USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«У різні пори року я буваю і селянка, і панянка», ‒ волинська підприємиця

2 Грудня 2019 11:20
«В Україні прижилася приказка, що на землі можна заробити тільки мозолі і горб. Але це неправда! Якщо працювати грамотно, використовувати сучасні підходи, то цілком реально отримувати непогані прибутки. Про себе скажу, що у мене є періоди протягом року, коли я селянка, а коли ‒ панянка. Я можу собі дозволити відпочинок у будь-якій країні світу», ‒ каже підприємиця Галина Пушкар із Ківерців.

Пані Галина разом із родиною вирощує органічну малину, полуницю, картоплю, обліпиху, смородину, порічки та капусту. Їй це подобається, жінка охоче їздить на навчання та семінари, причому перевагу віддає платним. Каже, з таких зустрічей отримує більше користі.

«Я виросла в селі, знаю, як там важко працюють люди. Тому дуже хотіла жити в місті. Їздили з чоловіком на заробітки в Польщу та Чехію. У Чехії мали великі шанси отримати громадянство, однак не склалося. Зате заробили гроші на квартиру в Луцьку. Там тепер живуть діти. А ми побудувалися у Ківерцях і ведемо господарство у Клубочині», ‒ розповідає Галина Пушкар.

За фахом жінка ‒ зоотехнік. Тому ще планує відкрити тваринницьку ферму. По-перше, любить тварин. По-друге, матиме органіку для підживлення ягідників. І по-третє, хоче спробувати виготовляти органічні сири. Нині в господарстві Галини Пушкар багато видів продукції сертифіковані як «Органік сертифікат».

«На виробництво органічної продукції ми переходили кілька років. Щороку господарство робило аналіз землі, вело журнали обліку врожаїв та поля, де зазначалися внесені добрива й засоби захисту рослин. Ми почали вносити органічні добрива, готувати землю до сертифікації. Географічне розташування ягідного поля відповідало вимогам, оскільки поблизу немає господарств, які використовують хімічні засоби. Урожайність становить 15 т/га. Підготувавши усі необхідні документи, отримали сертифікат з органічного виробництва», ‒ розповіла підприємиця.

Галині Пушкар довелося працювати у Польщі на малинових ягідниках. Там вона багато чому навчилася, звідти привезла і перші саджанці. Нині сама їх черенкує.

«Продукцію вирощуємо на замовлення багатьох підприємств Волині та сусідніх областей. Заморожуємо ягоди, але хочемо також продавати у сушеному вигляді. Повірте, не потрібно їздити на заробітки. Господарювати можна і в Україні, просто треба поставити собі мету і робити усе, щоб її досягти», – запевняє пані Галина.

Пушкарі не лише вирощують органічну продукцію, а й самі споживають лише корисну їжу. У родині відмовилися від цукру, замінивши його медом. Овочі, фрукти і ягоди на зиму квасять у бочках. Господиня запевняє, що таке харчування позитивно позначилося на здоров‘ї та самопочутті членів родини.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus