USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Мінську тисячі людей вшановують пам’ять загиблих на протестах

15 Серпня 2020 15:55
На проспекті Пушкіна в Мінську зібралися тисячі білорусів. Люди прийшли вшанувати пам’ять загиблих на протестах та внаслідок насильства з боку силовиків.

Трансляцію з місця події проводить білоруська служба Радіо Свобода, передає УНІАН.

Люди принесли квіти та називають акцію мирною. Серед тих, хто підтримав акцію, є й родичі загиблих. Сьогодні в Мінську проходить поховальна церемонія Олександра Тарайковського. Біля станції метро «Пушкінська», де й убили Олександра Тарайковського, протестувальники облаштували йому стихійний меморіал. Там зранку суботи зібралися понад тисяча людей.
Увечері 10 серпня Олександр Тарайковський загинув під час силового розгону протестів силовиками. Офіційна влада пояснила смерть Тарайковського нещасним випадком: буцімто чоловік хотів кинути у спецпризначенців вибуховий пристрій, але сам підірвався. Проте, як встановили активісти, чоловіка вбили, і, найімовірніше, вбивцями були бойовики одного з підрозділів КДБ. На відео помітно, як один з силовиків влучає у чоловіка зі зброї.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагав Олександр Лукашенко. Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйки вийшли працівники найбільших підприємств країни. У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, били й навіть вбивали.

У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження». На насильство з боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав. ЄС заявив, що займається підготовкою санкційного списку, та що не визнає вибори в Білорусі.

14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенка з 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин. Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Якось так Показати IP 15 Серпня 2020 19:56
Проплачені наймити щиро плачуть над тілом сакральної жертви і нишком обирають нову.....
Лучанин до Якось так Показати IP 16 Серпня 2020 01:03
І це правда!!
Слава до Якось так Показати IP 16 Серпня 2020 05:30
100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus