USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Берестечку відкрили центр національної пам’яті

22 Листопада 2017 22:38
У день Гідності та свободи у місті Берестечко Горохівського району урочистим концертом відкрили Центр національної пам’яті, історії та культури.

На створення центру передбачено більше трьох мільйонів гривень, повідомляє прес-служба Волинського УКРОПу.

На урочистостях побувала депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Любов Ліпич.


Новостворена установа розміщується в приміщенні колишнього кінотеатру. За словами мера міста Валентини Залевської, споруда була в аварійному стані і без опалення.


«Коли мене обрали міським головою Берестечка, то дуже хотіла цю будівлю довести до ладу і облаштувати тут будинок культури, адже його в містечку не було», – розповідає Валентина Залевська.

«Коли в місті проводилися свята, наукові конференції, присвячені історії цієї місцини, то берестечківцям навіть не було куди запросити гостей. Святкування проводилися під відкритим небом або у сусідньому селі Пляшева», – додає Любов Ліпич.

У нове приміщення міська голова планує перенести Берестечківський народний історичний музей, який розміщується в пристосованому приміщенні міської ради.


«Щоб втілити цей задум в життя, виникла ідея про створення центру національної пам’яті, історії та культури, де під одним дахом вирувати культурне, мистецьке життя нашого міста», – пригадує Валентина Залевська.

«Щоб втілити цю ідею, я запропонувала написати проект, який міська рада подала на конкурс інвестиційних проектів. Його організувала Волинська обласна рада під керівництвом Ігоря Палиці. І вони його виграли», – каже депутат обласної ради.

Поки що зробили лише половину робіт. За 1 мільйон 840 тисяч тут облаштували фойє, глядацький зал, кабінет директора, гримувальну, санвузли, зробили опалення і довели до ладу фасад. За іншу частину коштів планують облаштувати приміщення для Берестечківського музею.

«Поки ми відстоювали проект, поки чекали кошти на нього, коригували документацію, мені весь час перед очима були наші діти у вишиванках, які стоять на холодній, обшарпаній сцені. Це мені давало сил продовжувати роботи, продовжувати боротися і не втрачати оптимізм», – каже міська голова Валентина Залевська.

Додає: у Берестечку – великий будинок дитячої та юнацької творчості і музична школа, які відвідують не тільки місцеві діти, але й з сусідніх сіл.

«Нашим дітям є де займатися, є де навчатися, але місця де можна виступити, показати свої вміння не було. Тому ми дуже чекали цього будинку культури», – каже міська голова.


Мешканці Берестечка новим будинком культури дуже задоволені. На урочистий концерт з нагоди відкриття установи прийшло стільки людей, що концертна зала не вмістила всіх бажаючих.

«Приміщення кінотеатру було зовсім занедбане: провалювалася підлога, зі стелі капало. А зараз тут все милує око. Сюди хочеться прийти, щоб подивитися на наших діток, на наших артистів, послухати їхні виступи. І людей не соромно запросити, наприклад, театральну трупу з іншого міста», – тішиться мешканка Берестечка Леся Ткачук.

«Люди не ходили сюди, бо приміщення не опалювалося. А тепер ми сюди завжди приходитимемо. Ще б хотілося, щоб тут був кінотеатр – коли внуки влітку приїжджають до родин, щоб їх було чим забавити», – додає пенсіонерка Богдана Вараніцька.

«Цей центр повинен бути осередком культури не тільки Берестечківської громади, а й всього району. Він повинен бути прикладом для всіх, як ми бережемо і відновлюємо нашу культурну спадщину, як ми вміємо святкувати і відроджувати культурні традиції», – наголосила Любов Ліпич.

До слова, за словами представниці УКРОПу Любов Ліпич, за те, щоб виділити кошти на проведення робіт із реконструкції цього приміщення, депутати проголосували ще в лютому 2017 року. Натомість, обласна державна адміністрація штучно загальмувала надходження грошей на вісім місяців.

«Попри все, реконструкцію провели і втілили цю ідею в життя. Я продовжуватиму відстоювати виділення коштів для завершення робіт і працюватиму над тим, аби ставне місто Берестечко розвивалось», – підкреслила депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus