USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Українцям надійде третя платіжка за газ. За що доведеться платити додатково

12 Листопада 2023 15:46
У третій платіжці за газ вказується вартість за утримання внутрішньобудинкових мереж.

Про це повідомляє видання Газправда.

Законодавство надало право власнику обирати організацію, яка винятково на договірних умовах та на платній основі буде здійснювати роботи з технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це може бути і місцевий облгаз, й інші організації, які отримали на це відповідні дозволи.

«Таким чином власник розуміє, за що саме він буде сплачувати кошти та контролює дотримання виконання договірних зобов’язань виконавця ТО. Адже належна робота газових комунікацій є запорукою безпеки життєдіяльності усіх мешканців домогосподарства. У випадках виявлення порушень – власник може скаржитись на недобросовісне підприємство у відповідні інстанції», – йдеться у повідомленні.

Експертка-консультантка ГазПравди зауважує, що чинне законодавство містить застереження, що у випадку незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл природного газу припиняється. Однак до завершення остаточного реформування нормативно-правової бази у цій сфері припинення газопостачання облгазами може вважатись маніпулятивним та є порушенням прав його мешканців.

Після укладання договору:

Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його.

У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.

Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Також не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Микола Янович Показати IP 12 Листопада 2023 16:19
Коли вже українцям надійде платіжка за повітря, яким вони дихають? Жодна з *папєрєдніх* влад так по- скотськи не ставилася до народу, як влада діюча.
1 до Микола Янович Показати IP 12 Листопада 2023 18:57
Хотіли жити по приколу от і живемо! Ще і не те буде!
йцук Показати IP 12 Листопада 2023 16:43
дурдом веселка... конкретний
123 Показати IP 12 Листопада 2023 17:43
Не платіть. Хто заставляє . Перед тим як платити має бути оформлений договір на обслуговування з конкретною організацією. Кому ви збираєтесь платити якщо ще договору нема
Анонім Показати IP 12 Листопада 2023 17:58
Цікаво, це ж подвійна плата. Мешканці вже платять за утримання будинку, куди входить в т.ч. і плата за належне утримання спільних площ і внутрішньобудинкових мереж. Вони уху*ли, чи що там? Можна конкретніше трохи писати, доречі, що за законодавство, посилання на нормативні акти?
Отакої Показати IP 12 Листопада 2023 20:22
Не має ніяких спільних площ,є приватна власність і спільна власність(Закон).Все належить вам,в тому числі і труби,які проходять на вашій спільній власності.Заключайте договір на обслуговування і все.Можете обслуговувати самі,але газогонні труби забороняє законодавство,яке ніхто не читає,на жаль.
читач Показати IP 12 Листопада 2023 20:39
"Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу."Ці так звані "специ" тільки хочуть отримувати кошти.Фарбувати та лагодити кріплення вони не будуть, чистити димоходи та вентиляційні канали не хочуть,все лягає на плечі споживача.Ото ж, якщо я сам покрашу, закріплю, почищу,то за візуальний огляд платити не буду.НЕ ДОЧЕКАЄТЕСЬ!!! Всі хочуть грошей, а робити ніхто не хоче...
232 Показати IP 12 Листопада 2023 21:49
Договір - це лише правова підстава оплати. А сам факт надання послуг має підтверджуватись актом виконаних робіт. І от мені цікаво: як дорого вартує те, що в квартиру зайде газовик, кине оком на трубу і лічильник, мазне мильною сумішшю по з'єднанню патрубка і газової плити і подивиться, чи не з'явиться бульбашка? Хто і на підставі чого визначить вартість такої надзвичайно затратної технічно, матеріально й інтелектуально процедури? І як же ми змогли прожити без неї всі ці роки?
Анонім до 232 Показати IP 13 Листопада 2023 20:30
мене більш цікавить хто буде підписувати акт виконаних робіт, добре, якщо кожний мешканець окремо, а якщо буде так саме як в ЖЕКах?Димоходи не перевіряють, проте всі акти підписані, роботи оплачені, а люди потрапляють в реанімацію від чадного газу і знов винних немає
Лучанин Показати IP 12 Листопада 2023 22:33
Так нам і треба!
Мешканці Луцька Показати IP 14 Листопада 2023 09:35
Ще мало платимо ..........цю роботу повинні робити газовики, вони получають зарплату від наших платижів. Порозділялися всі як хочуть - то доставка - то за труби... давайте ще і за обслуговку Геть совість загубили !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus