USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні міста відмовляються від центрального опалення. Чим загрожує розвал теплосистеми

23 Лютого 2021 10:18
Українські міста та містечка масово прощаються із центральним опаленням. Вимушено, бо більшість мешканців самовільно перейшла на індивідуальний обігрів й утримувати тепломережу з котельнями тепер невигідно.

Чим загрожує розвал теплосистеми, ідеться в спецпроєкті ТСН «Підняти градус».

У Калуші Івано-Франківської області два роки поспіль відрізають від тепла у мікрорайоні. Людям виплатили компенсації від 4 до 10 тисяч гривень, залежно від площі квартири. Але встановити індивідуальний газовий котел коштує понад 40 тисяч.

Одну з котелень називали застарілою, неефективною. Відключити дешевше, ніж модернізувати, казали чиновники. Але наступного року закрили ще одну – значно сучаснішу. Мешканці говорять, що їхнього бажання про те не спитали. У будинку тепер вогко, з’явилася пліснява, на стінках і стелі – конденсат.

У міській раді кажуть, на компенсації для наступних відключених грошей поки немає. А крок вимушений, бо 70% калушан задля економії ще раніше перейшли на індивідуальний обігрів. Тож центральне опалення збанкрутувало.

«На одному стояку може перебувати лише одна квартира без індивідуального опалення. Ремонтувати теплосистему в будинку – орієнтовно 500 тисяч на будинок. Тобто вкладати гроші в модернізацію для 2-3 квартир, які лишились на стояку, ніхто не буде», – пояснив міський голова Калуша Андрій Найда.

Шляху назад і справді вже немає, підтверджують експерти. Половина відключених від тепломережі – це рубікон, і Калуш його пройшов.

«Що більше людей відключається, тим менш ефективною стає послуга централізованого теплопостачання. Але до цього найкраще не доводити. Ми маємо ситуацію, коли решту 30% треба так само відключати», – каже експерт з опалення Андрій Берестян.

Мер говорить, що якщо залишити центральне опалення, то за квартиру доведеться платити 4-5 тис. грн.

У Калуській мерії кивають на кращі приклади: мовляв, деякі українські міста повністю перестрибнули на індивідуалку і щасливі.

Трускавець Львівської області від центрального тепла відмовився чотири роки тому. Зберегти теплогін було неможливо, каже колишній мер.

«Давайте будувати нові котельні, нові трубопроводи. Я порахував і це для міста мало вилитись у три бюджети міських», – каже мер Трускавця у 2010-2015 роках Руслан Козир.

Перехід на індивідуалку обійшовся без народних протестів. Мешканці отримали по 5 тис. грн компенсації й витратили гроші на газовий або електричний варіант обігріву. Місцеві кажуть, що рахунки за електричний обігрів удвічі більші, ніж за газовий. А нинішній мер зауважує, що економія все одно виллється в копієчку. Треба міняти вікна у під’їздах, електромережу, розширювати газогони.

«Діаметр труби не справлявся з кількістю газу і на верхніх поверхах прилади обігріву не працювали», – пояснив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
шо Показати IP 23 Лютого 2021 10:34
Все правильно Де ви бачили в Європі щоб на все місто було центральне опалення. Економіка має бути ефективною, а не збитковою
Думка до шо Показати IP 23 Лютого 2021 12:24
То давайте відмовлятись від централізованого електропостачання, водопостачання, каналізації і т.д. І тоді остаточно закотимось в повний абсурд. Нічого кращого і ефективнішого не може бути, ніж централізоване постачання будь-якої послуги. Дике сьогодення без фахового глобального підходу до цього питання нас штовхає в прірву.
О! до Думка Показати IP 23 Лютого 2021 13:36
Ось до абсурду зводите все якраз ВИ! Мова йде виключно про найбільш корумповану послугу з захмарним ціноутворенням, - теплопостачання. Мова йде прпо послугу від якої можна безпроблемно відмовитись, І НЕ КОРМИТИ ОЛІГАРХАТ ВСІХ МАСТЕЙ. Так що не перебріхуйте тут!
Ася до шо Показати IP 15 Березня 2021 17:44
... чем же Вы хвалитесь, и с кем себя ровняете??? Только в Союзе это могло быть!!!
Додік Показати IP 23 Лютого 2021 10:47
Давно повинна бути державна програма переходу на індивідуальне опалення, а не утримувати цих неефективних монстрів, які теплотрасами "опалюють" Волинську область... Вони однаково "помруть".
Край скакуасів Показати IP 23 Лютого 2021 11:05
Але винуватий агресор.
Лапоть водкін до Край скакуасів Показати IP 23 Лютого 2021 13:36
Тебе виноват твой психиатр, который уколы перепутал.
скептик Показати IP 23 Лютого 2021 11:11
так, мікрорайони не опалюють, але системи опалення зроблені на будинок, а не на кожну квартиру.
123 до "край скакуас Показати IP 23 Лютого 2021 11:45
До читача "край скакуасів". Дуже сподобався мені ваш коментар, що у несправності тепломереж по Україні в даному випадку старих труб центрального опалення винуватим є ніхто інший, як Росія.
до123 до 123 до "край скакуас Показати IP 23 Лютого 2021 12:06
Ясно що винні. Ніхто інший. А чого вони нам газ по 50 дол не продають? Був би в нас дешевий газ, були б гроші не ремонти тепломереж і на решту економіки. Мені то газ і ваше опалення до лампочки, в мене котел на дровах ), я взагалі за державу вболіваю
ЙОй до 123 до "край скакуас Показати IP 23 Лютого 2021 13:38
"Скакуас" тобі не надоїло самому до себе писати, і срач розводити? Чи тобі рублі платять за кількість букв ?
Дідо до 123 до "край скакуас Показати IP 24 Лютого 2021 01:51
Господи, чому поруч мене ти поселив людей з такими мізками як у 123, так Росія винна що ваші труби згнили за 50 років... Іді*ти.
Пересічний громадяни Показати IP 23 Лютого 2021 12:48
Простіше ставити дахову котельню на весь багатоквартирний будинок. У такому разі не потрібно переробляти систету опалення у квартирах. А так... переробити у кожній квартирі систему опалення обійдеться не в одну тисячу.
Иван до Пересічний громадяни Показати IP 28 Лютого 2021 06:16
Чердачная котельная обойдется ещё дороже,а внутреннюю систему отопления все равно придётся переделывать,старая давно выработала свои сроки, она была рассчитана на 25 лет. Вот и дожили до самого "края" в "незалежной", фактически все жители городов живут в домах советской постройки,капитальный ремонт которых не проводился , а выделявшиеся на них деньги(амортизационные отчисления) раскрадались в системе ЖЭКов, скоро наступит время разрушения и других систем,это начало всеобщего коллапса инфраструктуры "украины", о котором давно предупреждали специалисты.
винищувачдодіків Показати IP 8 Березня 2021 22:13
чому тебе татко не на офіранці залишив, а помістив в маму?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus