USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Вершина іконопису»: делегація комітету ВРУ в Музеї волинської ікони

28 Листопада 2019 17:22
Народні депутати, члени парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відвідали в Луцьку Музей волинської ікони.

Візит до установи відбувся 28 листопада в рамках першого виїзного засідання комітету Верховної Ради України, присвяченого темі функціонування закладів культури в умовах децентралізації.

До складу делегації увійшли не тільки народні депутати, а й представники обласної та місцевої влади, ОТГ, закладів культури та мистецтва Волинської області.

Із діяльністю Музею волинської ікони їх ознайомила очільниця закладу Тетяна Єлісєєва, яка розповіла, що колекція установи поповнюється практично щороку.
«Зараз ми представляємо 132 пам’ятки... Ми маємо гарну співпрацю з керівниками наших православних єпархій у плані передачі до нашого музею ікон», – сказала Тетяна Єлісєєва і додала, що заклад містить унікальні пам’ятки, зокрема «твори вершини іконопису».

Вона зауважила, що експозиція музею змінюється та поповнюється, тому заклад не має змоги демонструвати всі твори відвідувачам, тож показує лише найкращі речі.

Окрім того, Тетяна Єлісєєва зауважила, що музей приймає різноманітних відвідувачів – влаштовує екскурсії і для малечі, і для старшокласників, і для студентів, і для дорослих.

Наостанок директорка установи наголосила, що музей не повинен бути лише місцем архаїчного збереження творів, передусім заклад мусить бути місцем комунікацііі.
Народна депутатка Ірина Констанкевич зауважила, що сучасне українське музейництво, на жаль, має дуже багато проблем.

«Справа в тому, що українські музеї перебувають у пострадянському просторі, якщо говорити про фінансування. Найперше я б звернула увагу на ті кошти, які держава виділяє на музеї. І якщо реставраційні роботи ще є змога проводити безкоштовно, то зарплати музейників – на рівні мінімальної заробітної плати», – сказала Ірина Констанкевич.
Вона додала, що ще одна проблема українських музеїв – це зношеність матеріально-технічної бази, необхідність проведення капітальних ремонтів і потреба залучення сучасних інноваційних рішень. Для порівняння, народна обраниця навела приклади європейських музеїв, на фоні яких наші виглядають «традиційними та консервативними».

«В ухвалі комітету буде запропоновано окремий блок питань щодо розвитку українських музеїв і, зокрема, покращення стану матеріально-технічного забезпечення», – зауважила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus