USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У «Ровеснику» почався сезон. ФОТО

8 Червня 2012 09:43
У перший день роботи літньої школи «Ерудит», яка щороку працює при дитячому позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Ровесник», сюди прибули майже всі 200 вихованців. Впродовж наступних трьох тижнів когорта обдарованих луцьких школярів відпочиватиме, оздоровлюватиметься й навчатиметься в цьому закладі.

Вчора, 7 червня, дітлахи й підлітки адаптувалися до нових, не домашніх умов проживання.



Схоже, батьки охоче погоджуються на те, щоб відпочити від своїх дітей й доручити нелегку справу виховання, хоча б на певний час, фахівцям «Ерудиту». Лучанка Світлана Іванівна, бабця однієї з вихованок літньої школи, розповіла, що вже вдруге проводжає онуку на відпочинок в «Ровесник». А ще декілька років тому й сама працювала тут вихователем.
«Умови прекрасні, готують добре, вихователі чудові. Іноді лише, коли негода чи буревій, то може світло пропасти. І звісно, комарів багато, але тут же різні розваги, зустрічі з цікавими людьми, спортивні змагання, караоке, конкурси…» - описала відпочинок у таборі жінка.

Коли вони з онукою підійшли до центрального входу до табору, їх уже чекали педагоги. Процедура прийому й розселення вихованців виглядає приблизно так – одразу по прибуттю до табору їх оглядає лікар. Потім дітей реєструють, вони здають заповнені путівки й розселяються по кімнатах.

«Якщо немає черги, а вона можлива з 11 до 13 години першого дня, коли триває заїзд, то процедура поселення триває не більше 15-20 хвилин», - розповіла заступник директора табору Оксана Семенюк. Вона також зауважила, що під час прийому в табір батьки не зобов’язані приїздити разом із дитиною, однак після завершення відпочинку мусять забрати її з закладу.





Для луцьких дев’ятикласниць Уляни Джаман і Анни Горбачової відпочинок у літній школі «Ерудит» - другий у житті. Минулого року дівчата тут познайомилися і потоваришували. Кажуть, умови проживання їх загалом влаштовують, але в корпусі нібито краще, ніж у літніх будиночках.

«В будиночках трохи сиро і прохолодно. В кімнаті мешкаємо по семеро-дев’ятеро. А ще трохи рідко душ приймаємо – раз на три дні, а то й рідше. Але якщо дуже потрібно, то можна попросити і ввійдуть в положення. Іноді також проблеми з гарячою водою – це через бойлери» - розповіли дівчата.





Водночас дівчата відзначили, що у таборі їх добре годують: «Одна наша подруга минулого року поправилася на 7 кілограмів за зміну». До слова, в управлінні освіти Луцької міськради повідомили, що на харчування дитини в таборі «Ровесник» щодня витрачається по 45 гривень.


Через те, що умови проживання різняться, керівництво табору намагається у корпусі розмістити, насамперед, наймолодших вихованців, далі перевага надається дівчатам. А от більшість хлопчаків мешкають в літніх будиночках.
Розпорядку дня в «Ерудиті» дотримуються суворо – під час «тихої години», що триває з 14.30 до 16.00 заборонено покидати кімнати, а «відбій» у таборі – о 23.00




У літній школі «Ерудит» з дітьми працює 20 вихователів – це педагоги луцьких шкіл, а також вожаті – студенти Луцького педколежду.

Вихователь літної школи «Ерудит», учителька біології ЗОШ №20 Олена Стецюк цього року вперше займатиметься з обдарованими дітьми в «Ровеснику». Вона переконана, що тут цікавіше, ніж було б зараз на постійному місці роботи, але й не просто, бо вдома чекають рідні, яких вона навряд чи побачить у наступні три тижні.

«В якійсь мірі – це інтерес, спробувати ще таку форму діяльності, бо це не просто табір відпочинку, а школа, яка має бути цікавою. Це експериментальна форма – усе має бути у злагоді з дітьми. Тут разом діти від 7 до 11 класу, треба це враховувати. Одні лише ботаніку вивчають, інші вже знають фізіологію людини. Я буду акцент робити на принципах здорового способу життя. Це найбільш близьке до життя – пояснити дітям, навіщо мити руки, наприклад» - поділилася планами вихователька.



Тим часом школярі тішаться з того, що цьогорічна програма розваг і навчання у літній школі «Ерудит» відрізняється від торішньої, й водночас про заходи, які для них запланували провести педагоги, вихованці не знають заздалегідь. Навіть навчання в літній школі дітям, схоже, подобається, адже уроки – не звичайні, та й вибрати собі можна предмети до душі. «Минулого року я була на дизайні, а цього року хотіла б піти на фізику. Це профільний предмет – там все буде цікаво, з дослідами. А після уроків записалася на психологію» - розповіла Анна Горбачова.



У дитячому позаміському закладі «Ровесник» наразі заплановано оздоровити 400 дітей. Одразу після того, як завершиться зміна літньої школи «Ерудит», у таборі до 20 липня відпочиватимуть діти особливої долі. Оздоровлення обох змін маленьких лучан батьки не оплачують, доплата передбачена лише учителям за проведення уроків в «Ерудиті». Про це розповіла головний спеціаліст управління освіти Луцької міськради Людмила Клиш.

З її слів, поки невідомо, чи буде в таборі «Ровесник» третя зміна, адже усе залежатиме від того, чи знайдуться охочі оплатити відпочинок маленьких лучан в цьому закладі.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
педоаналітик Показати IP 8 Червня 2012 10:00
Два передостанніх знімки викликали у мене сльози "умілєнія": які гарні туалети. Класичні совкові, системи сортир, він же торчок... Справжня ретро-екзотика. Як єднає дітлахів різних статей спільний сморід, спільні звуки уринації та дефекації. А що важливо для ерудитів - діти зможуть наживо побачити розвиток мух: від опаришів до дорослих особин. На цьому тлі проблеми душів для підлітків (раз на три дні) та відсутності гарячої води відходять далеко на задній план))) Як писав Сократ: "Людину можна забрати з села, але село з людини ніколи"))))))))))))))
Док Показати IP 8 Червня 2012 11:50
А мені оту дитину на пеньочку шкода. Хлібина в руці, і все обличчя говорить: "за що ви так зі мною?" (рекомендую збільшити фото). А спільний вмивальник? Мабуть масляна синя фарба 70-им шаром нанесена, а той хто фарбував спішив, пофарбував навіть ручки на кранах. Цікаво чи оздоровляться діти в таких умовах? Що корисного для себе візьмуть крім того що було зазначено у пості Педоаналітика? Хоча українські діти в Україні можуть відпочивати й комфортніше. Для прикладу 19 днів в оздоровчому таборі Буковель буде коштуватиме батькам 12000 грн. Що, у вас двоє дітей? Чи троє? Сімейний бюджет 5 тис. грн. на місяць? Тоді Вам в Ровесник. Чиї ж дітки відпочивають в Україні за 12000 грн.?
Наталія Показати IP 8 Червня 2012 11:56
Ех)) нічого не змінилося за роки) була в Ерудиті в 2008 році і все, як булоЮ так і залишилося)) поїхала б ще раз, якби вік дозволяв)
Stlantiy Показати IP 8 Червня 2012 12:11
Фото №10. Автопоилка=мордоумывалка. Цитата:"добре годують: «Одна наша подруга минулого року поправилася на 7 кілограмів за зміну»-впечатление, что это доклад предколхоза о успехах свинофермы. Фото№12 Кирпичный натЮр-морть. Фото№13 Девочек в кровати не коментируем-пошло. Фото№14 Урок биологии -поиск членистоногих Фото№16 Обломки социализма. Фото№21 Так наказывать-непедагогично. Туалетную архитектуру не коментирую. Уже.
ххх Показати IP 8 Червня 2012 14:25
там кругом табору борщівник росте, а територія не огороджена.
Я Показати IP 8 Червня 2012 16:06
ви ще не бачили на яких ліжках сплять діти, напевно ще довоєнні, оце дитина вчилася цілий рік на відмінно, здобувала нагороди за участь в олімпіадах І т.д. - і на тобі дитино відпочинок, ні в чому собі не відмовляй.Чомусь на фото показали гарні ліжка, нехай покажуть інші!!!!!!!!!! Ну а туалет ви бачили.ЖАХ
предатель Показати IP 8 Червня 2012 22:11
А благодийные фонды Бориса Климчука и Игоря Палицы купят деткам новых лампочек и прошлогодних апельсинов))) Желаем этим уважаемым господам ВСЮ свою оставшуюся жизнь оправляться в подобных сортирах и принимать летом душ 2 раза в неделю.
Єрундит Показати IP 9 Червня 2012 01:03
Самі класні перила з ліжок, у якості ковки навколо клумб. Сльози радості від убогості. Хоча в Ровеснику завжди класно, пам`ятаю, ще, директором П`ятничко був, як ми там в 1995р ганяли! А він - з ліхтариком за нами! Жесть!
Kara Показати IP 9 Червня 2012 10:31
А що матраси, на яких сплять наші діти нікого не зачепили? Агов, благодійні фонди Ігоря Палиці, "Рідна Волинь" - де Ви?
Александр Показати IP 9 Червня 2012 17:13
Все это было построено еще при Советах. Скажите спасибо, что хоть это еще осталось. И поговорите как много сделано для детей за двадцатилетний срок "молодого" независимого государства))
Анна Показати IP 22 Червня 2013 18:42
Доброго дня, я відпочивала у ції Літній Школі Ерудит цього року, тому я прокоментую Вам все це. Я так зрозуміла, що цій статті вже 2-3 роки.... Взагалі - то табір хороший - всі вихователі, методисти, вчителі та й загалом працівники цього закладу бажають тільки хороших вражень для своїх вихованців. Вони стараються для НАС. Придумують різноманітні конкурси щоб діткам було цікаво і вони могли проявити себе! Туалет - так справді, хочу бажати кращого. але в корпусі є нормальний туалет. Мало того - там 4 кабінки, кімната Гігієни та душова кімната. Те саме і на іншому поверсі. Лише 1 мінус - туалет, що в корпусі закривають вдень. Щодо того, як відпочиваючі користуються душем - миються 1 раз на 2 дні! А ви як хотіли? Як 200 людей можуть митися кожний день?! Ті, що живуть в будиночках - хлопчаки та дівчатка, та + ті, що живуть в корписі, і навіть Вихователі. Прошу поставитися з розумінням. Щодо їдальні, то там справді добре годують, і ті 45 гривень підтверджуються. але... Часто діти недоїдають, бо щодня дають каші, що дітлахі не дуже полюбляють та кондит. вироби та сама історія... Взагалі - то там весело, і я рекомендую)))
софія Показати IP 7 Серпня 2013 16:57
табір жахливий!Але годують дійсно добре і порції дуже великі.
світлана Показати IP 7 Серпня 2013 17:10
А до чого тут благодійні фонди Палиці,це Львівська обл. На Волині він навіть дуже допомагає. В цьому ж таборі я розраховувала на ті умови,що були зображені на фото,а в результаті ще гірше ніж при Советах.
світлана Показати IP 7 Серпня 2013 17:16
Перепрошую, я думала про Сокальский Ровесник Львівської обл.,щойно повернулась з поганими враженнямию. А Палиці на все не вистачить.
светофор Показати IP 9 Серпня 2013 17:12
просто чудо 1
люкс Показати IP 8 Червня 2015 17:53
Хочу дізнатися, яким чином можна відправити дитину на відпочинок на 2 зміну? В минулому році відпочивала там, дуже задоволена, путівку давали в школі. В цьому році навчається в ліцеї військовому, а там путівок немає. Я одинока мама, можливо хтось порадить куди звернутись? Буду вдячна, дитина дуже хоче .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus