USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Удруге втікати від війни: до Луцька переїхав донецький університет. Репортаж

13 Травня 2022 11:29
Удруге протягом останніх восьми років Донецький національний технічний університет вимушений переїжджати через війну. У 2014 році виш перемістився на базу свого структурного підрозділу в Покровську, що на Донеччині, а через початок повномасштабного нападу росії на Україну мусив знову переїздити – цього разу на Волинь.

У своїх стінах донецький виш прийняв Луцький національний технічний університет, який виділив один зі своїх корпусів. Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з ректорами обох університетів, які розповіли про співпрацю, спрогнозували важку вступну кампанію, а також зауважили, що університету з Донецька недостатньо приміщень для проведення пар.

Читати ще: У Луцьк тимчасово переїжджають два виші
Співпраця між університетами відбувається з першого дня

З початку повномасштабної війни в Україні низка навчальних закладів, які опинилися в місцях, де тривають бойові дії або є ризик їх проведення, перемістилися на безпечніші території. Тому на базі Луцького НТУ сьогодні локалізується Донецький НТУ.

«Ми мали змогу виділити університету з Донецька корпус на вулиці Софії Ковалевської. Також у нашому гуртожитку проживають працівники цього вишу. Минулого тижня від Міністерства освіти було прохання додати до цього навчального закладу ще два коледжі, які входять у склад університету. Також було прохання, аби ми прихистили Криворізький університет економіки та технологій, однак зараз у них спокійна ситуація. До того ж, для університету переїзд – це морально і фізично важка справа. Поки вони приймають навчальні заклади, які дислокуються на території, де тривають бойові дії», – зазначила ректор ЛНТУ Ірину Вахович.
З її слів, співпраця між університетами відбувається з першого дня, адже у них є багато дотичних напрямів. Однак у донецькому університеті є й такі спеціальності, які нетипові для Волині, це пов’язано з гірничим напрямком.

Ректор Донецького НТУ Ярослав Ляшок розповів, що університет вимушений переїжджати вже вдруге, перший переїзд відбувся у 2014 році до Покровська на базу свого структурного підрозділу – індустріального університету. Але через вісім років виш змушений був переїжджати знову.

«Оскільки ситуація в нашій області погіршилася, Міністерство освіти і науки ухвалило рішення про переміщення університету разом зі структурними підрозділами до Луцька на базу ЛНТУ. Звичайно, важко залишати свій дім і в емоційному, і в матеріальному плані, але іншого вибору в нас не було. Тому ми дуже дякуємо, що місцевий технічний університет зголосився нас прийняти. Зараз тут розміщені всі адміністративні служби нашого ВНЗ, загалом у Луцьку перебувають близько вісімдесяти співробітників університету з родинами», – повідомив Ярослав Ляшок.
Волонтерська діяльність Донецького університету розпочалася з першого дня війни

Попри переїзд, університет з Донбасу не стоїть осторонь війни, а активно провадить волонтерську діяльність. За два місяці війни спільно з міжнародними партнерами та завдяки допомозі людей відправили на схід близько 20 тонн гуманітарної допомоги, яку було спрямовано у невеликі міста, зокрема в Мар’їнку, Вугледар та Курахове.

«Ці міста розташовані близько до лінії розмежування, там дуже складна ситуація з обстрілами. Попри це, у цих населених пунктах залишається дуже багато людей. Позавчора ми відправили 600 кілограмів продуктів у Мар’їнку», – розповідає старший викладач кафедри автоматики і телекомунікацій Донецького НТУ Гліб Ступак.
Він також зазначив, що в перший день переїзду, коли з його автомобіля вивантажили все обладнання, у зворотному напрямку він поїхало з допомогою від ЛНТУ. Також волонтерський центр луцького університету відправляв корми для тварин у притулки Покровська та Мар’їнки.

«Приємно, що ми з луцьким університетом знайшли точки перетину не лише у професійній діяльності, а й у волонтерстві», – каже Гліб Ступак.

Вступом у Донецький НТУ вже цікавився абітурієнт з Волині

У донецькому університеті переконані, що вступна кампанія для всіх українських університетів буде дуже складною, а для переміщених – вдвічі складнішою. Попри це, Донецький НТУ готується до випуску та оголошення нового набору студентів на наступний навчальний рік.

Перший переїзд у 2014 році університет сприйняв як можливість оновлення. Навчальний заклад перейшов на європейські стандарти, багато чого запозичив, брав участь у міжнародних грантових програмах, тому отримував достатньо унікальне обладнання. Окрім того, щороку університет витрачав близько двох мільйонів гривень на закупівлю лабораторного обладнання.
Завдяки міжнародним партнерам, які оплатили дві вантажівки, виш зміг перевезти до Луцька майже увесь архівний фонд, поточну бухгалтерську документацію та найцінніше обладнання загальною вартістю п’ять-шість мільйонів гривень, однак і в Покровську його залишилося дуже багато.

Донецький НТУ планує робити акцент на гірничі спеціальності, яких на Волині немає, та орієнтуватиметься на абітурієнтів зі свого регіону. Проте вступом до університету вже цікавився абітурієнт з Волині.

«Львівсько-Волинський вугільний басейн досі діє. Ми зв’язувалися з керівниками вугільних підприємств, і вони дуже зацікавлені у спеціалістах. Адже є випадки, коли на інженерних посадах працюють люди, які не мають гірничої освіти. Якщо говорити про вступну кампанію, то ми орієнтуємося на контингент абітурієнтів з нашого регіону, адже вони знають про наш університет, багато з них планували вступати до нас. Для місцевої громади хочемо розпочати підготовку гірничих офіцерів. Я розумію, що для університету-переселенця з Донбасу залучення волинських абітурієнтів – це дуже складне завдання, але вже був дзвінок від абітурієнта з Ковеля, який цікавився, як вступити до нашого університету», – зауважив Ярослав Ляшок.
Донецькому університету не вистачить площі для проведення повноцінних пар

У Донецькому національному технічному університеті навчається дві з половиною тисячі студентів, до занять онлайн долучаються від 40 до 60%, а 10% студентів через різні причини не виходять на зв’язок. Студенти та викладачі університету зараз живуть у різних регіонах нашої країни, дехто – за кордоном, а дехто залишився в містах, які зараз є лінією фронту, – у Мар’їнці та Авдіївці.

Ректор університету з Донбасу каже, що наразі його навчальний займає близько тисячі квадратних метрів ЛНТУ. Для розташування адміністративних служб та забезпечення життєдіяльності вишу в дистанційному режимі цього достатньо. Однак коли буде ухвалено рішення про повернення до очної форми навчання, цих приміщень буде замало.
Натомість ректор ЛНТУ Ірина Вахович не відкидає можливості об’єднання університетів задля ефективної роботи, але, на її думку, такий процес залежить від часу, на який затягнеться війна.

«В країні давно йдуть розмови, що потрібно оптимізувати кількість навчальних закладів. Можливо, зараз це питання на часі, хай яким соціально складним воно є. Далі можуть бути різні сценарії, але всі ми оптимісти та віримо в нашу перемогу. Я не допускаю такого розвитку подій, але якщо війна затягнеться і процес перебування університету з Донецька в нас затягнеться, то потрібно буде розглядати варіанти об’єднання. Адже тоді не буде ефективної роботи жодної структури. ЛНТУ з вересня планує виходити на очну форму навчання. Натомість Донецький НТУ такої змоги не матиме, адже в нього не буде відповідних приміщень, бо там навчатимуться наші студенти. Тобто все залежить від фактору часу. Якщо це буде недовге перебування, то вони повернуться у свій регіон, де справді потрібні», – переконана ректор ЛНТУ.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 13 Травня 2022 12:28
Вихід ЛНТУ на очну форму з вересня, це зрозуміло. Не зрозуміло, як мають навчатись очно його студенти з інших міст, адже гуртожитки надані для проживання переселенцям, а зняти квартиру в місті з цієї ж причини проблематично
Анонім Показати IP 13 Травня 2022 13:37
чому порожній будинок офіцерів,можна віддати для університету, для збільшення аудиторій

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus