USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від завтра з рахунків українців будуть по-новому списувати борги. Кого це торкнеться

5 Липня 2021 18:15
З 6 липня 2021 року ряд банків можуть автоматично списувати з рахунків українців кошти через борги.

Про це йдеться в наказі Мін’юсту N 1061/5 від 23.03.2021, який набрав чинності 6.04.2021. Мін’юст встановив тримісячний термін для підготовки до набрання чинності цим наказом. Відведені на підготовку три місяці спливають 6 липня 2021 року, передає УНІАН.

Списання коштів з банківських рахунків здійснюватиметься на вимогу виконавців.

Списуватимуть такі борги:

– несплачені штрафи,

– штрафи за порушення ПДР,

– борги за комунальні платежі,

– борги по аліментах.

Щоб кошти не було списано, борг потрібно буде погасити самостійно.

Погасити борг можна в будь-якому банку або в особистому кабінеті свого онлайн-банкінгу.

Також це можна зробити через термінал, ввівши реквізити органу виконавчої служби.

Борг можна погасити через «Онлайн будинок юстиції» в розділі «Послуги/ виконавчі провадження», за допомогою системи «Дія», через АСИП (тільки якщо у боржника є постанова про відкриття виконавчого провадження, яке містить ідентифікатор доступу і QR-код в лівому верхньому кутку постанови).

Виконавець направляє в банки вимогу про отримання інформації про стан рахунків боржника. Для цього буде використовуватися автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Банківські установи за допомогою системи автоматизованого арешту коштів (СААК) будуть направляти виконавцю відповідну інформацію.

Виконавець за допомогою АСВП буде направляти в банк, в якому відкрито рахунок боржника, постанову про арешт його коштів.

Банк накладе арешт на кошти та за допомогою СААК повідомить про це виконавцю.

При наявності коштів на рахунку боржника, виконавець направить в банк платіжну вимогу на примусове списання коштів.

Банк примусово спише кошти з рахунку боржника та перерахує гроші на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Після цього кошти будуть направлені стягувачу.

Мін’юст розширив процедуру автоматичного арешту рахунків боржників – такий арешт загрожує всім боржникам, включаючи неплатників аліментів.

13 квітня 2021 року в системі автоматичного арешту рахунків громадян-боржників приєдналися 7 банків: «Приватбанк», «ТАСкомбанк», «Універсал Банк» (зокрема, «Монобанк»), «ОКСІ банк», «Банк Схід», «Індустріалбанк» і «ПроКредит Банк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мороз Галина Показати IP 5 Липня 2021 19:04
Нарешті хоч щось придумали. Я особисто сплачую кожного місяця 100% за комунальні послуги, а біля мене сусіди не гірше за мене живуть, а можливо ще краще, але не платять вже 7 років за послуги комунальні, спокійно собі живуть та тільки посміхаються над іншими, типу: "а що вони мені зроблять???".
Ира до Мороз Галина Показати IP 6 Липня 2021 00:42
Да, согласна. Ещё бы вот без суда...было бы лучше- осбб дать возможность, таких выселять. А их- тьма. Я плачу за многих- без всяких субсидий. Задолбали.
Анонім Показати IP 5 Липня 2021 20:04
А держава у нас біла і пухнаста. І боргів перед людьми не має. Заборгованості по зарплатах, по пенсіях всі виплачені? А про борги за вкладами СРСР взагалі замовкли. От з них хай і списують. Ага. Заморишся чекати. Я теж все сплачую, але діло принципу.
777 Показати IP 5 Липня 2021 21:28
А от цікаво як буде, коли є купа фальсифікованих кредитів, яких люди навіть не отримували та і не знали про їх існування. Потім зроблено виконавчі написи нотаріуса ну і далі відкрито виконавче провадження ("боржники" про це і не здогадувалися. Цілком придумані борги, які теж підпадають під дію цього автоматичного списання. А от держава в цих випадках аж ніяк оцих людей не захищає. Звичайно, є суди, але є і купа чорних нотаріа та і таких же приватних виконавців, які лише на таких механізмах збагачуються.
нічого собі Показати IP 5 Липня 2021 21:42
Спочатку непосильні тарифи, а тепер грабунок рахунків. думаю кредит довіри у громадян закінчився...
Анонім Показати IP 7 Липня 2021 10:53
Держава готова обдирати останню копійку. Грабежі серед білого дня, дуже "дякую" депутатам, особливо за ціни в супермаркетах і на тарифи за комуналку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus