USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна відмовляється від літнього часу: що пропонує Верховна Рада

4 Березня 2021 13:56
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», яким пропонується скасувати сезонне переведення годинників раз на пів року.

Якщо закон ухвалять повністю, то в Україні більше не буде переходу на літній час, а постійно залишатиметься нинішній зимовий час, або UTC+2 за міжнародною шкалою, повідомляє ВВС Україна.

Таким чином різниця між київським та московським часом постійно буде одна година.

Вважається, що саме зимовий час є природним і стандартним для певної території. Тоді як на літній час годинники переводять кожної весни, щоб робочі години більше припадали на світловий день – і таким чином, як вважається, економилися кошти на електроенергію.

В Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні – вперед.

Коли тепер востаннє переведуть стрілки годинників в Україні наразі невідомо. Виглядає так, що 28 березня ми ще перейдемо на літній час, а восени 2021 року – повернемося вже на постійний зимовий.

Щоб не переходити на літній час зараз, низка депутатів пропонує ухвалити цей законопроєкт якомога швидше. Тому ініціативу до другого читання будуть готувати за скороченою процедурою.

Автор законопроєкту віцеспікер Руслан Стефанчук пояснює, що адаптація до переведення годинників раз на пів року погано впливає на здоров’я людей.

«Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб», – пише він у пояснювальній записці.

Також нардеп додає, що сезонне переведення годинників, на думку неназваних вчених, призводить до серцево-судинних та імунних хвороб, адже перериває біологічні цикли.

«Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню», – аргументує Руслан Стефанчук.

У 2011 році Україна вже скасовувала перехід на зимовий час, але потім рішення скасували через хвилю обурення, адже це зробили одразу після Росії.

В Україні переводити час на одну годину вперед почали влітку 1981 року – разом із рештою СРСР. А загалом у світі годинники переводять у майже ста країнах – ця практика з’явилася на початку ХХ ст. Хоча все більше держав від цього відмовляються.

Як у ЄС

У 2019 році Європарламент скасував обов’язкове переведення годинників на літній та зимовий час у країнах ЄС.

Це означає, що з 2021 року кожен член Євросоюзу зможе сам обирати: зберегти чинну систему переведення годинників чи взагалі відмовитися від неї.

До цього у ЄС була спеціальна директива, яка зобов’язувала всі 28 країн-членів переходити на літній час в останню неділю березня, і на зимовий – в останню неділю жовтня.

Перед цим пройшло публічне обговорення ідеї з відмовою від сезонного часу, у якій взяли участь більше 4,6 млн громадян ЄС – абсолютна більшість висловилася за те, щоб скасувати переведення годинників.

Ті країни, що відмовляться від постійних переходів на літній та зимовий час, востаннє переведуть годинники у жовтні 2021 року.

Рішення Європарламенту – ще не крапка в цьому питанні: воно стало основою для дискусій між країнами ЄС, адже у Єврокомісії побоюються, що різнобій з часом у різних країнах призведе до економічних збитків.

Росія та Білорусь

У 2011 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв аргументував відмову від переведення годинників зокрема тим, що перехід на зимовий та літній час «не розуміють корови».

Тоді ж, у 2011 році, Росія перейшла на «постійний літній час».

Медведєв цей крок також пояснив негативним впливом переведення годинників на здоров’я людей: «Я вже не кажу про нещасних корів та інших тварин, які не розуміють переведення годинників і не розуміють, чому доярки приходять до них в інший час».

Але вже у 2014 році через численні скарги Росія вирішила перевести годинники на «вічний зимовий час».

Тож Москва наразі є у часовому поясі UTC+3 (тобто у неї година різниці з зимовим часом Києва).

У такому ж часовому поясі перебуває інша сусідка України – Білорусь.

Так само як і Росія, вона в 2011 році відмовилася від переведення годинників (але до 2014 року між Мінськом та Москвою була година різниці, зараз вона зникла).

Водночас літній час в Україні також відповідає поясу UTC+3, тож пів року Київ живе за одним часом з Москвою та Мінськом.

«Київський час»

Ініціатива Руслана Стефанчука також пропонує затвердити поняття «київського часу».

«Київський час – час годинної зони, в якій розташована столиця України – місто Київ, що відповідає другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2», – йдеться у законопроєкті.

Як пояснює автор, це спрямовано на захист територіальної цілісності України.

«На тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій», – пояснює Руслан Стефанчук.

Росія запровадила московський час у анексованому Криму. Він же діє у непідконтрольних Києву районах Донбасу – у так званих «ДНР» і «ЛНР».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 4 Березня 2021 14:01
Верните советское время)))
Читач до Анонім Показати IP 4 Березня 2021 17:38
Совітський час - це сьогоднішній літній (час часового пояса плюс 1 година декретного).
Лучанин Показати IP 4 Березня 2021 15:11
"Таким чином різниця між київським та московським часом постійно буде одна година." Таке враження, що це головна причина. "встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій" - тут хотілося б більш детальних роз"яснень.
Читач до Лучанин Показати IP 4 Березня 2021 17:42
На мою думку, не головна. Це вони собі придумали. Я б руки відривав тим, хто крутить стрілками, зупиніться на якомусь часі.
Богдан Сташинський Показати IP 4 Березня 2021 16:09
Цей закон не пройде ... Брюсель проти ...
Кпр Показати IP 4 Березня 2021 17:57
Ех, пам'ятаю як в 80х в 23⁰⁰ сонце заходило .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus