USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні відключили піратські кінотеатри. Нідерланди «вбили» HDrezka, Baskino і Kino Go

23 Жовтня 2019 15:43
Міжнародні антипіратські групи знищили плеєр Moonwalk. Його використовували близько 80% піратських сайтів російськомовного інтернету, у тому числі й ті, які працювали в Україні. Найвідомішими з них були HDrezka, Baskino, «ГидОнлайн» і Kino Go. Сам Moonwalk повідомив, що він «ніколи не запрацює знову».

Спецоперацію в Нідерландах провели спільно BREIN (Голландський фонд захисту авторських прав), американські ACE (Альянс креативності та розваг) і MPAA (Американська асоціація кінокомпаній), повідомив блог Torrent Freak. Вони домоглися відключення серверів, арешту і конфіскації майна, а також розкриття даних щодо юридичних осіб, пов'язаних з Moonwalk.
«Боротьба з піратством носить глобальний характер, тому ми переслідуємо операторів таких послуг, їх хостинг-інфраструктуру, а також інших посередників, які підтримують ці нелегальні сервіси», — заявив глава BREIN Тім Куйк.

Що таке Moonwalk і як він працював

За даними BREIN, бібліотека одного з найбільших піратських плеєрів складалася з 26 тис. фільмів 10 тис. серіалів. А за останні місяці база поповнилася ще 2,5 тис. відео. Moonwalk, за даними компанії з кібербезпеки Group-IB, працює ще з 2013 року. Однак широку популярність сервіс отримав лише на початку 2019 року після публікації Group-IB звіту про монополістів піратського відео.

Moonwalk представляв собою піратську мережу доставки контенту (CDN). Для його використання досить було лише вставити код плеєра на сторінку сайту. Більш того, Moonwalk пропонував допомогу в налаштуванні і навіть створенні професійних піратських сайтів.

За кожну тисячу переглядів Moonwalk платив сайтам по $0,6. Заробляв сервіс переважно на рекламі нелегальних онлайн-казино.

За підрахунками BREIN, тільки 50 найпопулярніших піратських сайтів щомісяця забезпечували Moonwalk 395 млн переглядів від 89 млн унікальних відвідувачів. Пропускна здатність сервісу могла досягати 400 Гбіт/с. Збиток правовласників від цього оцінюється мінімум в декілька сотень мільйонів доларів.
Запуск і підтримку подібних CDN – дороге задоволення для власників. Наприклад, один з таких сервісів на 300 тис. файлів займав понад 5 петабайт серверного простору. А його обслуговування коштувало близько $100 тис. на місяць.

Що сталося з Moonwalk

Сервіс перестав працювати по обіді 18 жовтня. Тоді ж на всіх сайтах, де був вбудований Moonwalk , перестали відтворюватися всі фільми і серіали. Онлайн-пірати розміщували на своїх сайтах повідомлення: «В датацентрі, де розташовані плеєри, сталася аварія. Робляться всі спроби для відновлення працездатності. Приносимо вибачення за тимчасові незручності!».
Що буде далі

«Пірати» навряд чи здадуться і просто так підуть з цього надприбуткового бізнесу. В цілому Group-IB нарахувала близько 15 піратських провайдерів CDN. І Moonwalk був одним з найбільших серед них. Це не дивно, так як сервіс є найстарішим і найбільш популярним відеобалансером у цьому нелегальному бізнесі.

Вже зараз деякі адміністратори піратських сайтів замінюють Moonwalk на інші плеєри – наприклад, Viho або Kodik. Інші сайти поки що пропонують користувачам як альтернативу можливість завантажити фільми і серіали через торрент-трекери. Або заливають відео в інші сховища, як наприклад, «Однокласники» і «Відео Mail.ru ». Втім, останні сервіси заблоковані в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Одним словом Показати IP 23 Жовтня 2019 19:07
Під@р@си.
Вах Показати IP 23 Жовтня 2019 21:56
В мене працює.як і те що"порох заборонив"...
Бандера до Вах Показати IP 29 Жовтня 2023 23:09
Ти кончений.
Хелл Показати IP 25 Жовтня 2019 13:27
Так ось хто вбив мій улюбленний кіносайт... От падлюки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus