USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

З надією на мир та любов: весняна виставка у Луцьку

23 Квітня 2015 20:45
Весняні барви робіт волинських митців, які долучилися до «Весняного салону», дарували надію на мир та сильну і незалежну Україну.

Виставку «Весняний салон» презентували 23 квітня в Галереї мистецтв ВОНСХУ у Луцьку.

У рамках масштабної експозиції представили картини олією, графіку, витинанки, скульптуру та роботи у різноманітних техніках та стилях. Тематика робіт торкалася не лише весняних мотивів, а й історичних, біблійних та актуальних тем. Одну із робіт, «Всесвіт» Надії Воєводіної, закріпили на стелі зали.
Художниця Світлана Костукевич розповіла, що волинські митці чекали на цю виставку впродовж важкої зими та сподіваються навесні на мир та любов між людьми, порядок у державі. Цю надію художники висловлюють через свої роботи.

Світлана Костукевич зізналася, що її завжди надихає природа, тож вона малює квіти. У рамках виставки вона презентувала чотири роботи, на кожну з яких вплинули події, які вона переживала. Так, у теплі дні, коли є надія на краще, картина виходить у теплих кольорах, під час тривожних та бурхливих подій художниця малювала в холодних тонах. Нині, з її слів, є надія на мир, щастя, добро, розвиток культури.

Так, до початку війни не було такого зацікавлення мистецтвом у суспільстві, як сьогодні. Зараз до художників звертаються за роботами для благодійних аукціонів та інших акцій. Світлана Костукевич сподівається, що із цією весною розквітнуть культура та мистецтво.
Проект «Образи» представила під час виставки художниця Оксана Ядчук-Мачинська. Вона зізналася, що цей проект народився у неї в душі восени, коли зранку у себе в помешканні на книжковій полиці вона побачила зображення, яке створила гра світла на звичайному пакеті: на неї дивилося око та лик, що нагадував ікону.

Як не дивно, з часом зображення не зникло, його можна помітити і досі. На його основі мисткиня створила серію портретів, перший з яких написала на Різдво, наступний – на старий Новий рік. Вона зрозуміла, що фізичне явище прийшло на допомогу її родині, оселивши щастя у домівці. На її думку, надалі серія образів буде поповнюватися, і вона ділитиметься сяйвом з оточуючими.
Інша учасниця виставки Ксенія Дацюк презентувала три роботи із різними жіночими образами, які пасують до тематики цієї виставки – «Весна», «Каліопа» та «Калина». На картині «Весна» зображена дівчина, яка уособлює цю пору року, з декоративними елементами у ніжних пастельних тонах. На роботі «Калина» художниця зобразила свою подругу в образі берегині, яка тримає у руках символ України – калину. Із грецькою міфологією пов’язана робота «Каліопа», яку Ксенія створила на основі розпису давньогрецьких ваз та зобразила музу історичної пісні.
Як повідомив директор галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, у рамках «Весняного салону» представили до 90 робіт. На його думку, виставка є вишуканою та майже не містить самодіяльних картин.
Під час відкриття виставки Світлана Костукевич наголосила, що весняні барви, що сяють на роботах, дають надію на те, що усе буде добре, а Україна буде сильною та незалежною. Вона висловила повагу художникам, які відкликаються на заклик долучитися до виставки, адже нині для них непростий час – значно подорожчали фарби та пензлі, а митець повинен працювати вільно, не обмежуючи себе.

Вона розповіла, що прочитала в історії Баухаусу (знаного німецького творчого об’єднання та школи будівництва й художнього конструювання 1920-30-их років) про те, що студенти просили у викладачів фарби та інші необхідні речі, нарікаючи на те, що малювати немає чим. Викладачі натомість посилали їх на смітник, і ці молоді митці лишили велике надбання в культурі, яким ми користуємося досі, зокрема, дизайном.

Художниця Тетяна Галькун зазначила, що волинські митці можуть створити навіть значно цікавіші роботи, ніж представили у рамках виставки. З її слів, кожен митець вкладає в свій твір енергію, яка згодом передається глядачеві. Вона побажала колегам брати приклад із українських вояків та «воювати з пензлем», а не спати, та зичила їм більше цікавих робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 23 Квітня 2015 20:56
Надії, надії.. А вы в курсе того, что Порошенко на днях побывал во Франции? Помните, год назад Кличка, кандидата в перзиденты, аж на гостелевидение в прайм-тайм пригласили??? А вот сегодня самого реального укропрезидента сунули в частный новостной кабельный канал ::itele:!!! Каково !! Я б на Петином месте обиделся. А он ничего - надо значит надо.. И, вообще, Петро целых два дня провел в Париже : пообедал с президентом, встретился с народом, поговорил с французскими интеллектуалами. А толку?? Ничегошеньки нового.. Минск-2 соблюдать, Франция оружия Украине не даст. Ну нечего на медийный зуб положить... .
для аноніма до Анонім Показати IP 23 Квітня 2015 22:06
ти такий же як і твій тін пу із руцкого міра...куйло короче))
Анонім до Анонім Показати IP 24 Квітня 2015 00:27
"Минск-2 соблюдать" - це в інтересах Європи. Ав інтересах США - щоб Україна і Росія воювали між собою. І оскільки нинішня влада складається із американців і служить американцям - вони не хочуть виконувати мінські домовленості, які самі ж і підписали.
Психіатр Показати IP 24 Квітня 2015 04:37
Кухонні анонімні політики, ви про що і звідкіль ви сюди прийшли, ідіть блаженні з богом на інший сайт.
Вершник без голови Показати IP 24 Квітня 2015 09:25
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus