USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Пошуки Бога українцями та поляками: в Луцьку представили 80 ікон, написаних у Замлинні. Фото

26 Липня 2022 20:20
80 творів, які репрезентують втілення християнської тематики і в традиційній іконі, і в стилістиці сакральної картини, презентували в Музеї волинської ікони. Вони поєднують і біблійні риси, і філософське тлумачення людської сутності та світу.

Ці роботи було створено протягом міжнародних пленерів іконопису та сакрального мистецтва 2011-2019 років, які проходили в Інтеграційному центрі в Замлинні на Любомльщині.

Автори – знані українські та польські іконописці, викладачі та студенти Львівської національної академії мистецтв, Варшавського університету тощо.

Патронат пленеру здійснює Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку. Проєкт реалізують завдяки зусиллям Волинської організації Національної спілки художників України, Луцької дієцезії Римо-католицької церкви та Луцького екзархату Української греко-католицької церкви.

Останній пленер іконопису та сакрального мистецтва на Волині відбувся 2019 року. Потім проєкт перервала пандемія, нині – повномасштабна війна.

На жаль, на відкриття експозиції не зміг приїхати очільник Інтеграційного центру «Замлиння», ксьондз Ян Бурас. Нині він перебуває у Володимирі.
Як розповіла директорка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, відкриття виставки «Замлиння» у стінах установи нагадує про період до початку повномасштабного вторгнення.

«Ніхто не думав, що ми знову ховатимемо Холмську чудотворну ікону Божої Матері, яка вже пережила дві війни, а зараз переживає третю. Ніхто не думав, що на другий день відкритої війни ми зніматимемо сакральні твори й ховатимемо їх до кращих часів. Сьогодні ми зібралися в наших спорожнілих залах, які наповнилися результатами пленерів, що проходили в Замлинні», – сказала вона.
Тетяна Єлісєєва наголосила: окрім творів, результатами пленерів стала міцна дружба між українським і польським народами. Вона подякувала Польщі та польському народу за потужну підтримку української держави, українських біженців.

Також висловила сподівання, що після завершення війни Музей волинської ікони стане великим центром на пограниччі української культури: «Волинська ікона дуже своєрідна. Вона увібрала в себе і західну, і східну традиції. Ми дійсно були на пограниччі двох культур».
Голова Волинської організації Національної спілки художників України (ВОНСХУ) Володимир Марчук пригадав, що ідея проведення пленерів на Волині належить колишньому консулу Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Кшиштофу Савицькому, а творчі результати пленерів поціновувачі мистецтва побачили на понад 70 виставках, проведених і в Україні, і в Польщі. За результатами кожного пленеру було створено каталог.

Загалом у ході пленерів було намальовано близько пів тисячі картин. «Тут, у Музеї волинської ікони, – лише частина робіт. Ніхто їх не відбирав. Ми просто взяли крайні п’ять ящиків і принесли сюди. Деякі картини вивішено в Замлинні, а більшість зберігається у приміщенні консульства», – зауважив Володимир Марчук.

Він впевнений: у Музеї волинської ікони потрібно відкрити відділ сучасної ікони.

«Дошки до всіх ікон зробив художник, майстер художньої обробки дерева Михайло Штик, який загинув два тижні тому в Харкові. На війну він пішов добровольцем. Тут є ікона його дочки Вікторії», – додав Володимир Марчук.
Також він передав у фонди Музею волинської ікони дерев’яний хрест, створений волинським художником із Жидичина, який народився у засланні.
Отець Роман Бегей із Луцького екзархату Української греко-католицької церкви звернув увагу, що на багатьох творах, вивішених на стінах Музею волинської ікони, зображено Богородицю.

«Війна – це щось, що вбирає в себе все найгірше, найзліше, найпротивніше у світі. Це не тільки ракети, бомби, руйнація храмів, музеїв, навчальних закладів. Це руйнація родин. Це смерті. Це сирітство. Це каліцтво. Це те, про що не можна говорити спокійно, без болю, без сліз…

Сьогодні зброю наставили на мене, на моїх дітей, на моїх близьких, на нас усіх. Нас хочуть знищити не тому, що їм бракує землі. Їм потрібна не земля, а те, що цінне в очах Божих. Нас хочуть знищити як людину, як творіння, до якого спричинився сам Творець. Я вірю, що Бог всемогутній. Я вірю, що ця праця, яка вкладається, – від сердець, від душ. Тому справа оборони людських душ, віри, народу принесе свої плоди», – не стримав сліз отець Роман.
Він висловив сподівання, що невдовзі художники малюватимуть картини, присвячені перемозі України, а очі українців наповнюватимуть сльози лише від радості.
Заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт відзначив, що раніше до відкриття експозицій творів із Замлиння долучалися учасники пленерів.

«Сьогодні ми бачимо результат творчості, таланту та пошуку Бога української й польської молоді. Звичайно, ці картини ми не можемо назвати іконами, але ніхто не забороняє малювати на цю тематику, виражати своє бачення, свої відчуття через такі твори. У кожному відчувається глибина думки, задум і кожен наштовхує на роздуми», – звернув увагу посадовець.
Одними з визначень слова «духовність» є внутрішня краса, багатство внутрішнього світу людини, підкреслив інспектор Волинської православної богословської академії Андрій Гайдай.

«Представлені зразки мистецтва – це виявлення того внутрішнього, яке виливається на зовнішнє. Людина створена за образом і подобою Бога. Творець вклав у наші душі можливість створювати все добре і прекрасне, аби воно прославляло ім’я Господнє», – сказав отець Андрій.
Зараз, коли представники цвіту нації кладуть свої життя за волю та незалежність України, він нагадав слова зі Святого Письма: «Навіть коли ціла війна стане проти мене, не убіється серце моє, бо воно є разом із Господом».
Оглянути твори сакрального мистецтва, створені під час пленерів у Замлинні, можна в робочі години Музею волинської ікони.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus