USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

В Україні з'явиться нова перша леді: якими були дружини попередніх президентів

24 Квітня 2019 17:40
Невидима дружина Кравчука Антоніна ховалася від публіки всю його каденцію, кокетлива Людмила Кучма активно підтримувала президента, Катерина Ющенко провалила "іспит" на благодійність з історією про лікарню майбутнього, Людмилу Янукович постійно переслідували скандали, Марина Порошенко запам'яталася стилем. До історії України увійшли дружини п'ятьох президентів і на черзі шоста, йдеться в сюжеті ТСН.

Українські перші леді – різні жінки, у яких різні долі. Перша – Антоніна Кравчук, в дівоцтві Мішура. Викладач економіки в університеті Шевченка. На інавгурації чоловіка вона простояла мовчки, після цього на офіційних прийомах майже не з'являлася. Той період протоколісти згадують, як час без першої леді. Розповідають історії, як у закордонних поїздках попереджали партнерів, що заходи будуть проходити без жінок. Антоніна – людина таємнича і непублічна. За п'ять років каденції Кравчука вона дала лише одне коротке інтерв'ю – у програмі, де гостем був її чоловік. Сам Кравчук говорив, що дружина його підтримує вдома, а те, що її офіційно не буде поруч – було їхнім спільним рішенням.

Друга перша леді – повна протилежність. Людмила Кучма, у дівоцтві Талалаєва, інженер за фахом, мала 30-річний робочий стаж. За дві каденції президентства чоловіка запам'яталася українцям, як активна та публічна. Позаочі протоколісти називали її кокетливою розумницею. Перша леді носила в основному ділові костюми, любила норкові шуби й дорогі прикраси. Діамантами блищала вже після того, як чоловік відійшов від влади. Вона стала першою, хто показав журналістам, як живе президент. До президентського графіку Людмила вміло пристосовувалася і навіть просила чоловіка змінювати графіки польоту літаків. Вона займалася правами дітей і паралімпійським рухом, була спеціальним послом ЮНЕСКО і мала багато державних нагород. Знавці дипломатичного протоколу кажуть, що обов'язки першої леді Людмила Кучма опанувала швидко – важко їй давалася тільки українська мова. У 2005 році з'явилася третя, не схожа на жодну з попередниць, президентська дружина.

Катерину Чумаченко, дружину Віктора Ющенка, країна обговорювала ще до його перемоги. Американка, яка працювала економістом у конгресі США й розповідала, що познайомилася з чоловіком в літаку, коли Ющенко був головою Нацбанку, одруженим і батьком двох дітей. Катерина робила кар'єру і нібито заради нього все кинула і переїхала в Україну, а він заради неї розлучився. Троє дітей у сім'ї народилися в часи його прем'єрства. На початку 2000-х вона розмовляла українською ще із сильним американським акцентом. Як і колись Кучма, проводила журналістам екскурсію по дачі й скаржилася, як Ющенко вчив її працювати на городі. Саме Катерина як перша леді на офіційних заходах стала з'являтися у вишиванках. Вона мріяла увійти в історію ще й як жінка майбутнього – обіцяла побудувати нову лікарню для тяжкохворих дітей, створила благодійний фонд, на який зібрала майже 100 млн грн, урочисто заклала капсулу, але на цьому будівництво завмерло.

На зміну їй знову прийшла протилежність. "Я потрапив у в'язницю в 1972 році. Вона мене чекала. Звільнився й одразу через два місяці одружився", - розповідав Віктор Янукович. 2010-2014 роки були періодом, коли перша леді нечасто з'являвся на публіці, але кожен раз її вихід довго обговорювали. Людмила Янукович, у дівоцтві Настенко, інженер-будівельник на заводі. Її називали "просто Люся". Розповідають, що їй заборонили публічно виступати ще задовго до президентства чоловіка – під час Помаранчевої революції після її промови про "наколоті апельсини". Знавці норм кажуть, що така перша леді була ганьбою для чоловіка та країни, тому що дружина президента не може бути смішною. А вчитися і змінюватися вона не хотіла. Поруч з Януковичем дружина з'явилася раз – на виборах. У Київ з Донецька вона так і не переїхала – протокол знову повинен був пристосовуватися до президента без першої леді. В Росію Янукович втік з коханкою, а з жінкою, яка чекала його з в'язниці та з якою був 45 років у шлюбі, розлучився два роки тому. Зараз, кажуть, вона живе в Криму – нібито ближче до могили молодшого сина.

"Я просто дуже-дуже, до божевілля, кохаю свою дружину", - говорив про свою половинку Петро Порошенко. Марина Порошенко, в дівоцтві Переведенцева, лікар-кардіолог зі званням кандидата медичних наук, яка заради чоловіка кинула професію і присвятила себе вихованню чотирьох дітей. Вони разом 35 років. Він, як і на початку президентства, так і в кінці, нагадує про кохання до неї, під час агітації: "Я хочу сказати, що бажаю всім такого кохання, яке є у нас з Мариною". Її назвали найстильнішою першої леді за всю історію України. Дружина мільйонера одразу змінила свій дорогий і брендовий гардероб на демократичний і патріотичний від українських дизайнерів. Саме Порошенко ввела зйомки роликів про себе і родину і навіть записала привітання чоловікові на день народження, де сама виступила в ролі ведучої. Однак благодійні проекти першої леді стали скандальними – виявилося, що на недержавний "Благодійний фонд Порошенка", яким займається Марина, у бюджеті заклали понад мільярд гривень.

За 28 років Україна побачила п'ять президентських дружин, і кожну більше критикували, ніж любили. Засуджували недосконалий стиль, дивну поведінку, переказували феєричні речі та навіть розслідували загадкову благодійність – однак жодна перша леді досі так і не стала зразком для наслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus