USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчені назвали щоденну звичку, яка погіршує роботу серця

29 Травня 2023 00:26
Вчені зі США спробували з'ясувати, як правильно спати, щоб бути здоровими.

Як пише ТСН, на сайті Pharmacy Times повідомляється, що відсутність регулярного нічного відпочинку погано впливає на роботу серця, а також може стати причиною виникнення атеросклерозу. Авторкою дослідження виступила Келсі Фулл, доцентка відділення епідеміології у Вандербільті, яка зазначила, що це вперше вчені змогли довести зв'язок між атеросклерозом та недостатньою тривалістю сну.

В дослідженні взяли участь дві тисячі пацієнтів віком від 45 до 84 років, які не мали жодного серцево-судинного захворювання. Всі вони носили спеціальні наручні пристрої, які визначали тривалість неспання та сну. Також пацієнти заповняли щоденники та взяли участь в одному нічному дослідженні, під час якого вчені вимірювали фази сну, дихання, частоту серцевих скорочень, час пробудження й засинання.

Завдяки дослідженню було виявлено, що люди з нерегулярною тривалістю сну мають більшу схильність до розвитку атеросклерозу (утворення на стінках артерій бляшок). Своєю чергою хвороба призводить до звужування артерій, блокується приток крові, поживних речовин і кисню до органів.

Якщо різниця тривалості сну становить понад дві години на тиждень, на 12% збільшується ймовірність утворення у людини каротидних бляшок. Також збільшується і ймовірність звуження периферичних артерій.

Як ми писали, вченим вдалося відновити серце мишей після інфаркту. Вони використовували РНК, щоб змусити клітини видалити рубцеву тканину та відтворити серцевий м’яз, це дозволило йому повністю відновити функцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus