USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Українські демографи пояснили катастрофічні цифри з народжуваністю

29 Вересня 2023 07:15
Народжуваніть в Україні впала не лише через війну, а й через епідемію коронавірусу у 2020-2021 роках. Через це показник народжуваності в Україні може стати найнижчим у світі.

Епідеміологічна ситуація була найбільш вразливою для України, бо у 2021 році у більшості європейських країн відбувся невеличкий компенсаційний приріст народжуваності, а в Україні цього не сталося. Про це розповіла ТСН кандидатка економічних наук Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Світлана Аксьонова.

«Ми не одні такі. Приросту народжуваності, який пов’язаний з Covid-19, не отримала Іспанія, Італія, Польща», – каже експертка.

Для України останнє десятиріччя було дуже важким – багато факторів наклалося: економічна нестабільність, політична напруженість, епідемія коронавірусу у 2020-2021 роках, а тепер – повномасштабна війна.

В Україні від Covid-19 у 2021 році померло 86 тисяч людей, що підтверджено статистикою.

«Тобто у нас коронавірус став на другу сходинку за причиною смертності. Думаю, що багато хто з українців тоді усвідомили наскільки загрозливою є ця хвороба та її наслідки, тому відклали народження дітей. А потім прийшов 2022 рік і війна. А з нею – рішення, що народження дітей потрібно знову відкладати», – додала Аксьонова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus