USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Велика сміттєва пляма у Тихому океані уже втричі перевищує площу Франції

23 Березня 2018 17:28
Вчені попереджають про сміттєву пляму у Тихому океані, яка загрожує морським жителям і усьому океану.

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на Naked Science.

У північній частині Тихого океану зібралося найбільше скупчення пластика у світі. Його виявили ще у 1980-х роках і символічно назвали сміттєвою "плямою". Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Всупереч поширеним уявленням, пляма не виглядає як "сміттєвий острів" і з боку може здаватися цілком невинною. Переважно вона складається з пластику, поліетилену та поліпропілену. Однак вчені застерігають, що разом пластик становить величезну масу в 87 тис. тонн сміття, яка вбиває морські організми.

Тихоокеанська сміттєва пляма накопичує мікрочастинки пластику з геометричною прогресією ще з 1970-х років. Тоді на 1 км кв. перебувало приблизно 400 г сміття, у 2015 році цей показник зріс до 1, 23 кг. І хоча близько 75% маси "плями" - це великі фрагменти сміття розмірами від 5 см, вчені оціюють кількість дрібних частинок у більш ніж трильйон.

Автори дослідження зазначають, що приблизно 46% пластикового сміття - це залишки старих рибальських сіток, хоча їм траплялися і фрагменти пляшок, контейнерів та пакування, деякі виготовлені ще у 1977 році. Уся сміттєва пляма тричі перевищує територію Франції, представляє собою великомасштабну загрозу морським екосистемам і усьому океану.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ольга Показати IP 24 Березня 2018 12:18
і чому її потроху не виловлювати і на переробку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus