USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Убивства, насилля й тотальні заборони: як живуть жінки в Афганістані

7 Вересня 2021 14:43
Бойовики «Талібану» продовжують посилювати обмеження прав жінок. Убивства, жорсткі покарання, обов'язкове носіння хіджаба, заборона на навчання – ось нова реальність афганок.

Незважаючи на обіцянки талібів, жінкам тепер не можна виходити з дому без супроводу, здобувати освіту разом з чоловіками, працювати на державних посадах. OBOZREVATEL розповідає про реалії жіночого населення в Афганістані.

Таліби обіцяли свободу, але їм ніхто не повірив

Після того як таліби захопили владу, багатьох дівчат евакуювали з університетів, а власники салонів краси почали зафарбовувати зображення жінок на вітринах. У країні в десять разів зросли ціни на бурки: якщо торік вони коштували 200 афгані (близько 2,3 долара), то тепер – від 2 до 3 тисяч афгані (приблизно 23-34 долари).

Читати ще: «Ніхто не знає, які шанси дожити до ранку»: як живе захоплений талібами Кабул

Однак представники ісламістського руху намагалися переконати жінок, що після захоплення влади їхнє життя ніяк не зміниться. Радикали запевняли, що не збираються обмежувати будь-чиї права і що кожна дівчина зможе працювати й ходити в школу або університет. Але, судячи з усього, ці обіцянки бойовики виконувати не збираються.
Нові правила освіти

«Талібан» зобов'язав студенток вишів носити халат Абая і нікаб, який закриває більшу частину обличчя. А проводити лекції тепер можуть тільки жінки або старші чоловіки «з хорошою репутацією» і тільки окремо від чоловіків-студентів. Крім того, у дівчат урок закінчується на п'ять хвилин раніше, щоб вони не могли спілкуватися з чоловіками на перерві.

«На практиці це складний план – у нас недостатньо жінок-педагогів чи класів, щоб ізолювати дівчат. Але той факт, що вони (таліби, – ред.) дозволяють дівчаткам відвідувати школи й університети, є великим позитивним кроком», – розповів професор університету, який попросив не називати його імені.

Списки незаміжніх дівчат

Ще в серпні видання Dailymail повідомляло, що таліби почали вимагати від імамів захоплених районів списки незаміжніх жінок віком від 12 до 45 років, щоб силоміць видати їх заміж за своїх бойовиків.

Радикали ходять по домівках місцевих жителів і силою беруть в дружини малолітніх дівчаток. Раніше норма стосувалася незаміжніх дочок віком від 15 років, проте зараз в сексуальне рабство потрапляють навіть 12-річні діти.

Звірячі вбивства і покарання

Бойовики «Талібану» вбили жінку на ім'я Бану Негара просто перед очима в її чоловіка та дітей. При цьому, за повідомленнями ЗМІ, загибла була на восьмому місяці вагітності.

Представники руху заперечують свою причетність. Провину за злочин бойовики поклали на амністованих в’язнів, які хотіли помститися загиблій: до декрету вона працювала наглядачкою у в’язниці.
«Нам відомо про цей інцидент. Влада вже почала розслідування, щоб знайти винних. Ніхто з членів організації «Талібан» стосунку до цього злочину не має», – заявив прессекретар екстремістів Забіулла Муджахід.

А 12 липня в провінції Фар’яб таліби забили до смерті матір чотирьох дітей на ім'я Наджі – вона відмовилася готувати їжу на групу з 15 бойовиків.

«Моя мама сказала їм: «Я бідна, що я можу приготувати для вас?» Її почали бити. Мама втратила свідомість, і вони забили її своїми автоматами АК-47», – розповіла 25-річна дочка загиблої.
Ще один випадок звірств ісламістів стався в провінції Тахар. Телеканал Fox News опублікував фотографію жінки в калюжі крові. Її таліби розстріляли за те, що вийшла на вулицю без паранджі.

Заборона на протести

4 вересня в Кабулі відбувся протест – активістки вимагали від «Талібану» дотримання своїх прав і включення жінок до складу нового уряду. В руках учасниці акції тримали плакати з гаслами «Ми не ті жінки, що були тут 20 років тому» і «Рівність – справедливість – демократія».

У результаті бойовики розігнали мітинг, застосувавши сльозогінний газ. Постраждала як мінімум одна з протестувальниць.

«У мене три університетські дипломи, а вони вимагають, щоб я сиділа вдома», – обурено заявила одна з жінок.
Жодної політики

«Ми не хочемо, щоб жінки були жертвами. Вони мають бути в урядовій структурі відповідно до законів шаріату», – раніше казав високопоставлений чиновник руху Енамулла Самангані.

На практиці ж ситуація зовсім інша. Заступник голови політичного офісу «Талібану» Шир Мохаммад Аббас Станекзай недавно поставив крапку в цьому питанні. На запитання, чи займуть жінки та етнічні меншини місця в новому афганському уряді, представник руху заявив, що жінки можуть продовжувати роботу, але на вищих постах або в кабінеті міністрів їх не може бути.

Таліби полюють на секс-робітниць

За інформацією газети The Sun, таліби переглядають порносайти, щоб знайти афганських повій. За словами джерел видання, дівчатам, яких було помічено за непристойною поведінкою, загрожує смертна кара. Особливу лють у бойовиків викликають жінки, які мають секс із європейцями.

«Оскільки на відео, які публікували афганські борделі, присутні явні покажчики їх розташування, цим жінкам зараз загрожує серйозна небезпека бути викраденими або убитими найжахливішими способами, які тільки можна уявити», – заявило одне з джерел.

У журналісток більше немає роботи

Незважаючи на обіцянки талібів, журналістки стикаються з погрозами та переслідуваннями через свою роботу. Організація «Репортери без кордонів» встановила, що з 510 жінок, які працювали у восьми найбільших засобах масової інформації Афганістану, тільки 76 зберегли свої посади. Іншими словами, журналістки – в процесі зникнення з Кабула.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
ВІРУС Показати IP 7 Вересня 2021 16:31
Правильно все по ширіату.
Інкогніто до ВІРУС Показати IP 7 Вересня 2021 22:24
По- перше: не ширіат, а шаріат. По- друге: уяви, що буде з твоїми дочками при такій владі.
Ау до Інкогніто Показати IP 8 Вересня 2021 15:08
Так вони самі цих талібів і запросили, СПРОТИВУ ЯК ТАКОГО НЕ БУЛО. А МОЖЛИВОСТЕЙ ДЛЯ СПРОТИВУ МАСА. ТОМУ МАЮТЬ, ТЕ НА ЩО ЗАСЛУГОВУЮТЬ.
Дбл малюсько Показати IP 7 Вересня 2021 17:54
Взяти всіх на роботу. В гарем.
Інкогніто до Дбл малюсько Показати IP 7 Вересня 2021 22:33
А ти б відправив своїх дочок в гарем на роботу?
Інкогніто до Інкогніто Показати IP 7 Вересня 2021 22:36
Ти б погодився, що твої дочки стали б машинами для народження дітей?
Буба до Інкогніто Показати IP 8 Вересня 2021 15:10
Так то їхні закони. А закони потрібно виконувати.
1 до Інкогніто Показати IP 8 Вересня 2021 15:09
Що ти так агресивно реагуєш, ніби то сам побував в гаремі?
Інкогніто до Дбл малюсько Показати IP 7 Вересня 2021 22:42
Тобі, напевно, менше 18 років. Інакше не писав би хєрню?
Хех до Інкогніто Показати IP 8 Вересня 2021 15:10
тобі напевно не набагато більше, якщо не вмієш реагувати на провокації.
Всім Показати IP 8 Вересня 2021 15:25
В Україні жінки мають прав більше, ніж це передбачено здоровим глуздом. Нехай хоча би в Афганістані навели з цим порядок
Тетяна до Всім Показати IP 9 Вересня 2021 16:27
Бентежить, що жінки мають права? Хотів би покірну мовчазну рабиню? То їдь в Афганістан, може тоді твої мізки стануть на місце, якщо вони в тебе є.
Всім до Тетяна Показати IP 9 Вересня 2021 19:06
Тетяно, жінка повинна жити під керівництвом чоловіка, брата, або батька. А так, всякі там походи на каву, куріння з подружками ... Ні, за таке я свою наказую, деколи батогом.
Всім до Тетяна Показати IP 11 Вересня 2021 14:18
Це ваші мізки мають стати на місце, якщо вони у вас є

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus