USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Він думає, що розумний, але вранці пив віскі замість каші, так його налякав мій приїзд, – Сем Кислін про Порошенка

16 Серпня 2019 18:46
Американський мільярдер українського походження, економічний радник колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, а з недавніх пір і «ворог Петра Порошенка № 1» Сем Кислін розповів, як експрезидент вивів з України 8 мільярдів доларів.

У 2018 Кисліну на п’ять років заборонили в’їзд в Україну за розпорядженням СБУ. Офіційна причина – «необхідність захисту економічних інтересів», неофіційна – усне «прохання» тодішнього президента Петра Порошенка, який злякався грошових розбірок з впливовим американцем. Той свого часу інвестував в державні облігації України десятки мільйонів доларів, при цьому з нього зажадали 3 млн доларів хабара. Після цього Кислін записав скандальне відеозвернення, в якому звинуватив Порошенка в геноциді українського народу.

Проте чекати п’ять років, щоб потрапити в Україну, Кисліну не довелося. Через рік він знову тут, і готовий давати свідчення проти Порошенка, пише «Страна».

Як стало відомо виданню, Кисліну зараз відводять роль ледве не головного «комунікатора» між адміністрацією Трампа і новою українською владою. Втім, сам він цю інформацію не підтвердив, заявивши, що його візит – неофіційний.

– Ви були нев’їзним в Україні, і в попередньому інтерв’ю сказали, що головна причина – ваша обізнаність про корупційні схеми за участю оточення тепер уже експрезидента Петра Порошенка. І ось ви знову в Україні. Тобто заборону на в’їзд зняли?

– Тоді заборону ввели за усним розпорядженням Порошенко, і я вже написав заяву в суд на СБУ. Порошенко злякався, що я оприлюдню факти про його корупції, тому і не пустив мене в Україну. Нещодавно Служба безпеки, яка має вже нового керівника (Іван Баканов, – ред.), скасувала заборону.

– Для чого ви приїхали?

– Я приїхав зустрітися з новим керівництвом країни. У справі Порошенка в тому числі. Зараз проти нього йде розслідування, але при цьому прокурору (Луценко, – ред.) ніякого результату не буде. Він – своя людина в «сім’ї». Порошенко і Луценко – корупціонери, які працювали не на свій народ, а на свої кишені, і вкрали дуже багато грошей. Тільки Порошенко за час президентства вивів з України не менше 8 мільярдів доларів. Зокрема, тільки за відомими мені фактами через держкомпанію «Центренерго» було виведено від 700 до 800 млн доларів.

– Вам вдалося зустрітися з представниками нової влади? З ким саме?

– Так, вже з деким були офіційні зустрічі. З новим главою СБУ Іваном Баканова вже зустрічалися.

– Ви раніше були знайомі?

– Раніше їх не знав – я бізнесмен, вони – державні чиновники. Ми з різних світів. Але сподіваюся, що вони будуть здійснювати демократичну політику і головне – викорінять корупцію.

– Про що говорили з Бакановим?

– Все про те ж – корупція і як її подолати. Сьогодні Україні потрібні кардинальні зміни в законодавстві, повна заміна кадрів на всіх ключових позиціях в судовій, правоохоронній системах. А потім – залучення міжнародних інвесторів. Але спочатку потрібно розібратися зі старими справами – злочинами Порошенка і його оточення. І я можу посприяти із залученням міжнародних правоохоронних органів, які спільно з вашими СБУ, МВС та іншими правоохоронними структурами, зміну керівників яких уже анонсував президент, будуть вести розслідування проти старої влади. Щоб в результаті не тільки винні були покарані, але і в бюджет країни були повернуті мільярди доларів, які знаходяться на рахунках компаній, безпосередньо або побічно підконтрольних експрезиденту Порошенку.

– Раніше в інтерв’ю ви розповідали, що звернулися до Держдепу США з проханням почати розслідування проти Порошенка. Вже є якісь результати?

– Так, розслідування йде, порушено кримінальні справи. Я зараз не можуть розкривати всі подробиці. Скажу лише, що розслідування йде не менше ніж за трьома статтями. Одна зі справ – щодо грошей МВФ. Точніше, щодо останнього траншу у мільярд доларів. Є підстави вважати, що всі ці гроші пішли не за призначенням, їх вивели у вигляді рефінансування на комерційні банки, а далі – вони розсмокталися по кишенях. Все це робилося за розпорядженням Порошенка.

Рекомендований МВФ директор департаменту НБУ Олександр Завадецький був незаконно звільнений зі своєї посади (на сьогоднішній день він відновлений судом). Тобто, не було контролю і прозорості за витрачанням коштів МВФ.

– Але ж ви минулого року вже знали, що в Україні – тотальна корупція. І все одно вклали гроші в держпідприємство – ОПЗ?

– Я підозрював, але точно не знав, що все настільки погано. Виходить, що це чергова моя втрата. Вже на євробонди проколовся. (Кислін у 2014 році через англійського брокера купив кіпрську компанію Opalcore Ltd за 8 млн доларів по дисконту. На її рахунках в українських банках розміщувалися бонди-облігації вартістю 20 млн доларів, які перебували під арештом. Разом з відсотками набігло близько 23 млн доларів. Але грошей він не отримав – ці кошти були конфісковані за вироком Краматорського суду у справі Януковича, – ред.)

Ніякого відношення до грошей Януковича і попереднього режиму ці інвестиції не мають.

Кому не розповідаю, ніхто не вірить в цю абсурдну історію. Причому тут Янукович, він що – на цих грошах розписався?

– Але вам же в Адміністрації президента пропонували все повернути за 3 млн доларів?

– Мені такі умови виставив куратор судової системи – нардеп Грановський. Пропонували, але я не дав ані копійки. Я законослухняний громадянин, чому я повинен давати хабарі.

– Ви все ще розраховуєте повернути ці гроші?

– Розраховую, і я їх поверну. І не тільки я, а й інші інвестори, яких кинули в Україні. З 8 мільярдів, які Порошенко вкрав, реально повернути приблизно 5 мільярдів. І повертати буде за рішенням судів держава Україна – з бюджету. Тобто, кожен платник податків. Тому я і звинуватив Порошенка в геноциді українського народу (напередодні президентських виборів Кислін записав відеозвернення «до всіх патріотів країни», де анонсував швидку втрату влади Петром Порошенко і звинуватив його в геноциді українського народу, – ред.). Але, сподіваюся, що й Порошенко відповість за все, майном і грішми.

Він же думає, що він розумний, але вранці пив віскі замість каші, так його налякав мій приїзд. Він подзвонив Луценку, а той – своїм людям дав команду, і мені принесли три повістки.

– Які повістки?

– З’явитися у якості свідка у справі Януковича. Це – помста за те, що я вчора погодився давати вам інтерв’ю. Вони злякались.

– А у справі Порошенка вас в якості свідка не викликають?

– Поки що ні, але якщо викличуть – піду, у мене є що розповісти. Тільки піду вже до нового генерального прокурора. Провину їх всіх – Порошенка, Кононенка, Грановського і інших – насправді легко довести. Наприклад, щодо «Центренерго» офіційною потерпілою особою є мій друг і бізнес-партнер Діма Крючков. Ми з Дмитром знайомі більше 20 років, але наш спільний бізнес не в Україні. Тільки з однієї компанії «Центренерго» було виведено понад 7000 млн доларів, що осіли на рахунках офшорних компаній, підконтрольних Порошенку.

Правда, Порошенко майже всі гроші звідси вже вивів на закордонні рахунки, залишилися тільки фабрики цукерок. Але гроші реально знайти і повернути. Для цього потрібно залучити ФБР, яка може контролювати рахунки в валюті. І я цьому можу посприяти, про що і йшла мова на зустрічі з Іваном Бакановим.

– Якщо Порошенком і його оточенням займуться міжнародні правоохоронні органи та доведуть факти масштабної корупції, зокрема й з грошима МВФ, які вироки можуть бути?

Корупціонерам такого рівня як Порошенко і Кононенко в США дають по 200-300 років в’язниці.

– Чи є у вас в справах проти Порошенка підтримка американської влади? І якщо так, то від кого саме?

– Є підтримка ФБР і міжнародних інституцій по боротьбі з корупцією.

– Ви єдиний з американських інвесторів, хто вимагатиме порушення справ проти Порошенка? Чи будуть інші?

– Поки не можу відповісти вам на це питання.

– Факт освоєння мільярда доларів від МВФ якось може вплинути на подальшу співпрацю Міжнародного валютного фонду з Україною?

– Влада змінилася, тому дуже важливе значення матиме результат зустрічі пана Трампа з паном Зеленським. Зараз важливо, щоб Зеленський погодився на зустріч з інвесторами і дав свої президентські гарантії, що тут можна буде вести прозорий бізнес. І через півроку – піде потік інвестицій.

– А ви не допускаєте іншого сценарію – що представники нової влади просто посунуть попередників з грошових потоків і сядуть на них самі?

– Все може бути, якщо президент дасть слабинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Навуходоносор Показати IP 16 Серпня 2019 20:39
Деда надо беречь, ценный свидетель.
Хех до Навуходоносор Показати IP 16 Серпня 2019 21:26
Деда увидел деда ...
1234 до Навуходоносор Показати IP 17 Серпня 2019 10:48
О то цей Кіслік нормальний дядько. І видно людина хороша. З такими хорошими людьми і інвесторами Україна зацвіте пишним цвітом.
5565 до 1234 Показати IP 17 Серпня 2019 14:58
От уявіть, Ви маєте гроші і тут їх інвестуїте в одного із сусідів. Ви це зробите просто так? Звичайно ж ні. У нього свій інтерес, а не добрий він дядько. Більше думати тре!
ще не зовсім свідоми Показати IP 16 Серпня 2019 21:39
Випив віскаря, а потім поліз дзвонити у жидичинські колокола.
ххх Показати IP 16 Серпня 2019 23:16
у педра вже (попа как у кім ) погляд з середини.
Дончанин Показати IP 17 Серпня 2019 08:58
По еб...нику парашенко видно что вор!
Яцык куля Показати IP 17 Серпня 2019 09:47
Выбрали пидора в президенты а он народ поимел!!!!!
Не надо до Яцык куля Показати IP 17 Серпня 2019 19:57
Не надо, не надо.
999 Показати IP 17 Серпня 2019 13:23
А хто за Порошенка П.О. голосував, тільки його оточення: вся Вінницька область та очковтирателі, які вилизують на весь язик. Особисто я Петра Порошенка ніколи не поважав за його жадібність до збагачення та не голосував, не від того, що я його знаю, а віт того, що у нього морда свиняча. Зразу людину видно, коли він ще починав свій шоколадний бізнес.
Євген до 999 Показати IP 20 Серпня 2019 10:32
А я його непогано знаю з 1995 року, тому ніколи за нього не голосував. І його роль в організації революції, яка призвела до краху країни, зубожиння народу потребує вивчення та безумовного засудження на довічний термін.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus