USD 40.80 41.15
  • USD 40.80 41.15
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.22 10.40

У Луцьку обговорили проблеми неповносправних

18 Вересня 2012 14:16
Одними з основних проблем осіб із інвалідністю на Волині є доступ до інформації, правової допомоги, транспорту та соціальних об’єктів.

Про це 18 вересня розповів виконавчий директор Волинської обласної організації інвалідів із вадами зору ВМГО «Генерація успішної дії» Богдан Мойса під час прес-конференції «Два роки після квесту: чи стало незрячим краще у Луцьку?»

За словами однієї з членів ВОО ВМГО інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Людмили Фурсової, першочергового вирішення потребує проблема доступності послуг. До цієї категорії належить і доступ до інформації.

Мовляв, люди не розуміють, що інформаційна доступність має бути однаковою для всіх категорій населення, зокрема, і для осіб з інвалідністю. Однак, майже всі спроби виправити становище роблять громадські організації, тоді як влада допомагає мало.

Своєю чергою Мойса зауважив, що немає на Волині жодного друкованого чи інтернет-видання, яке б могло забезпечити можливість перегляду матеріалів людям з вадами зору.

Окрім того, за його словами, у місцевих органах влади не має жодного працівника, який би знав мову жестів чи абетку Брайля. Тому, за необхідності такого фахівця, посадовці повинні звертатися до однієї із громадських організацій неповносправних по допомогу.

Ще однією невирішеною проблемою для неповносправних є доступність транспорту. Одним із прикладів, зі слів Фурсової, може стати ситуація із надземним пішохідним переходом через залізницю у Маневичах. Вона розповіла, що міст взагалі не обладнаний для пересування візочників. Тож, вони не можуть потрапити до іншої частини селища, адже залізниця ділить його на дві частини, а шлях – лише один.
До того ж, за словами Мойси, попри встановлені законодавством норми, транспортні засоби зазвичай не обладнані засобами, необхідним для безпечного та зручного пересування неповносправних. Зокрема, у «маршрутках» немає пристроїв зовнішнього та внутрішнього інформування про номер маршруту або ж назву зупинки.

Окрім того, Мойса зазначив, що через відсутність фінансування на вокзалах можуть припинити надавати послугу супроводу для осіб з інвалідністю.

Не менш важливим питанням є доступність правової допомоги для неповносправних. Тож, Фурсова зазначила, що над частковим вирішенням цієї проблеми працює «Генерація успішної дії». Зокрема, у 2013 році для осіб з інвалідністю планують провести консультації з юристом у декількох районних центрах Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
smelnyk Показати IP 18 Вересня 2012 18:53
"у місцевих органах влади не має жодного працівника, який би знав мову жестів чи абетку." Мова жестів то ще пів біди, але пращювати у владі і незнати абетку то вже занадто!
Ветеран2012 Показати IP 19 Вересня 2012 07:21
Нагальною потребою є облаштування доступності входів до житлових багатоквартирних будинків. Не те що пандусів на вході до під'їзду, у більшості будинків і поручнів немає!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus