USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

В останню дорогу провели військового з Волині Олександра Зінчука

15 Квітня 2024 21:06
15 квітня біля пам’ятного знаку Борцям за волю та незалежність України знову людно – громада зустріла загиблого земляка Олександра Євгеновича Зінчука.

Священники Православної Церкви України відслужили громадську панахиду і велелюдною процесією тіло востаннє провадили до рідного дому Героя, інформують у Рожищенській міській раді.

Захисник України Олександр Зінчук боровся з російським загарбником з 2014-го.

Чоловік пройшов не одну «гарячу» точку, останнім часом разом з побратимами протистояли ворогу на Донецькому напрямку. За офіційними даними, молодший сержант 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка Олександр Зінчук загинув 15 лютого 2024 року в районі населеного пункту Авдіївка Покровського району Донецької області.

Авдіївка – місце жорстокого та довготривалого протистояння, яке через постійні обстріли перетворилося на суцільну руїну. Місто, яке забрало життя сотень, тисяч українських захисників, які стояли у його обороні не на життя, а на смерть.

Загибель військовослужбовця Олександра Зінчука пов’язана з гучним воєнним злочином, який вчинила росія, грубо порушуючи норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій.

Відхід нашого земляка та його побратимів із позицій «Зеніт», за свідченнями очевидців, відбувався в умовах безперервного бомбардування авіацією та артилерійських обстрілів, постійних атак FPV-дронів, атак на евакуаційні автомобілі, обстрілів евакуаційних шляхів.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що через цілковите оточення опорного пункту «Зеніт» українське командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром та організаціями, які ведуть переговори з російською стороною.

Домовлялися про надання допомоги українським пораненим беззбройним військовим відповідно до міжнародних законів. За словами омбудсмена, російські військові повідомили координаторам цього процесу, що погоджуються евакуювати поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі обміняти.

Однак згодом російська сторона оприлюднила відео із захопленої позиції «Зеніт», на якому було п’ять розстріляних українських військових. Серед них – Олександр Зінчук.

Читати ще: Окупанти знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Омбудсмен показав відео 18+

Довгою та важкою була остання дорога загиблого додому. Захисника вдалося повернути завдяки репатріаційному заходу з обміну тілами та ідентифікації.

Відспівали Героя Олександра Зінчука у місцевому храмі Архістратига Михаїла.

Попрощатися з загиблим та віддати останню шану мужньому захиснику та оборонцю України прийшли рідні та друзі, побратими, представники влади, сусіди і однокласники, просто небайдужі рожищани, які розуміють, що ми тут живемо у відносному спокої завдяки таким мужнім патріотам, як Олександр Зінчук.

Під постріли військових та мелодію Державного Гімну рідна земля прийняла на вічний спочинок зболене тіло загиблого. А синьо-жовтий стяг, яким була вкрита домовина, військові передали синові Героя, як символ вільної держави, за яку віддав життя його батько.

Інформаційне агентство Волинські Новини висловлює щирі співчуття родині Героя. Вічна пам’ять, честь та незгасна слава!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus