USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.00

У підвалі ЦУМу пропонують зробити парковку. ФОТО

14 Лютого 2012 18:38
Новий ЦУМ після реконструкції не змінить поверховості та функціонального призначення.

Про це йшлося 14 лютого під час засідання містобудівної ради Луцька.

Головний художник Луцька Ярослав Матвіїв розповів, що в квітні 2011 року розпочалися роботи з підготовки проекту реконструкції центрального універмагу Луцька. «Тож, сьогодні керівники об’єкту представили проект на розгляд нашої ради», - зауважив він.

Також фахівець повідомив, що спеціалісти інституту проектування «Діпромісто» готують проект будівництва підземного переходу на Театральному майдані.

Представник Інституту проектування «Комфортбуд» Галина Куч розказала, що ЦУМ не змінюватиме свого функціонального призначення. «Це буде 5-поверховий каркасний залізобетонний торговий центр з підвальним і технічним поверхами», - відзначила фахівець.

Зокрема вона повідомила, що в підвалі розташують супермаркет, який займатиме площу 800 квадратних метрів. Зі сторони двору зведуть прибудову з розвантажувальною рамкою. «Для того, аби забезпечити стабільну подачу електроенергії, зведуть трансформаторну підстанцію, яка забезпечуватиме потреби центральної частини міста», - пояснила Куч.

Водночас спеціаліст розказала, що на першому, другому та третьому поверхах розташують невеликі за площею бутіки, на четвертому – магазин меблів, на п’ятому – заклади швидкого харчування, ігрову зону та офіси для працівників ЦУМу.

Як стверджує фахівець, біля входу до супермаркету облаштують травалатори – безщабельні рухомі доріжки. «В задній частині будівлі встановлять два панорамних ліфти. Полегшувати рух відвідувачів покликані два ескалатори, які з’єднають 2 та 5 поверхи», - розказала Куч.

Щодо нового дизайну фасаду, то, на її думку, він вписується в існуючу забудову центральної частини Луцька. «Висота реконструйованої будівлі не перевищуватиме висоти старого ЦУМу. Фасад зведуть у вигляді вентильованих систем і засклення з сучасних систем», - відзначила фахівець.

Стосовно проблем з парковкою, то її вирішуватимуть за рахунок існуючого майданчика біля квіткового павільйону. «Також керівництво універмагу укладатиме договір з організацією, яка зводитиме підземний перехід щодо будівництва парковки», - додала вона.

Натомість волинський історик і краєзнавець Петро Троневич сказав, що він проти будь-якої зміни зовнішнього вигляду будівель в центральній частині міста. «Але якщо робити зміни, то з максимальним збереженням історичного вигляду будинків», - вважає він.

Директор Волинської філії НДІ «Проектреконструкція» Анатолій Доротій незадоволений питанням дорожньої розв’язки. Ніби, потрібно його узгодити з УДНДІ Містобудування «Діпромісто», яка готує проект реконструкції Театрального майдану.

На думку директора історико-культурного заповідника «Старе місто» Тараса Рабана, в підвалі краще облаштувати не супермаркет, а парковку. Однак новий фасад ЦУМу – йому імпонує. «Він не гірший за старий. У деяких моментах - навіть кращий. Він не зіпсує вигляд проспекту Волі. Але ми реконструюємо ЦУМ, то він має задати тон реконструкції Театрального майдану», - каже Рабан.

Зрештою, містобудівна рада запропонувала доопрацювати проект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Лучанин Показати IP 14 Лютого 2012 18:49
В підвалі дійсно краще зробити парковку. Дивує що тяжкі меблі будуть саме на 4 поверсі, що вже збільшить їх вартість. І взагалі виникає питання чи потрібні вони там. Одні вхідні двері, нехай і з 4х частин, в центрі, порівняно з двома, як було, зменшать пропускну здатність. Краще б так само рознесли - вже було б якесь збереження вигляду, окрім зручності. І не завадило б розпочати реконструкцію з будівництва підземного переходу, бо потім йому буде заважати реконструйований ЦУМ.
Лучанин2 до Лучанин Показати IP 15 Лютого 2012 09:21
Видно в колгоспі працюєш..не знаєш так не пиши
Лучанин до Лучанин2 Показати IP 16 Лютого 2012 01:39
А можна конкретніше що саме не так?
Лучанин-2 Показати IP 14 Лютого 2012 19:33
Існуючий фасад - чудовий. Який сенс міняти фасад без зміни поверховості будівлі?
тиць-здиць Показати IP 14 Лютого 2012 20:12
Наважуся все-таки запитати: - А за чий рахунок весь цей банкет?
Уніат до тиць-здиць Показати IP 15 Лютого 2012 13:21
мене також цікавить це. Нам починають розповідати яким гарним буде новий ЦУМ щоб відволікти від наболілих питань- хто його спалив, і за чиї кошти йде реконструкція, а отже хто буде новим власником і чи немає зв"язку між першим і другим фактом.
ostap Показати IP 15 Лютого 2012 08:59
перковка в підвалі - величезна проблема!!! По перше - дуже дороге "задоволення", по друге, вимоги по пожежній безпеці - дуже строгі і приводять до значного подорожчання проекту...
Антиреклам Показати IP 15 Лютого 2012 09:11
Не забудьте відразу запланувати, яку частину фасаду займатиме майбутня зовнішня реклама - 50% чи може давайте всі 100%. Міські чиновники від архітектури підтримають обов'язково, їм буде гарно.
Александр Показати IP 15 Лютого 2012 09:46
Парковки в подвале не будет 100%, я абсолютно согласен с Остапом: это ОЧЕНЬ дорого, если соблюдать все нормы, в условиях Луцка это невозможно в принципе, в Киеве нет! Парковка - только за счет прилежащей территории. И еще, а зачем подземный переход? Цветочников там разместить? В Луцке нет ни того количества машин, ни пешеходов, чтобы выбрасывать на это деньги. Рачительнее нужно быть, что с бюджетными средствами, что с частными...
Лучанка до Александр Показати IP 16 Лютого 2012 21:37
И еще, а зачем подземный переход? Цветочников там разместить? В Луцке нет ни того количества машин, ни пешеходов, чтобы выбрасывать на это деньги. Рачительнее нужно быть, что с бюджетными средствами, что с частными... МАБУТЬ САМ СОБІ ПРОТИРІЧИШ,ШАНОВНИЙ!!! ТОМУ ЩО НЕ МАЄШ АВТОМОБІЛЯ, А ЯКЩО І МАЄШ, ТО З ГОЛОВОЮ НЕ ТОВАРИШУЄШ ЯВНО, справка куплена,що ти придатний!!! Мабуть з чим я особисто погоджуся-це те,що там ПЕРЕХОДУ НЕ ТРЕБА, Є НАБАГАТО БІЛЬШ ВАЖЛИВІШИХ МІСЦЬ В ЛУЦЬКУ ДЕ ЦЕ Є НЕОБХІДНІСТЮ: старий ринок, Там Там, Київська площа, Набережна-Ковельська...
Отто Показати IP 15 Лютого 2012 11:33
Це запропоноване жахіття жодним чином не вписується в архітектурний ансамбль площі. На проеті забули нагорі домалювати серпкастий та молоткастий тряпор, щоб було повністью в стилі аля-совдеп.
ліберал2 Показати IP 15 Лютого 2012 13:06
Нормальна концепція, повністю використовують діючі конструктивні елементи. Щодо парковки у підвалі, то згоден з дописувачами, хто трошки у цьому орієнтується, то розуміє, що таке зробити практично нереально. Але там факточно немає прилеглої території щоб її зробити.. Цікаво, думка тих що критикують.. а стара совкаво будівля вписувалась в архітектурний ансамбль площі?))
тиць-здиць до ліберал2 Показати IP 15 Лютого 2012 13:40
Не проблема. Для машин, котрі заїжджають, тра поставити ліфт-шлюз з боку центру СНІДу, (за заїзд брати гроші в користь ВІЛ-інфікованих). Для виїзду інший шлюз-ліфт з боку міліції (кошти вони (міліціонери) краще знають, як розподілити). З роками можна буде парковку поглиблювати і мати непоганий PROFIT
от ці луцькі полішуки Показати IP 15 Лютого 2012 13:57
На всі 200% погоджуюсь з підземною парковкою - в києві в самому центрі вона існує (вул.басейна, "Арена") не кажучи вже про європу. вилазьте з нори, подивіться як живе Цивілізований світ!!! Це зручно і працює у всьому світі! Невже ви, невігласи, не розумієте, що ЦУМ давно приватний, і держ.кошти там витрачатись не будуть.
S Показати IP 15 Лютого 2012 14:18
парковку в подвал - однозначно. Посмотрите как в старом городе в Люблине сделано- огромный торговый центр и парковка под ним. И при этом ничего не испортило архитектурный стиль города и нет припаркованных на проезжей части машин.
Александр Показати IP 15 Лютого 2012 15:12
Тому, кто берет за пример "Арену" - возьмите еще для примера и вторую подземную парковку в Премеьер-Паласе чуть выше, на Шевченко. И посоветуйте лучанам покупать товары в "Мандарин-Плазе", вечером отдыхать в "Арене" и селиться в Киеве в "Премьер-Паласе", а также иметь зарплаты, как в Цивилизованном мире:))
Лучанин до Александр Показати IP 16 Лютого 2012 01:55
А це тут до чого? Не влаштовує вартість парковки? Так ті що зараз не мають грошей заплатити штраф за стоянку в не положеному місці і потім на цю парковку теж в'їзджати не будуть, а ті що стояли біля ЦУМу в полосі громадського транспорту, заважаючи проїзду чи на тротуарі нехай краще десь заховаються "з форсом" на тій парковці - всім буде вигідно. Чи в Вас є інші пропозиції як розвантажити центр міста?
Igor_vt Показати IP 15 Лютого 2012 16:50
"Спеціалісти"-порадники! Вам же ясно скзали, що це РЕКОНСТРУКЦІЯ! Як можна парковку зробити в підвалі ІСНУЮЧОЇ будівлі без її цілковитої руйнації?
VSC Показати IP 15 Лютого 2012 17:46
Кто-то представляет себе объем работ по обустройству парковки в подвале? На существующем фундаменте и сваях? Идите ребятки в "писощницу" и там фантазируйте.
ліберал2 Показати IP 15 Лютого 2012 17:56
Згоден з "Igor_vt" щоб такі речі говорити як "от ці луцькі полішуки" треба як мінімум розрізняти поняття НОВОГО БУДІВНИЦТВА і РЕКОНСТРУКЦІЇ. Окрім того, необхідно зберегти несучі конструкції, то ще і маса комунікацій проходить, парковка це добре, але є стара існуюча будівля..
Лучанин до ліберал2 Показати IP 16 Лютого 2012 01:48
В наш час все можна зробити - питання тільки в грошах. Щодо реконструкції, то Буратіно теж "реконструювали". Судячи з креслень щось таки валити їм прийдеться. Окрім того дуже тяжко віриться що ті всі прибамбаси які вони задумали впихнути всередину можна зробити без суттєвих руйнувань. І до чого тут комунікації? Чим вони заважають?
Александр Показати IP 15 Лютого 2012 18:11
Все правильно. И "Мандарин Плазу" на Бассейной, и "Прьемьер Палас" с подземными стоянками строили "с нуля", оставив только фасады исторических зданий, внутри же был обычный строительный котлован. И строили их минимум лет пять.
от ці луцькі полішуки Показати IP 15 Лютого 2012 19:43
от полішучня, розвиватись не хочуть, працювати не хочуть, думати не хочуть - сидять язиками плескають. Весь світ розбудовується, все з чогось починається, 5,6,7 років - колись же має початись поступальний рух вперед. в г...і народились - там і поздихаєте. недарма від вас всю Європу вже нудить. Із-за таких як ви за кордоном і ставлення до українців відповідне.
This is me Показати IP 15 Лютого 2012 21:35
Я о так скажу....ніх** в нас нормального не зроблять
ліберал2 Показати IP 16 Лютого 2012 10:07
Звичайно зробити можна все, але я впевнений, інвестори ЦУМу вімють рахувати свої гроші, а щоб зробити підземний паркінг необхідно посилювати фундамент, робити повноціний в"їзд і виїзд, щоб авто могло заїхати необхідно робити пологий пандус, метрів 50 довжиною, окрім того, цьому будуть заважати теплотраса, силові кабелі і ін. комунікації. При реконструкції Буратіно залишили існуючі колони і балки. Хто стикався з проектування ТЦ знає про що йде мова, а делитанти можуть писати всіялкі дурниці..
Anonymous Показати IP 18 Лютого 2012 01:00
Дорогие полишуки ! как можно делить шкуру ещё не убитого медведя ??? это только проект ... в проект могут внести коррективы... вы не забывайте что если будут строить ЦУМ то перекроют определённый участок проезжей части потому что постоянно будит ездить спец техника возможно поставят кран ... сносить полюбому что то будут потому что написали что будут лифты панорамные , я так понимаю внешние ... да и вообще там много чего не согласовано с другими ведомствами.... ЛЮДИ кто был в Ровно в ЦУМе ???? там тоже в подвале супермаркет между прочим...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus