USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Польщі скасували податок для українських біженців

5 Вересня 2022 17:48
Уряд Польщі відмовився від збору податків з біженців з України, які прибули до країни після 24 лютого, і відтоді працюють на українських роботодавців.

Як передає Мінфін, про це повідомляє money.pl.

Раніше передбачалося, що такі громадяни мають подати податкову декларацію у Польщі та сплатити прибутковий податок до 20 вересня.

Відповідно до міжнародних домовленостей, біженці, які з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну прибули до Польщі і відтоді не залишали цю країну, постійно працюючи дистанційно на роботах на своїй батьківщині, з 25 серпня (тобто після 183 днів перебування в Польщі) стають польськими резидентами і підлягають податкової відповідальності.

Йдеться про податок PIT (Personal Income Tax), який у Польщі сплачує кожен, хто отримує доходи. Дата сплати такого податку настає у вересні для тих, хто приїхав до Польщі у лютому.

Читати ще: У Польщі припинять міняти гривні на злоті за курсом НБУ

Таким чином українці були зобов'язані сплатити податок PIT до 20 вересня за останні пів року, а потім платити його щомісяця. Однак влада Польщі вирішила відмовитися від збору податків з українців. При цьому польський уряд надає таким біженцям більш довгий пільговий режим.

«Зважаючи на особливі потреби українських платників податків, ми запровадили спеціальний регламент для громадян України, який дозволяє їм обирати оподаткування за своїм бажанням, якби вони були польськими податковими резидентами», — заявили у податковому департаменті Мінфіну Польщі.

Цей спеціальний режим є добровільним і доступний лише у період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2022 року — до кінця цього податкового року. І лише для тих українців, на яких поширюється спеціальний акт, тобто є військовими біженцями.

Як ми писали, відповідно до нових, спрощених правил, польські роботодавці повідомили про працевлаштування близько 430 тис. громадян України, які прибули до Польщі після 24 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus