USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Україна закликала Грузію негайно передати Саакашвілі

2 Лютого 2023 14:23
Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеїлом Саакашвілі, який утримується за ґратами в Грузії.

Заява МЗС оприлюднена на офіційному сайті відомства, повідомляє УНІАН.

«У найгірших традиціях НКВС СРСР грузинська влада застосовує до Міхеїла Саакашвілі психологічне та фізичне насильство, відмовляє йому в терміново необхідній медичній допомозі, свідомо створюючи безпосередню загрозу його життю. Грубе порушення прав людини щодо українського громадянина йде в розріз із задекларованим курсом Тбілісі на здобуття членства в ЄС, свідчить про згортання демократії в Грузії», – зазначається в документі.

МЗС закликає грузинську владу негайно припинити знущатися над Саакашвілі та передати його Україні.

Також відомство звертається до іноземних урядів та міжнародних організацій стати публічно на захист українського громадянина, колишнього президента Грузії, життя якого опинилося під загрозою через політичні репресії з боку грузинської влади.

Затримання та катування Саакашвілі у Грузії

Як повідомляли, громадянина України Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року після того, як він приїхав на батьківщину по восьмирічній відсутності. Йому висунуто обвинувачення в незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він здійснив 28 вересня, коли таємно прибув у грузинський порт Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону передбачає до п'яти років позбавлення волі. Саакашвілі голодував 50 днів у в'язниці.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в грузинському ув'язненні.

У Грузії його звинувачують у кількох кримінальних справах, зокрема, в організації нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. За це його вже заочно засудили до шести років ув’язнення.

29 листопада Саакашвілі вперше після затримання доставили до суду, де він заявив, що під час перебування під вартою його катували. Він вважає висунуті проти нього звинувачення політичним переслідуванням, а себе політичним в’язнем.

Після тривалого голодування політик перебував у тяжкому стані, у зв’язку з цим його перевезли з Руставської в’язниці у військовий госпіталь в Горі.

У медичному висновку, що його поширила команда юристів Саакашвілі, зазначено, що його отруїли важкими металами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Микола Показати IP 2 Лютого 2023 14:47
Дивно взагалі чому він туди поїхав і на що взагалі розраховував. Грузія не настільки ліберальна як Україна, там такі трюки не пройшли. Щось йому було потрібно зробити на батьківщині... Бо, навіть будучи поінформованою особою про неминуче вторгнення кацапів, не було вагомих причин покидати Україну. Він же не простий мужчина, навіть в разі стрімкої перемоги москалів зміг би евакуюватись. А тепер кремлівський збоченець дивиться відео як тримають під вартою його ворога, котрий принаймні спробував чинити опір агресору
1 до Микола Показати IP 2 Лютого 2023 19:57
Їхав скидати владу, робити революцію, щоб самому до влади прийти, однак не вийшло
123 Показати IP 2 Лютого 2023 21:04
А кому він тут потрібен?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus