USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У сільському ФАПі на Волині – нове медичне обладнання

21 Вересня 2018 17:26
Новим медичним обладнанням поповнився ФАП села Старики, що належить до Перемильської сільської ради Горохівського району. Сталося це завдяки ініціативній групі громади, яку очолила бухгалтер сільради, член партії УКРОП Тетяна Маєвська, та співфінансування Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», повідомляє прес-служба УКРОПу.

Презентація проекту «Здоров’я громади – запорука благополуччя країни» у ФАПі відбулася за участю очільника Волинського УКРОПу, депутат обласної ради Вячеслава Рубльова та активних громадян села.

Стариківський ФАП знаходиться у просторому чотирьохкімнатному приміщенні. Впродовж 16 років тут працює досвідчений фельдшер Ольга Собань. Жителі Стариків задоволені її кваліфікованою допомогою і постійною готовністю оперативно вирушити на виклик. Хоча медикаментами для надання невідкладної медичної допомоги фельдшерсько-акушерський пункт забезпечений, але матеріально-технічна база таки потребувала оновлення.


Активісти села вирішили підготувати проект для залучення коштів із Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», бо уже упевнилися у його можливостях. Адже завдяки співфінансуванню у сусідньому селі Перемиль школа отримала нову сучасну техніку.

У Стариках є доволі багато дітей, а районний центр – за 40 км, тому батьки чекають від місцевого ФАПу фахової допомоги як для себе, так і для своєї малечі. От і на презентацію проекту прийшли, у більшості, молоді мами із немовлятами. Найменші жителі села постійно потребують контролю медпрацівника.

«Для роботи була вага, якій уже 30 років, її постійно ремонтували, – розповіла місцевий фельдшер Ольга Собань. – У селі 114 дітей до 18 років, бувають й недоношені, а у ваги не було чутливості, щоб їх зважити. Зараз уже проблеми немає, усі задоволені. Тепер маємо ростомір, а то як дитину сантиметром виміряєш?! Придбали ще пеленальний столик, бо раніше і старша людина, і малеча лягала на одну медичну кушетку. Хоч, звичайно, оброблялося, але це таки не добре».

Ще фельдшер надто радіє отриманій медичній сумці, у якій все розподілено і легко знайти. Уже були нагоди у цьому впевнитися, зазначила Ольга Собань.

Ініціативна голова Перемильської сільської ради Надія Маселко щиро задоволена новому обладнанню у ФАПі.

«До сільської ради належить п’ять сіл і в кожному намагаємося щось зробити, – ствердила очільник громади. – У Стариках найбільше дітей, тому й проекти відповідні тут. Дякуємо команді УКРОПу та Фонду Ігоря Палиці, що працюють для людей!»

Вячеслав Рубльов запевнив учасників зустрічі, що співпраця із обласною радою і Фондом «Тільки разом» буде продовжуватися і поглиблюватися.

«Такі презентації мають відбуватися у кожному селі Волині. Всюди хочемо щось робити, – зазначив депутат-укропівець. – Але за три роки відновити усе, що впродовж 26 років руйнувалося, зношувалося, дуже важко. Та волинські укропівці та голова обласної ради Ігор Палиця через Фонд «Тільки разом», засновником якого він є, намагаються дійти навіть у найвіддаленіші села. У Горохівському районі реалізовано близько 60 спільних проектів, спрямованих на заміну вікон, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, укомплектування ФАПів тощо. Спрямовуються кошти й з обласного бюджету на більш вартісні проекти.


Багато зараз нагальних питань в освіті, дошкіллі і медицині. Переконані: без школи, ФАПу, будинку культури село не виживе. Тому Ігор Палиця та депутатський корпус обласної ради постійно працюють над покращенням матеріального оснащення ФАПів як через Фонд «Тільки разом», так і за кошти обласного бюджету. Треба усе робити, аби були комфортні умови життя у селі, щоб і дорослі, і діти могли отримали кваліфіковану медичну послугу, нарівні із міськими жителями. Приємно працювати з людьми, які приходять із ініціативами. Саме такою є голова Перемильської сільської ради. Багато залежить від людей. Якщо громаді хочеться щось роботи, то і нам хочеться її підтримати».

Присутні на заході висловилися пропозиції щодо обладнання зупинки для громадського транспорту у селі, бо надто відкрита місцевість, а діти та й старші люди змушені стояти на вітрах і холоді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus