USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У російського керлінгіста знайшли допінг. Навіщо він йому?

19 Лютого 2018 23:37
Спортивний арбітражний суд отримав від Міжнародного олімпійського комітету прохання відкрити справу про можливе порушення антидопінгових правил російським керлінгістом Олександром Крушельницьким, який виграв разом з дружиною бронзову медаль у дабл-міксті, пише ВВС.

Допінг-проба спортсмена показала, що він міг приймати мельдоній, включений до списку заборонених препаратів. При цьому поки що відомі результати проби "А" - проба "Б" відкрита, але офіційно результати її дослідження поки що не опубліковані.

Російська служба Бі-бі-сі спробувала розібратися, чим загрожує подібний розгляд самому спортсмену і російським олімпійцям і чи є взагалі сенс приймати допінг у керлінгу.

Чим ця справа загрожує спортсмену?

Олімпієць, викритий у вживанні допінгу, зобов'язаний повернути отриману на змаганнях медаль.

У цьому випадку Крушельницькому і його дружині доведеться розпрощатися з бронзовою нагородою, і тоді вона автоматично перейде до спортсменів з Норвегії, яких російська пара обіграла у матчі за третє місце.

Подальшу долю спортсмена вирішуватиме Спортивний арбітражний суд (CAS).

Експерти мають ретельно проаналізувати концентрацію забороненого препарату в крові атлета: якщо вона буде занадто мала, то у нього може з'явитися шанс довести, що він вживав мельдоній ще до його офіційної заборони і, таким чином, не порушив правила.

Сам Крушельницький стверджує, що речовина потрапила в організм випадково. Останню перевірку він проходив 20 січня, і тоді допінг-проби були чистими.

Чим ця справа загрожує олімпійській команді атлетів з Росії?

"Справа Крушельницького", попри, здавалося б, одиничність ситуації, набагато серйозніша, ніж можна подумати.

Через нього МОК може продовжити санкції щодо російського Національного комітету, і тоді спортсмени втратять право участі у юнацькій Олімпіаді 2019 року в Аргентині, а можливо - і в наступних літніх та зимових Іграх, пише телеграм-канал "Мутко проти".

Крім того, російські спортсмени можуть втратити право пройти на церемонії закриття Олімпіади під національним, а не олімпійським прапором. Згідно з рішенням МОК, така можливість з'явиться у росіян тільки в тому випадку, якщо за весь час Ігор команда не матиме жодного порушення.

Що таке мельдоній?

Мілдронат (мельдоній) виробляють у Латвії, де його розробили в 1975 році, коли країна ще входила до складу СРСР.

Препарат у великих кількостях експортується в Росію, Україну і деякі інші, переважно пострадянські, країни, при тому що його клінічну ефективність багато фахівців ставлять під сумнів.

Мілдронат рекомендується в першу чергу для комплексної терапії ішемічної хвороби серця.

Також серед показань перераховані хронічна серцева недостатність, синдром абстиненції при хронічному алкоголізмі і в останню чергу - знижена працездатність і фізичне перенапруження, зокрема у спортсменів.

ВАДА заборонила мельдоній з 1 січня 2016 року.

Згідно з кодексом ВАДА, для заборони препарату або методу він має відповідати будь-яким двом з трьох критеріїв: наукові докази реального або потенційного посилення спортивних результатів, реальна або потенційна загроза здоров'ю спортсмена і/або "визначення ВАДА, що дана речовина або метод шкодить духу спорту".

8 березня 2016 року колишня перша ракетка світу Марія Шарапова оголосила під час прес-конференції в Лос-Анджелесі, що не пройшла допінг-тест в Австралії через виявлення мельдонію.

Вона повідомила, що 10 років вживала препарат мілдронат через проблеми зі здоров'ям. Шарапову дискваліфікували на два роки.

11 березня ВАДА заявила про те, що позитивний результат на мельдоній дали допінг-проби 60 спортсменів.

Чи є сенс керлінгістам вживати допінг?

Самі спортсмени, які грають у керлінг, не вважають, що прийом будь-якого препарату може поліпшити їхню гру.

"Як і в будь-якому спорті, тут потрібна сила. Але ви робите все самі по собі", - поділилася з New York Times лідер жіночої команди США з керлінгу Ніна Рот.

Представник збірної команди Канади Брент Лейн сказав, що не може навіть уявити собі, як мельдоній може поліпшити гру керлінгістів: "Єдині знеболювальні для керлінгістів, про які я чув, це пиво і адвіл (нестероїдний протизапальний препарат)".

Російська керлінгістка Анна Сидорова сказала в інтерв'ю Sports.ru, що допінг у керлінгу не має сенсу.

"На мій погляд, у керлінгу в принципі не потрібен жодний допінг, тому що тісно пов'язані між собою дві різні роботи: розумова і фізична. У разі, коли атлету потрібно швидше або вище стрибнути або пробігти, можна з'їсти щось, що тебе сильно розохотить, і ти зможеш показати якісь божевільні результати", - сказала вона.

"При цьому, якщо ми з'їмо або вип'ємо - я навіть не знаю, що можна зробити з цим - і у нас буде азарт і неможливий підйом, ми не зможемо виконувати складні кидки, які часом аж до сантиметрів потрібно доводити", - зазначає Сидорова.

За її словами, іноді сила взагалі не потрібна, "важливо чітке відчуття сенсорної моторики, яка напрацьовується досвідом".

"Відповідно, якщо тебе буде штирити, ти не зможеш це зробити. Також і навпаки, якщо ти приймеш щось, що тебе розслабить, не зможеш свіпувати. Ми не можемо поліпшити одну зі сторін, тому що друга тоді сильно просідає. У керлінгу поняття "допінгу" відсутнє", - наполягає Сидорова.

Як відреагували на виявлення мельдонію у пробі Крушельницького?

У соцмережах над ідеєю застосування допінгу в керлінгу відверто сміються - мовляв, сила у керлінгу не потрібна, все залежить від спритності, досвіду, майстерності, а їх за рахунок препаратів не отримаєш.

Британський журналіст у Москві Алек Лун написав в своєму Twitter: "Кажуть, російського керлінгіста спіймали на допінгу в Пхьончхані (мельдоній). Тепер треба з'ясувати, навіщо приймати допінг, якщо ти граєш у керлінг".

З ним погоджується журналістка CBS Montreal Анна Асімакопулос: "Не очікувала зустріти в одному реченні слова "керлінг" і "допінг".

"Тільки в Росії у керлінгу та допінгу є щось спільне крім останніх трьох літер", - пожартував політичний редактор німецького таблоїда Bild Юліан Рьопке.

Норвезький керлінгіст Магнус Недреготтен, що посів у дуеті з Крістін Скасліен четверте місце у дабл-міксті, прокоментував інформацію про те, що йому може дістатися бронзова медаль Олімпіади.

"Коли мова йде про вирішальні матчі, будь-яка дрібниця важлива. Поки що це просто чутки. Крушельницький невинний доти, доки не буде доведено протилежне. Як шанувальник спорту сподіваюся, що він не приймав допінг", - зазначив спортсмен.

Чим закінчилися попередні допінг-скандали?

Міжнародний олімпійський комітет 5 грудня відсторонив збірну Росії від участі у зимовій Олімпіаді "за систематичне маніпулювання антидопінговими правилами".

Запрошення взяти участь в Іграх в Пхьончхані під олімпійським прапором в результаті отримали тільки ті російські спортсмени, яких раніше не підозрювали у вживанні заборонених препаратів.

У результаті російські спортсмени виступають у нейтральній формі. Російська збірна у Пхьончхані офіційно називається "Олімпійські спортсмени з Росії (OAR)".

Всього на Олімпіаду в Пхьончхані приїхали 169 спортсменів з Росії - третя за чисельністю група після олімпійських збірних Канади і США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 22 Лютого 2018 18:04
А по другому они не могут, - вяличие без допинга не получается ! Он паветкин то ж два раза на допинге палился, и на Кличко по жабры зазимиченный вышел, да правда мало помогло розовуму страусу это...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus