USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Удобрюють городи і відкопують картоплю: як нині живуть волинські села на прикордонні

24 Березня 2024 16:03
Щоб почати працювати на полі, мешканці сіл Ратнівщини цьогоріч повинні дочекатися поки зійде вода, яка добряче підтопила городи та навіть обійстя.

Чим зараз живуть волинські села на прикордонні? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Настрою немає, але потрібно працювати», – зазначили мешканці села Самари, що на Ратнівщині. Нещодавно сюди з фронту надійшли погані новини про загибель двох односельчан. Загалом війна забрала вже п’ятьох жителів села.

«У нас такі хлопці, що мають техніку. Кіньми мало хто оре. Коней тримають мало. Картоплю будемо садити пізніше. Як кажуть старі люди, як станеш босою ногою на землю і нога не буде мерзнути, то тоді на картоплю час. Жити можна, аби тільки був мир», – сказала мешканка села Самари Валентина.

Поки що не всі селяни можуть доступитися до полів через воду від цьогорічної повені.

«Весна йде. Тепло. Десь можна доїхати. Десь не можна доїхати, бо водичка стоїть. Де можна доїхати, то возять, розкидають… Сіємо, обробляємо», – зазначила інша мешканка села Самари. Вона якраз їхала на підводі на своє поле, щоб розкидати гній.

Досить часто саме вирощуванням врожаю та розведенням свійських тварин місцеві зароблять на прожиття.
Читати ще: Біля волинського села встановили карантинну зону через африканську чуму свиней

70-річний Олександр запевнив: сил на городи йому вистачає, до того ж, має техніку та коня. Разом із дружиною вже підготували землю під картоплю.

«Картоплі посадимо, може, 15 соток. Трохи ріпаку посіємо», – сказав Олександр.

Тим часом мешканка сусіднього села Олена відкопала минулорічний врожай картоплі. Нині потрібно відсортувати цілу від зігнилої. Жінка розповіла, що це на продаж. До насінної, якою садитимуть город цьогоріч, руки поки що не дійшли.

Картоплю заготівельники закуповують у селян на місці, а моркву і капусту місцеві возять на продаж до Ковеля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus