у квартиру з вулиці замовники робіт мали б звернутися до підприємства.

«Ніхто не звертався. Я вам не скажу, тут треба вияснити, хто там робить, які ремонти», – зазначив керівник ЖКП № 3.

Чи покарають відповідальних осіб за знищення муралу

Керівник відділу контролю за благоустроєм департаменту муніципальної варти Володимир Луньо телефоном розповів, що осіб, які виконують ремонтні роботи, наразі встановлюють.

З його слів, якщо дозвільних документів на перепланування приміщення немає, відповідальних осіб притягнуть до адміністративної відповідальності.
На проспекті Волі, 3, де відбувається ремонт, завітали й працівники відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради. Начальник відділу держархбудконтролю Владислав Троць розповів: за дозвільними документами про повідомлення про початок будівельних робіт до відділу ніхто не звертався.

«Чути, що відбуваються якісь роботи. Двері для нас не відкрили. З цієї сторони стоїть нове вікно, але поки не бачимо технічного паспорта, не можемо встановити, чи воно було зі зміною конфігурації, чи ні. Також бачимо, що встановлені нові двері, але також поки не бачимо офіційної документації – не можемо встановити», – каже посадовець.

Спеціальна комісія, яку створили у держархбудконтролі, розповів Владислав Троць, встановила: забудовник працює поза законом. Зі слів посадовця, забудовник зобов’язаний розробити проєкт та отримати погодження.
Начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцькради Владислав Троць, на час дії воєнного стану ніяких санкцій щодо порушників їхній відділ вживати немає права, а забудовнику надішлють листом рекомендації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 17 Квітня 2024 03:11
У сім'ї 7 ' няньок дитина без руки А до чого війна ? Що можна без дозволів робити ?
Анонім Показати IP 17 Квітня 2024 09:14
За що і гинуть хлопці. Щоб тут і далі таке було. Чинуші, як страуси. Нічого не знаю, дозволу не давав. Відкату чекаю.
лучани Показати IP 19 Квітня 2024 05:37
Краще він би стіни облуплені красив. А ось чому музей Ревенка наша культура знищила та архіви просрала?
Петро Показати IP 21 Квітня 2024 23:08
Краще гарний ремонт ніж криво намальований портрет

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus