USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Від війни в Україні постраждали 20% заповідників, збитків – на 1,35 трлн грн

6 Листопада 2022 19:48
6 листопада – День запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів.

Від початку повномасштабної війни Російська Федерація завдала довкіллю України збитків на понад 1,35 трильйона гривень. 20% природоохоронних територій України потерпають від війни, також через бойові дії постраждали 3 млн га лісів, 8 заповідників та 10 національних природних парків перебувають в російській окупації. Про це повідомляють Рахункова палата та WWF-Україна.

«За даними Оперативного штабу з фіксації екозлочинів РФ, унаслідок дій країни-терориста довкіллю України вже завдали збитків на суму понад 1,35 трлн грн. Але, як стверджують екологи, навіть ця шалена сума не відображає реальної картини», – йдеться у повідомленні.

У Рахунковій палаті наголосили, що через лісові пожежі, горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря щодня потрапляють небезпечні речовини. Так, від початку повномасштабної війни кількість цих викидів перевищила 67 млн тонн. Для порівняння: у 2021 та 2020 роках згаданий показник становив лише 2,2 млн тонн на рік.

«Росія перетворила наші родючі чорноземи в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі. Близько третини території України потребуватиме розмінування, на що знадобиться щонайменше 10 років», – зауважили у відомстві.

Варто наголосити, що війна загрожує не лише довкіллю України, а вже спричинила низку проблем для довкілля в Європі і в перспективі загрожує ще більшими.

Читати ще: Загроза дефіциту. Війна загострює проблему доступу до питної води, – WWF-Україна

«Окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС та вдаються до ядерного шантажу на окупованій Запорізькій АЕС. Тож увесь світ має об’єднатися, аби допомогти нам зупинити і покарати російських терористів, оцінити збитки та відновити втрачене», – додали в Рахунковій палаті.

Як повідомили у WWF, 20% природоохоронних територій України потерпають від війни, також через бойові дії постраждали 3 млн га лісів. Деякі з них втрачено назавжди. У російській окупації залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків.

Зокрема, у зоні ризику опинилися 2,9 млн га Смарагдової мережі, території якої є значною частиною природоохоронної мережі Європи і яка охороняється у межах законодавства ЄС та Ради Європи.

Читати ще: Після війни стане коротшим життя. Еколог розповів, як обстріли впливають на воду, повітря й ґрунти в Україні

Також під загрозою знищення перебуває 16 об’єктів, які захищаються Рамарською конвенцією про водно-болотні угіддя, площею майже 600 тис. га. Ці території мають міжнародне значення як середовища водоплавних птахів.

Водно-болотне угіддя «Архіпелаг Великі і Малі Кучугури» площею 7 740 га нині деокуповане, але через близькість до лінії фронту перебуває під загрозою знищення.

«Ці цифри можуть зростати, адже на частині територій досі тривають бойові дії, а решта перебуває під окупацією чи очікує на розмінування», – застерігають в організації.

У WWF також закликають українців, які люблять мандрувати країною, обов’язково попередньо з’ясовувати, чи безпечна територія для відвідування, на сайті обласної військової адміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus