USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У Володимир-Волинському ліцеї – криза з фінансуванням

22 Січня 2021 08:00
Станом на початок 2021 року ліцей «Центр освіти» у Володимирі-Волинському не має ані копійки на утримання спортивного відділення. Крім того, чимало проблем – у його Сенкевичівській філії, де є гостра потреба в облаштуванні внутрішнього санвузла.

Кошти сподіваються знайти в обласному бюджеті, повідомляє телеканал «Аверс».

У Володимир-Волинському ліцеї на спортивному відділенні навчається понад сотня учнів. Хоч відділення створили нещодавно, його вихованці, а саме жіноча футбольна команда «Ладомир», вже неодноразово зарекомендували себе якнайкраще. Та нині те, чи буде й надалі спортивний відділ у ліцеї, – під питанням. Бо ж в освітній субвенції коштів на його фінансування не передбачено.

«Склалася критична ситуація із таким підрозділом, як спортивне відділення, – каже директор Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради Валентин Вірковський. – На сьогодні воно не включене в нормативну базу, і ті 2,8 мільйона гривень, яких потребує заклад для фінансування ось цього підрозділу, а це 130 дітей, я просив би профінансувати».

Як розповів очільник закладу, річ у тім, що торік фінансування цього відділення відбувалося через спеціальну програму. Утім цього року все по-іншому. І зараз у ліцею немає ані копійки на харчування дітей зі спортивного відділення.

Валентин Вірковський каже: відновлення навчання розпочнеться уже 25 січня. А нині немає навіть закуплених продуктів, бо ж коштів на це не передбачили.

Та немає коштів на харчування дітей і у філії ліцею, яка розташована в Сенкевичівці. Йдеться про соціально незахищених діток, які там навчаються.

«На сьогодні Сенкевичівська філія, яка є в складі нашого закладу, має пів сотні дітей, які потребують соціальної підтримки, – додає Валентин Вірковський. – Я не кажу, що потрібна велика сума, але це 266 тисяч, які ми просили б дати для цієї категорії дітей».
Нагадаємо, раніше Сенкевичівська школа-інтернат була на межі закриття. Й аби не зачиняти заклад, у 2018 році його об’єднали з Володимир-Волинським ліцеєм.

Та проблем у філії – багато. Тут треба провести і капітальні, і косметичні ремонти, облаштувати санвузли.

«У Сенкевичівці немає нормального внутрішнього туалету, – провадить очільник ліцею. – І хлопці, і дівчата, і працівники ходять в одну вбиральню. Ціна питання – 200 тисяч. У закладі в навчальному корпусі нема каналізації – стоїть дві бочки. Переливається все через верх і тече на стадіон».

Щонайменше на утримання закладу в 2021 році потрібно віднайти понад три мільйони гривень.

Депутати Волинської обласної ради кажуть: спочатку треба відшукати кошти хоча б для Сенкевичівської філії. Зокрема на цьому наполіг депутат Волинської обласної ради Андрій Турак.

Та варто зауважити: через коронавірусну кризу в 2020 році Волинська обласна рада не виконала бюджет року. І ситуація під час складання видатків на 2021-й – не краща. Тому в обласному бюджеті коштів для усунення проблем Володимир-Волинського ліцею та його філії просто немає.

«Звичайно, ті соціально незахищені категорії дітей мають харчуватися, – зазначає депутат Волинської обласної ради Орест Маховський. – Мусимо виходити з тих можливостей, що є. Додаткових коштів держава не дає. Якщо впродовж року будуть якісь додаткові надходження з державного бюджету за рахунок субвенцій чи інших форм, будемо тоді збиратися й дивитися, на які напрямки це все розподілити».

Тож, як зауважив Орест Маховський, якщо впродовж року спостерігатимуть виконання чи навіть перевиконання бюджету і в обласної казни з’являться резерви, кошти буде виділено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Люся Показати IP 22 Січня 2021 08:46
Дуже дивна позиція - не виділяти кошти на харчування дітей які навчаються в інтернатному закладі. Це щось неймовірне. Цікаво було б знати чи є кошти, наприклад, на транспортне обслуговування чиновників обласної ради? Що в даній ситуації важливіше?
Дядя Показати IP 22 Січня 2021 14:18
В мене також криза фінансування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus