USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У селі на Волині показали, як готують традиційний поліський карух

28 Травня 2023 22:58
Карух – українська сиров’ялена м’ясна страва, яку готують шляхом тривалого зберігання свинячого сечового міхура, міцно заповненого м’ясом і приправленого спеціями. Страва упродовж кількох місяців має пройти процес сушіння-в’ялення. Потому виріб ще кілька місяців висить під покрівлею на горищі, аж доки не настане час його споживання.

Жителька села Погулянка Камінь-Каширського району Світлана Ричук розповіла Суспільному про традиційну поліську страву – карух – та поділилася родинним рецептом приготування сиров’яленого м’яса.

Світлана Ричук каже, що карух готують з діда-прадіда у кожній поліській хаті. В родині навчили цієї справи і невістку Анастасію.

Для приготування каруха потрібна свіжина. М’ясо свинини потрібно дрібно нарізати ножем.
На 10 кілограмів свіжини потрібно 450 грамів солі. Нарізане м’ясо також заправляють домашніми спеціями – часником та коріандром – це робота голови сімейства Івана.
Якщо м’ясо зі свині, яку годували на добавках, то воно дуже сухе і тоді карух виходить сухий і не розпадається, каже господиня Світлана.
Після того, як м’ясо настоїться у спеціях ним начиняють свинячий сечівник. Попередньо його замочують у картоплинні. Господиня Світлана каже: крохмаль добре витягує усі неприємні запахи. Після того карух зав’язують лляною ниткою та несуть до комори.
Виріб підвішують під стріхою, де він сушиться від трьох до п’яти місяців.

«Потрібне приміщення, яке добре провітрюється, щоб карух підсох. Він має покритися пліснявою. Без холодильника цей продукт може зберігатися дев’ять місяців», – говорить Іван Ричук.

Родина Ричуків каже, що сімейний делікатес не боїться ніякого блекауту та є першою стравою, якою пригощають гостей та синів, які приїжджають додому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
12345 Показати IP 28 Травня 2023 23:47
"Кірух"-у нас говорять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus