USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

У селі біля Луцька батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії

18 Квітня 2019 12:45
За два десятки кілометрів від Луцька у селі Вишнів Ківерцівського району батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії. Будівлю, де нині розміщена стайня, їм подарував благодійник. Гроші на ремонт приміщення батьки збирали різними способами: їм жертвували небайдужі, мами розпродали свої бібліотеки. Нині в Центрі займаються три десятки дітей з ДЦП, аутизмом і синдромом Дауна, інформує «Іnvak.info».

Сергій Костюк півгодини верхи на коні Бріфі їздить манежем – так декілька разів на тиждень. Два роки хлопець із ДЦП займається іпотерапією у цьому центрі.

Мама юнака Наталія Костюк каже, що вперше спробували верхову їзду у 2012. Потім була перерва, у 2017 заняття відновили.

«4 заняття на тиждень, Сергій приїжджає о 8 годині, а розпочинали ми без сідла. На даний час в нас йде не так іпотерапія, як уроки верхової їзди, ми працюємо більше над ногами. На даний час набагато краще. Може і постояти, і сам піти», - розповідає іпотерапевт Володимир Маруняк.

«Перший раз дуже красочно було, боявся, спина боліла. Я їздив і лежачи, і задом наперед», - ділиться сам Сергій Костюк.

Іпотерапією з дітьми з інвалідністю займається Володимир Маруняк. Розповідає, що кожного дня відбувається 10-12 занять. «У нас до 30 діток, що займаються. Різні дітки є, аутисти, форма Дауна, вони на позитиві приїжджають, потім не можна зняти з коня».

Центр з іпотерапії у Вишневі три роки тому почали облаштовувати батьки «особливих» діток, ділиться Володимир Маруняк. З його слів, будівлю подарували благодійники, на ремонт гроші збирали своїми силами. У колишньому корівнику зробили стайню і манеж. Дітей тепер лікують три коні. Підбирали тварин дуже ретельно, каже іпотерапевт.

Світлана Косинець – серед тих батьків, які у 2016 році створили громадську організацію «Сильні діти» та зініціювали створення в області Центру з іпотерапії. Жінка розповідає, що гроші на будівництво переказують мешканці усієї України, також фінансово підтримали благодійники з Канади та Франції.

«Ми готові приймати дітей не лише з області, але й усієї України. Хто буде бажаючий їхати в глобальних планах, побудувати там гуртожиток, де могли б зупинитися батьки з дітьми. З владою, на жаль, в нас не склалося, раз нам виділили гроші на канцелярію, на будівництво ні… Прогрес є, але ми ще не закінчили будівництво», - каже Світлана Косинець.

Аби завершити будівництво, потрібно зробити ще чимало, додає Володимир Маруняк. Зокрема, впорядкувати територію, побудувати дитячий майданчик, а також утеплити будівлю, аби дітям і їх лікарям – коням – взимку було тепло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 19 Квітня 2019 14:43
Ми чекаємо ваших грошей: https://www.volynnews.com/news/economics/malenkyy-luchanyn-khvoryy-na-dtsp-otrymav-nadiiu-na-oduzhannia/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus