USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Від полярної станції до військкомату: лучанин повернувся з Антарктиди і хоче захищати Україну

11 Травня 2022 20:21
Уродженець Луцька Богдан Гаврилюк завершив уже 9 експедицію на українській полярній станції «Академік Вернадський». Він очолював 26 антарктичну експедицію, та, повернувшись додому, вирішив піти у лави ЗСУ.

Про це написала у Фейсбуці народна депутатка Ірина Констанкевич.

З багаторічною роботою колективу української антарктичної станції «Академік Вернадський» народні депутати добре знайомі. Тому при голосуванні за держбюджет підтримали видатки на фінансування науково-дослідних програм у обсязі понад 100 млн грн щороку, а сьогодні мали унікальну нагоду поспілкуватися із волинським полярником Богданом Гаврилюком.

Зустріч із паном Богданом відбулась у редакції газети «Волинь», де вже неодноразово друкували матеріали про знаного волинського полярника, який деякий час жив і вчився у Луцьку. Він повернувся з Антарктиди з крайньої експедиції та йде на фронт боронити рідну землю.

Богдан Гаврилюк – уродженець Луцька та учасник дев’ятьох експедицій на антарктичній станції «Академік Вернадський».
На одному із засідань Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики розглядалось питання відзначення на державному рівні 25-річчя наукової станції – «Академік Вернадський». Ювілей відзначали у 2021 році. І це стало науковою подією року.

26 років тому на британській науковій станції «Фарадей» на антарктичному острові Галіндез змінився власник – Велика Британія передала її Україні. З того часу бере відлік історія української наукової станції – «Академік Вернадський».

Станція «Академік Вернадський» коштує українському бюджету понад 100 млн грн на рік.

Кабінет Міністрів України продовжив до 2023 року термін дії Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці. Обсяг фінансування на 2021/23 роки становитиме 331,53 млн грн (2021 – 128,51 млн грн 2022 – 101,51 млн грн 2023 – 101,51 млн грн).

Діяльність антарктичної станції важлива для України. Це вікно можливостей для наших науковців. Сучасні технологічно розвинені країни інвестують в Антарктиду, адже вона є континентом з найбільшими невикористаними запасами копалин, чистої прісної води.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus