USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Найбільші у світі виробники зброї отримали рекордну кількість замовлень на тлі війни в Україні

31 Грудня 2023 08:38
Війна в Україні дозволила найбільшим виробникам зброї у світі збільшити портфель замовлень до рекордного рівня. Сукупний обсяг невиконаних замовлень 15 оборонних концернів на кінець 2022 року становив $777,6 млрд (проти $701,2 млрд 2020-го), а за перші шість місяців 2023 року він збільшився до $764 млрд.

Такі дані підрахувало видання Financial Times.

Таким чином, майже за два роки війни загальний портфель замовлень найбільших оборонних компаній зріс на понад 10%. До списку підприємств, завантаження яких оцінила FT, увійшли американські Lockheed Martin, General Dynamics і Boeing, британська BAE systems, німецька Rheinmetall, південнокорейська Hanwha Aerospace та ін.

Читати ще: Зеленський оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій

Найбільше зростання відзначається у Hanwha Aerospace: за два роки обсяг невиконаних замовлень у компанії зріс більш ніж у сім разів – із $2,4 млрд 2020-го до $15,2 млрд наприкінці 2022 року. Південнокорейський концерн «значно виграв від замовлень», пов’язаних з Україною, які, зокрема, вирушають до Польщі, зазначає FT. Іншим «бенефіціаром» війни в Україні став німецький виробник танків Rheinmetall. Обсяг невиконаних замовлень підприємства зріс майже вдвічі: з $14,8 млрд 2020 року до $27,9 млрд наприкінці минулого. До середини 2023-го компанія не виконала замовлень на $32,5 млрд.

Зростання світового попиту на озброєння викликало інтерес інвесторів до оборонного сектору. Так, глобальний індекс MSCI для акцій галузі зріс на 25% за останні 12 місяців. Водночас, європейський фондовий індекс Stoxx aerospace and defence збільшився більш ніж на 50% за той же період. Зростання індексів відображає переконаність інвесторів у тому, що вищі витрати урядів на оборону залишаться надовго, зазначає видання.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), у 2022 році загальні військові витрати у світі збільшилися на 3,7% у реальному вираженні і досягли нового максимуму $2240 млрд.

Читати ще: Випробовуватимуть на полі бою. В Україні скоротили терміни постачання нової зброї

У Європі військові витрати зросли найстрімкіше за останні 30 років, оскільки європейські уряди оголосили про нові замовлення на боєприпаси та танки для поповнення національних запасів, які були виснажені після відправки техніки в Україну.

Такі події, як-от війна в Україні, «тільки починають виявлятися у замовленнях і майже не відображаються у доходах», – зазначив аналітик Agency Partners Нік Каннінгем. За його словами, винятком є виробники з більш коротким циклом, наприклад, Rheinmetall. Потік замовлень «виглядає справді сильним» і протягом деякого часу обсяг невиконаних замовлень продовжить зростати, прогнозує експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Батлер Смедлі Показати IP 31 Грудня 2023 09:43
Виробники зброї точно хочуть, аби цей сатанізм/війна скінчився?
Питання до Батлер Смедлі Показати IP 31 Грудня 2023 12:33
90% допомоги США залишилося у США, тобто у них є робочі місця і виробники зброї заробляють шалені гроші на крові українців. То хто ж виграє насправді??
Олексій Показати IP 31 Грудня 2023 11:22
Нічого особистого, просто бізнес

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus