USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Українська мова має бути мовою освіти, – Ірина Констанкевич

15 Липня 2020 17:41
Депутати групи «За майбутнє» устами Ірини Констанкевич задекларували свою позицію щодо ролі української мови в освітньому процесі.

Про це нардепка написала на своїй сторінці у фейсбуці.

«Хочу задекларувати позицію депутатської групи «Партія «За майбутнє» щодо тривожних та небезпечних тенденцій перегляду освітнього законодавства.

В 2017 році було ухвалено закон «Про освіту», який народжувався в дуже непростих умовах.

Головні принципи, закладені в законі «Про освіту» стосувалися того, що українська освіта має бути визнана у світі, має відповідати усім сучасним запитам науки і освіти і, що це має бути україноцентрична освіта.

Було означено найголовніші, базові позиції, які уможливили імплентацію вітчизняного освітнього законодавства і освітнього простору із європейською освітою.

Ревізія українського законодавства – це спроба роз’єднати існуюче та визнане.

Мова і освіта:

-це дві головні сфери для формування нашої державної ідентичності;

-це дві ключові сфери для нашої національної безпеки і суверенітету;

-це інтелектуальний портрет держави, народу і нації.

Якщо ми відповідальні за майбутнє, то ми за українську мову як мову освіти», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, проєкт закону № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти», внесений парламентарем Максимом Бужанським.

Законопроєкт передбачає істотні зміни до освітнього та мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі.

Законопроєкт пропонує зірвати перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей перехід до 2023 року.

Міністерство освіти і науки впродовж трьох років провело всю необхідну роботу з підготовки вчителів, підручників, методичних матеріалів для того, щоб діти з 1 вересня могли здобувати якісну освіту українською мовою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 15 Липня 2020 18:24
Пані Ірина повністю права! Але скільки ще можна мусолити про мову,якщо 10-та стаття Конституції України чітко і зрозуміло розставила всі крапки!!!! Який в х.я ще закон потрібний???????? Кожна новообрана Рада починає "кусати" українську мову,бо українофобів більше ніж достатньо! І немає сміливця,який-би з трибуни заявив про те,що я написав і щоб більше питання про мову не піднімалось ніколи!!!!
Ісса Ндойє Показати IP 15 Липня 2020 20:02
Можливо і має ... Але ж велика часина суспільства має іншу думку - де консенсус ???
Теж патріот не нацик Показати IP 15 Липня 2020 21:24
В Україні англійська мова ніколи не замінить російську! З російською як їхати на самокаті - наша твердо стоїть, а ця дає дає поштовхи для руху вперед.
ага Показати IP 16 Липня 2020 09:45
та в раді половина на російській розмовляє.
Ostap Показати IP 13 Листопада 2020 00:44
Коли діти шукають гдз укр мова 6 клас Глазова, то перший сайт куди вони заходять це - https://narodna-osvita.com.ua/gdz/gdz-6-clas-ukrainska-mova-o-p-glazova-2014-b905 . Крім школярів, цим ресурсом можуть користуватися батьки, яким важливо бути в курсі рівня знання своєї дитини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus