USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Українці обговорюють двомовність лише «на кухні»?

23 Листопада 2011 15:04
Українців хвилює питання двомовності в Україні, але обурюються вони лише «на кухні».

Про це під час науково-методичного семінару, присвяченого проблемам української русистики, 23 листопада, розповіла член освітньої програми центру культури і науки «Россотрудничество», керівник Російського культурного центру імені Віктора Черномирдіна в Луцьку Ольга Саган.

Вона зауважила, вказавши на пасивність людей у вирішенні питання: «Люди обурюються, що у нас погана ситуація з російською мовою, з українською… Але роблять це на кухні».

Боротися з байдужістю й несміливістю українців щодо питання двомовності будуть протягом двох днів в Інституті філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки, на базі якого триває семінар.

Мета заходу - пошук, вирішення проблем, пов'язаних з вивченням російської мови та літератури в контексті сучасних культурно-інформаційних реалій і мовної ситуації у країнах СНД, а також обмін досвідом та визначення перспектив розвитку русистики в Україні та інших слов'янських країнах.

Обговорювати проблеми поширення російської мови в Україні, на думку, представника Російського центру Костянтина Воробйова, варто хоча б тому, що «половина українців вважає рідною мовою російську». Водночас учасник семінару запевнив, що в його вислові немає політики, бо наразі «статус російської (в Україні, – «ВН») загнаний ганчіркою під лавку и сидить там, як тарган».

Зауважимо, що така форма співпраці як науково-практичний семінар - традиційна для кафедри слов'янської філології ВНУ й Російського культурного центру в Луцьку. Так, в 2009 році за підтримки цієї громадської організації уже відбувся Регіональний семінар з проблем русистики в західноукраїнському регіоні, в якому взяли участь 14 вчених - викладачів вишів різних міст України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
шушварок Показати IP 23 Листопада 2011 15:18
а з молдавською ще гірше
Лучананин Показати IP 23 Листопада 2011 15:38
Оля просто молодець!!! Вона повинна очолити рух російських спільнот волині. Геть РИГИонального запроданця Демєнтьєву!!!
зaгрeб Показати IP 23 Листопада 2011 17:03
НАМ РУССКИЙ ЯЗЫК НЕ НУЖЕН.
Хатуль Мадан до зaгрeб Показати IP 23 Листопада 2011 19:30
я русский бы выучил только за то, что нужно допрашивать пленных!
зaгрeб до Хатуль Мадан Показати IP 24 Листопада 2011 08:03
Зачем допрашивать.Расстрел на месте.
укр до зaгрeб Показати IP 23 Листопада 2011 21:47
вам євреям точно він не потрібен!!
зaгрeб до укр Показати IP 24 Листопада 2011 09:04
КАНОНОВИЧ НЕ ПОНИМАЮ КАК АНТИФАШИСТ МОЖЕТ БЫТЬ АНТИСЕМИТОМ.
Мадун Хатал Показати IP 23 Листопада 2011 19:43
Ця Саган хіба ще не виїхала в Расєю? Дивно, вже документи готувала. На одну менше б стало, хто лиже московський чобіт.
Лучанин Показати IP 23 Листопада 2011 20:10
В СРСР проблем з вивченням ні російської, ні української не існувало. Всі (українці) досконало знали і ту і іншу, окрім явних дибілів. От цікаво - освіту вдосконалили, а тепер ні на якій мові двох слів зв'язати не можемо. Зараз для того що виходить з дверей інститутів слів підібрати не можна, а от цікаво що буде з тими що зараз народились? Хтось про це колись подумає?..
Ніна Показати IP 23 Листопада 2011 20:17
"Люди обурюються, що у нас погана ситуація з російською мовою, з українською…" У мене є інформація, що ще гірше, ніж з російською і українською, у нас ситуація з англійською, німецькою, польською та італійською. Треба щось робить... Он росіяни з Росії на повному серйозі вважають, що Україна дивиться в бік Польщі. Сором, панове - ми навіть польської мови не знаємо. Не кажучи про те, що не можемо прочитати який-небудь польський часопис...
саганиха Показати IP 23 Листопада 2011 21:57
а трехязычие слабо на кухне обсуждать, а???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus