USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Вишнівській ОТГ школи і садочки унікальні

25 Травня 2019 23:28
Навчально-виховні комплекси на території Вишнівської ОТГ юридично й фінансово незалежні.

Появу ж цієї ОТГ на карті Волині так охарактеризував експерт з питань децентралізації та юридичних питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України (ВРВ АМУ) Валентин Малиновський: «Громада, яка народилася в муках».

Однак за два роки існування і голова громади, і сільські старости відчули всі переваги самостійного господарювання.

За два роки зроблено чимало

Днями в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (Пульс) до Вишнівської ОТГ завітали представники ВРВ АМУ та журналісти обласних ЗМІ. Адміністрація громади та гості обговорили, як господарює та розвивається новостворена прикордонна громада.

До її складу входять 7 сільських рад із центром у Вишневі. Загалом 19 сіл. Населення громади – 7 403 особи, територія – 45 530га. Громада компактна, розташована між транспортними коридорами Київ–Варшава та Брест-Львів.

Як розповів вишнівський сільський голова Віктор Сущик, вони трішки поламали перспективний план. Адже спочатку мали приєднатися до Любомльської громади. Взагалі тоді була ідея створення громади цілого району. Адже вишнівці довели, що здатні господарювати.

Вишнівська ОТГ уже два роки перебуває у прямих бюджетних відносинах із державою. За цей час у Вишневі побудували новий адмінбудинок. Сучасна споруда постала за неповний рік, на її будівництво накопичували кошти майже два роки. Вартість робіт, враховуючи благоустрій, меблі й оснащення комп’ютерами, становить 8,6 млн. грн.

У новому приміщенні – сучасні просторі кабінети, ЦНАП, зал засідань і навіть їдальня для працівників. Вона дуже виручає працівників, які перейшли на роботу в центральну садибу з інших сільських рад.
Віктор Сущик запевняє, що всі рішення у громаді приймають на сесіях. Депутати визначають першочерговість тих чи інших робіт у населених пунктах ОТГ. Зокрема, за два роки у Вишневі капітально відремонтували старенький клуб. У дитсадку та школі поміняли вікна, зробили теплоізоляцію. Мами з дітками не натішаться, адже раніше малюки змушені були навіть спати одягнуті. Тепер їм більш затишно перебувати в садочку. Новий котел дозволяє підтримувати комфортну температуру в дитсадку, школі, адмінбудинку й клубі. До цієї системи опалення підключать і нову амбулаторію, яку будують поряд.

– У Вишневі вимальовується компактний адміністративний центр, – каже Віктор Сущик. – Для нової амбулаторії ми вже придбали автомобіль, чекаємо лікаря. Дякую головам громад, які при розподілі коштів надали пріоритет для будівництва амбулаторії. На початку осені плануємо здати приміщення в експлуатацію.

Оскільки Вишнівський заклад культури затісний для великих заходів, для цього служить клуб у селі Радехів. Там відремонтували дах і замінили електропроводку. У селі зробили сучасне освітлення.

Вишнівські школи і садочки унікальні

Зі слів начальника гуманітарного відділу Вишнівської ОТГ Василя Стрільчука, усі НВК на території ОТГ юридично й фінансово незалежні. На таку схему керівництво відважилося, ознайомившись із досвідом Польщі. Заклади освіти обслуговує 4 фахівці централізованої бухгалтерії. На початку року вони складають бюджет, ми його затверджуємо.

– Поки що ми задоволені цією системою, бо вони перебувають під нашим контролем. Якщо треба, завжди готові допомогти й підказати, – зазначає Василь Стрільчук.

Якщо два роки тому на сесіях сільських рад директори просили забезпечити школи інвентарем, то тепер взагалі не ходять на сесії. Вони стали менеджерами й реалізовують свої задуми. У багатьох школах поміняли вікна, котли, теплотраси. Керівники стараються зекономити кошти до кінця року, тоді шкільна субвенція переходить на наступний рік. Чиновники стверджують, що без ОТГ це було б неможливо.

Вишнівська громада має в розпорядженні шість шкільних автобусів. Цьогоріч на умовах співфінансування їм виділять із держбюджету кошти на придбання сьомого. Голова ОТГ не сумнівається, що транспорт буде до початку нового навчального року.

– Ми готові співфінансувати усі державні програми, – зазначає заступник очільника громади Галина Федончук. – Чи це буде ремонт доріг, чи інші соціальні проекти.

Ще одне ноу-хау Вишнівської ОТГ – матеріальне заохочення творчо обдарованих дітей. Другий рік поспіль в громаді існує відповідна місцева програма. За підсумками року одноразові стипендії отримують переможці і призери обласних, районних і республіканських олімпіад. Найбільша стипендія цьогоріч – тисяча гривень. Таким підходом задоволені і діти, і батьки.

Проблеми, які заважають розвиватися

Найголовніше, що Вишнівська ОТГ досі не може отримати землі, які знаходяться поза межами населених пунктів. Вже кілька разів керівництво зверталося до Кабміну, ОДА й облради. Однак справа не зрушується з місця. Віктор Сущик підкреслює, що їхня ОТГ, згідно плану, була першою, якій мали віддати ці землі в лютому 2018 року. Їм аргументують, буцімто відкриті кримінальні справи, деякі ділянки неправильно оформлені. Хоча ці ділянки можна було вилучити, а решту площі передати.

– Ми не можемо розвиватися, адже могли б і на аукціоні запропонувати якісь ділянки. Наше розташування дуже гарне і вигідне. В одному з наших сіл – Римачах, є митниця. Там діюча залізниця, міжнародна траса, 15 кілометрів до кордону. За логістичними показниками кращого не знайдеш.

Але ми не можемо нічого запропонувати, – каже голова ОТГ.

Друге проблемне питання, яке виникає як наслідок другого – неможливість побудувати на території ОТГ сміттєпереробний завод. Він би дав можливість без сортування утилізовувати сміття, розкидане по узбіччях і сміттєзвалищах. Інвестори пропонують варіант переробки відходів шляхом тління. На виході – лише попіл. Однак у громади зв’язані руки, бо не передана земля.

Нині проблему зі збором сміття вирішує створене КП «Буг». Нині воно укомплектоване новим асенізатором, двома тракторами, навантажувачем. Підприємство здійснює централізований вивіз сміття. Нині в громаді впроваджують запозичений досвід: пропонують жителям пакети-мішки за 5-6 гривень. У цю суму закладена ціна обслуговування, зарплата працівникам, витрати на пальне. У цей мішок можна тиждень збирати сміття. Однак дехто вважає, що краще вивезти відходи в рів, ніж купити пакет. Але люди поступово звикають. Хоча, переконаний голова ОТГ, найкраще було б збудувати сміттєпереробний завод. Там своя логістика, транспорт, контейнери. Привезли відходи – і знищили. До того ж, від отриманої від роботи заводу енергії могли б працювати парники. А це – робочі місця для мешканців громади.

Заправки у селі, податки – у столицю

В ОТГ переймаються, що від них можуть забрати акцизи. На території громади є вісім діючих заправок. Люди цим дихають, страждає екологія. Однак із 2020 року акциз від діяльності заправок буде йти у держбюджет. У Вишневі запевняють, що ці кошти мають залишатися в громадах. За словами Галини Федончук, громади згідні переглянути і відсотки, і розподіл, але акциз має залишитися в громадах. Адже в державному бюджет достатньо надходжень. А громадам, щоб щось планувати і розвиватися, потрібен матеріальний ресурс.

– Якщо нас залишать лише з одним ПДФО, ми не будемо розвиватися. Це дозволить лише обслуговувати бюджетну сферу. Але будувати і розвиватися ми не зможемо, – констатує посадовиця. – З кожним роком усе більше видатків спускають місцеві бюджети. Нам передали видатки на пільгове перевезення громадян, на забезпечення безкоштовними ліками. Але нікого не цікавить, де ми маємо брати ці кошти.

Плани на майбутнє

Найближчим часом у Вишнівській ОТГ планують добудувати спортзал і внутрішні вбиральні у Римачівській школі. Нині розробляють проектно-кошторисну документацію (ПКД). Сподіваються на підтримку обласного бюджету.

У селі Штунь мають намір перекрити будинок культури. Його приміщення – найбільше в Любомльському районі. Однак у селі нема ФАПу, а приміщення дитсадочоку старе. Тому ї планують переселити в приміщення закладу культури. Наразі закінчують розробку ПКД.

У Вишневі є потреба добудувати їдальню, актовий зал і 4 класи. Адже норми НУШ передбачають, що клас повинен бути просторий, не менше 60 квадратів. Класи, які є, мають лише 22 квадрати.

Що потрібно для розвитку сіл

В.о. старости села Олеська Андрій Ягодинець окреслює три проблеми, які гальмують розвиток віддалених сіл. Це: розбиті дороги, які стримують інвесторів, безробіття, брак робочих рук.

– Наші землі лише орендують великі агрофірми. Вони можуть забезпечити сезонною роботою, але їхня техніка суперсучасна, і не кожен може сісти за кермо такого трактора, – каже Андрій Ягодинець. – Дехто намагається займатися ягідництвом, але зазнає збитків. Тому молодь тікає з сіл, із 560 дворів нашого старостинського округу 75 хат-пусток.

Починати децентралізацію треба було в 2004 році

Валентин Малиновський зазначив, що створювати ОТГ треба було в 2005 році. Однак тоді децентралізацій ну реформу зірвав конфлікт між президентом і прем’єр-міністром України. А до змін були готові усі, навіть була розроблена схема ОТГ. Але Україна втратила 10 років. Понад те, і нині є сільські голови, які не хочуть ніяких змін. Однак реформа – неминуча. Головне – сформувати команду професійних лідерів. Саме від них залежать зміни і перспективний розвиток громад.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus