USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Українцям заборонили переказувати гроші з гривневих карток на закордонні: НБУ оновив валютні обмеження

1 Жовтня 2022 15:41
Національний банк України (НБУ) заборонить з 5 жовтня P2P-перекази з українських гривневих карток на закордонні валютні. При цьому Нацбанк збільшив ліміт купівлі безготівкової валюти на депозит до 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті).

Про це повідомила пресслужба НБУ.

«Національний банк вжив заходів щодо зменшення попиту у готівковому сегменті валютного ринку та захисту міжнародних резервів, а також уточнив низку норм, спростивши умови завезення гуманітарної допомоги в Україну та розширивши можливості українського бізнесу вести зовнішньоекономічну діяльність», – говориться в повідомленні.

Перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків

Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази за гривневими платіжними картками українських банків на карти іноземних банків. Їх уже забороняли на початку війни, проте знову дозволили у квітні 2022 року.

«Це дозволило українцям підтримати під час найтяжчого періоду своїх близьких, які вимушено переїхали в інші країни через повномасштабну агресію РФ. У той же час після більш ніж семи місяців військового стану роль такого інструменту для підтримки громадян за кордоном зменшується, водночас ризики Його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються», – заявили в НБУ.

Українці й надалі матимуть змогу переказувати кошти за кордон:

– на оплату навчання (на рахунки навчальних закладів);

– лікування та транспортування хворих;

– витрат, пов’язаних із смертю;

– для сплати аліментів

Також громадяни можуть переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта. Крім того, зберігатиметься дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті).

Річ у тім, що різницею «ринкового» та «карткового» курсу активно користувалися заповзятливі українці. Вони переводять за кордон гривню, щоб перевести в готівку іноземну валюту за нижчим курсом, а потім продати євро або долари в Україні вже за вищим курсом.

Таке явище отримало назву «картковий туризм». По суті це спосіб обійти обмеження на купівлю валюти.

Р2Р-платежі (person-to-person) – це перекази від людини до людини. Тобто йдеться про перекази з рахунку фізичної особи на рахунок фізичної особи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus