USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Від лицарів до «Азову»: лучанам показали портрети українських героїв

19 Серпня 2019 17:59
Дружинники Київської Русі, воїни Середньовіччя, козацтво та сучасні герої АТО: серію портретів лицарів різних епох демонструють у Луцьку з нагоди Дня Незалежності.

Відкриття виставки живописних творів історико-патріотичного змісту Олени Звягінцевої «Шляхами лицарів хоробрих» відбулося 19 серпня в арт-галереї «Луцьк».

В експозиції виставки представлена серія портретів на історичну тематику періоду Київської Русі, епохи Середньовіччя, козацької доби та сьогодення. На портретах зображені українські воїни, які боролися за Українську державу та її незалежність. Представлені роботи 2013-2019 років. Улюбленим жанром живопису Олени Звягінцевої є портрет, а особливу увагу художниця надає історичним образам. Серед її робіт – не лише портрети козаків та лицарів, а й князя Любарта, Данила Братковського та інших історичних постатей. Художниця є учасницею приблизно 50 українських та зарубіжних виставок, 10 з них – персональні.

Як розповіла Олена Звягінцева, її найбільше приваблює тема воїнства – це і воїни Середньовіччя, і козаки і сучасні воїни. Коли у неї виникла ідея створювати портрети середньовічних воїнів, вона ще не знала, що у Луцьку діє лицарський клуб. Згодом вона познайомилася з представниками клубу «Айна Бера» та створювала їхні портрети в образах давніх воїнів. Мисткиня розповідає, що представлені у виставці козацькі образи є вигаданими, на основі реальної людини створений лише портрет старого воїна – цього чоловіка вона побачила на вокзалі та запам’ятала його образ справжнього козака. Решта картин – портрети луцьких реконструкторів, з якими вона спілкувалася під час фестивалів у Луцькому замку або робила картини на основі світлин.

З дитинства художниця цікавилася історичною тематикою, дивилася фільми про козаків, їй запам’ятовувалися певні образи, які вона відтворювала на портретах. Ще у семирічному віці вона малювала козаків та лицарів.



Основною темою виставки є воїни від часів Київської Русі до сучасних воїнів АТО. Роботи здебільшого є плодом фантазії мисткині, деякі створені на основі фото, образів із фільмів тощо. Серед реальних людей на портретах – засновник Запорозької січі Дмитро Вишневецький, сучасники – луцькі реконструктори, зокрема Сергій Ващук.
Художниця зізналася, що її найбільше приваблюють сильні характери, а не просто гарні обличчя, очі чи одяг. Надихають її і трагічні події, зокрема початок нових визвольних змагань 2014 року – Майдану та війни на сході країни. Тоді створювалися козацькі портрети. Мисткиня створила портрет князя Дмитра-Любарта на основі гравюри 16-го століття. Він зображений на тлі волинського герба у формі щита, знизу палає вогнище, оскільки багато біди на Волинь приносили набіги татар, а князь був захисником краю від цих набігів. Згори видно ясне небо, що символізує звільнену від загарбників Волинь.

Окрім воїнів минулих епох в експозиції можна побачити портрет воїнів батальйону «Азов» з традиційним гладіаторським вітанням. На створення картини авторку надихнула книга «Чорне сонце» відомого сучасного письменника Василя Шкляра. Це – реальні особи реальної війни, в одному з розділів книги розповідається про те, що саме так віталися азовці. У портретах художниця хоче показати основне – внутрішні переживання героїв.

Директор департаменту культури міськради Тетяна Гнатів зауважила, що тут представлені історичні портрети різних епох від Середньовіччя та козаччини до лицарів сьогодення. Це актуальна тема, яка торкає душу, і емоції авторки виливаються на полотні. До організації виставки долучилася Луцька міськрада.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначив, що це виставка молодої талановитої людини, яка поставила собі за мету закарбувати героїчні сторінки нашої історії, якими ми пишаємося. Кожен портрет – це характер, настрій, у ньому відчувається історія. Він зазначив, що такі люди, які творять, відтворюють сторінки історії, є складовими нашої держави, яка йде своїм шляхом, йде до майбутнього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus