USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Вартові вулиці Ковельської у Луцьку. Фото

18 Лютого 2023 18:19
На одній з найдовших вулиць Луцька розташовано кілька будинків початку ХХ століття. В одному з них неодноразово бачили привида.

Вулиця Ковельська виникла ще у XVIII столітті. Перед мостом через Стир, який було споруджено ще в кінці XVII століття, збереглося кілька старих будинків.

Їх зведено у стилі модерн, який був популярним наприкінці XIX та на початку XX століття. Будівлі мають витончені лінії, цегляні орнаменти та вікна вигнутих форм.
У цій місцині на початку ХХ століття розташовувалися макаронна фабрика та млин Лузера Птіца. Дехто з дослідників вважає, що саме від цього прізвища походить неофіційна назва тих будинків – «птіци».

Читати ще: Луцька вулиця, де жив син крутянця. Фото

Саме у млині відбулася перша в Луцьку демонстрація фільму. Поряд було споруджено першу електростанцію, яку розібрали у 1970-х під час спорудження школи №3.
А ще в одному з будинків нібито неодноразово бачили привида: чоловік у чорному фраку з метеликом та циліндрі з’являвся нізвідки.

Так і стоять ці будинки, неначе вартові минулого. Один з них вже повністю перебудували. Інші потроху відступають під натиском добудов та покращень.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Andrij Показати IP 18 Лютого 2023 22:38
Взагалi то треба заборонити перебудову старих будинкiв мiста щоб зберегти хоч якусь аутентичнiсть… новобудови це не цiкавi споруди без iсторii та духу….
Лучанин. Показати IP 18 Лютого 2023 22:54
Хто знає коли був побудований будинок по Ковельський біля зупинки братський міст, де раніше знаходився міський відділ внутрішніх справ. Хто його так побудував , що будинок біля самої проїжджої частини вулиці Ковельської. Немає тротуару.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus