USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Українське молоко дорожче: порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі

27 Травня 2020 07:40
Часто можна почути, що ціни на продукти в Україні суттєво вищі, ніж у сусідній Польщі. Справді, згідно з даними супермаркетів ціни на деякі харчові продукти в Україні вже вищі, ніж у Польщі. І це передусім м’ясо-молочні продукти.

Чому це так з'ясовувало Новое время.

Для аналізу використали дані відомої міжнародної мережі супермаркетів, що працює одночасно в Україні та Польщі, а також офіційну статистику.

Товари в обох країнах обрано на основі подібності їхніх характеристик — вид, сорт, країна походження, пакування, метод обробки, жирність тощо. Якщо таких товарів було декілька, використовувалася середня ціна. Якщо не зазначено інше, ми використали ціни станом на 6 травня 2020 року. Ціни на харчові продукти в Польщі переведені в гривневий еквівалент за обмінним курсом гривні до польського злотого за даними НБУ на відповідну дату.

Відмінності в оподаткуванні

Польське законодавство передбачає диференційовані ставки податку на додану вартість (ПДВ) для різних товарів. Найнижчі ставки саме для базових продуктів харчування. Так, для хліба, м’ясо-молочних продуктів, овочів та фруктів застосовується ставка 5% (для імпорту — 8%), тоді як для більшості інших товарів — 23%. До речі, з 1 квітня ставки ПДВ для більшості імпортних продуктів харчування в Польщі мали б бути знижені до 7%, а для цитрусових — до 5%. Однак у зв’язку із заходами протидії коронавірусу польський уряд відклав податкові зміни до липня.

В Україні ставка 20% - однакова для всіх продовольчих товарів. Різниця в ставках ПДВ може пояснювати до 10−20% різниці роздрібної ціни. Через це, зокрема, яловичина та яблука в Україні дещо дорожчі за польські аналоги.

Дороге українське молоко

Однак навіть за вирахуванням податків українська молочна продукція виявилася дорожчою за польську. У середньому літр молока в Україні вроздріб на початку травня 2020 року коштував 25−28 грн, тоді як у Польщі - трохи менше 17 грн. Також дорожчими порівняно з Польщею виявилися вершкове масло та м’які сири.

А це вже пояснюється іншою причиною відносної дорожнечі наших продуктів — неухильним скороченням поголів'я корів і зниженням обсягів виробництва молока. Офіційна статистика говорить, що корів у нашій країні було 3,1 млн голів на початок 2008 року. Вже на початок 2010-го їх було 2,7 млн, 2,3 млн — на початок 2015-го, і лише 1,8 млн голів — на старті поточного року. Навіть якщо порівнювати останні чотири роки, не кажучи про початок 90-х, показник падіння поголів'я корів вражає - майже 20% або п’ята частина.

Натомість поголів'я корів у Польщі стабільно зростає. Це відбувалося навіть у 2016 році, коли Євросоюз запровадив обмеження на виробництво молока на тлі заборони імпорту молочних продуктів в РФ. Одна з основних причин такої ситуації в Польщі - дієві програми підтримки, переважно малих та середніх господарств. Зокрема підтримка може надаватися у вигляді співфінансування урядом 50% (а іноді й 60%) інвестицій у розвиток виробництва коров’ячого молока в сумі до 500 тис. злотих. Інший вид дотацій — відшкодування за придбання телиць в розмірі 1 000−2 500 злотих залежно від віку.
Фото: Держстат України та Польщі

Недивно, що обсяги ввезення польських молочних продуктів в нашу країну зростає: згідно з даними Державної митної служби України за 2019 рік, фізичні обсяги імпорту молочної продукції збільшилися на 66%, і продовжили зростати на початку 2020 року. З одного боку, це стримує ціни на вітчизняному ринку (так, річні темпи здорожчання молока, за даними Держстату, знизилися з 7,4% у грудні минулого року до 5,7% у березні поточного року). З іншого — це поглиблює проблеми у вітчизняному тваринництві.
Фото: Auchan, розрахунки НБУ

«Золота» курятина, але не яйця

Ціни на курятину приблизно на чверть вищі за польські. Здавалося б, чому? Птахівництво чи не єдина галузь тваринництва в Україні, яка почуває себе впевнено та протягом тривалого часу отримувала значну підтримку з бюджету.

Різниця в ставках ПДВ може пояснювати до 10−20% різниці роздрібної ціни

Цьому є дві основні причини. Перша — слабкий рівень конкуренції, адже на ринку домінують лише декілька великих виробників. Друга — тиск на ціни зумовлений також і попитом. М’ясо птиці становить понад половину (53%) усього м’яса, яке споживають українці, у тому числі через те, що воно дешевше у порівнянні з іншими видами м’яса. Натомість середньостатистичний поляк надає перевагу свинині, а на м’ясо птиці припадає трохи більше третини (38%) споживання м’яса.

А от вітчизняні яйця майже вдвічі дешевші за польські. Це пояснюється насамперед значними обсягами їх виробництва з метою розширення експорту.

Овочі та фрукти в Україні дешевші

Картопля, буряк та морква в Україні дешевші, а капуста коштує приблизно так само як в Польщі. Цікаво, що поляки, так само як і українці, весною 2019 року пережили «золоту лихоманку» на цибулю та картоплю: у травні-червні 2019 року ціни на ці товари у Польщі були більш ніж вдвічі вищими, ніж в той самий час 2018 року. Однак подальше зниження цін в Україні було відчутнішим, ніж у Польщі. Зокрема до кінця 2019 року українські ціни на цибулю знизилися втричі, а польські - лише на третину.

Ціни на фрукти в обох країнах суттєво не відрізняються. Навіть попри вищі ставки ПДВ апельсини в Україні на декілька гривень дешевші за польські аналоги, тоді як з бананами ситуація протилежна. Українські яблука, хоча і суттєво додали в ціні за останній рік через гірший врожай (у 2019 році зібрано на 21% менше, ніж за рік до того), за вирахуванням податків залишаються дешевшими за польські. У Польщі ж ситуація з урожаєм ще гірша — було зібрано на 44% менше яблук, ніж у 2018 році.
Фото: Auchan, розрахунки НБУ

Завдяки високим показникам урожаю зернових в Україні борошно та крупи дешевші за польські. Це також сприяє нижчим цінам і на українські хлібопродукти.

Карантинні корективи

За другу половину березня та перші тижні квітня 2020 року цибуля в Україні подорожчала більш ніж у півтора рази. Це серед іншого пояснюється підвищеним попитом на цей овоч, що відомий певними антисептичними властивостями. Натомість ціни на цибулю в Польщі практично не відреагували на карантин. На тлі ажіотажного попиту суттєво подорожчали й лимони. Щоправда, у Польщі ціни на цей фрукт зросли не так стрімко. У середині квітня ажіотаж послабився, і, відповідно, ціни практично повернулися на докарантинний рівень.

Ціни на інші овочі в Україні також зростали, але це насамперед пояснювалося іншими факторами. Зокрема зростання цін на овочі борщового набору є звичним для березня-квітня, оскільки в цей час скорочується пропозиція на тлі вичерпання запасів та погіршення якості продукції. До початку травня тривало зниження цін на ці овочі в Україні під впливом послаблення попиту та наявності достатньої пропозиції. Мало позначився карантин і на інших овочах. Зокрема, ціни на тепличні овочі в Україні знижувалися завдяки теплій погоді. Цікаво, що в Польщі помідори дешевші, ніж в Україні, а огірки — навпаки.

Отже, не так багато продуктів харчування в Польщі дешевші, ніж в Україні. Але через те, що це переважно молоко та м’ясо, складається стійке враження про тотально завищені в нас ціни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 27 Травня 2020 07:51
У Польщі фермери мають субсидії та дешеві кредити, а в Україні населення не платить податки та сидять на субсидіях.
Анонім до лучани Показати IP 27 Травня 2020 10:09
Ви мене насмішили. Люди здають молоко за копійки. Основна частка в ціні на молоко додається на молокозаводах і в торгівлі, при тому зарплата на молокопереробних заводах і в торгівлі нижча ніж в Польщі. Що за парадокси. Молоко у селян купують дешевше як в Польщі, а ціна на прилавку дорожча як в Польщі.
ігор луцький до лучани Показати IP 27 Травня 2020 10:56
Бариги які сидять в супермаркетах хорошу роблять накрутку.Така накрутка,що даже на акційному товарі заробляють непогано.
Вв Показати IP 27 Травня 2020 09:37
Ціуаво, поголів'я корів зменшується з кожним роком, а на скільки зменшується поголів'я чиновників, що відповідають за агропромисловий розвиток?
Тiльки молоко?)))) Показати IP 27 Травня 2020 10:48
Тiльки молоко?))))по моему все
лк Показати IP 27 Травня 2020 11:09
Знову зрада
скептик Показати IP 27 Травня 2020 14:22
не знаю, де автор статті брав такі ціни. реально продукти в польщі в 1,5-2 рази дешевші.
ABC до скептик Показати IP 27 Травня 2020 21:09
Ціни - не дешевші. Товари дешевші, а ціни - нижчі.
Народна прокуратура Показати IP 28 Травня 2020 17:44
Бо поляки не вміють торгувати так, як наші бізнесмени.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus