USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Військові лікарі США розробляють супервакцину від усіх штамів коронавірусу відразу

14 Січня 2022 12:15
Американські військові медики оголосили про успіх першої фази клінічних випробувань нової вакцини від коронавірусу.

Препарат, розроблений в Національному військово-медичному центрі ім. Уолтера Ріда, обіцяє захист не тільки від «Омікрона», але і від усіх інших нині існуючих варіантів коронавірусу і навіть частково від інших, споріднених йому інфекцій, повідомляє Бі-бі-сі.

Поява «Омікрона» досить сильно сплутала карти розробникам вакцин. Не тільки тим, що цей варіант коронавірусу набагато частіше заражає вже щеплених і перехворілих, але й тим, що вчені переконалися: у міру мутації вірус починає все краще обходити імунний захист людини.

В американському Національному центрі Уолтера Ріда (WRAIR) запевняють, що знайшли рішення цієї проблеми: феритинова вакцина SpFN вже показала відмінні результати під час лабораторних дослідів з тваринами (спочатку щеплювали мишей, потім макак) і навіть пройшла першу фазу клінічних випробувань на людях.

Як запевняє глава відділення нових інфекційних захворювань центру Кайвон Моджаррад, розроблений його командою препарат використовує «більш широкий підхід» і повинен забезпечити захист (принаймні частковий) від всіх варіантів коронавірусу відразу – і вже існуючих, і можливих – тих, що можуть з’явитися в результаті мутацій, що ще не відбулися.

За словами Моджаррада, в результаті такого щеплення імунна відповідь виходить «значно потужнішою, якщо порівнювати з іншими вакцинами».

Розробка SpFN (спайк-феритинових наночастинок) почалася задовго до поточної пандемії. Спочатку військові медики намагалися винайти щеплення, здатне захистити від попередників нинішнього коронавірусу: «атипової пневмонії» (SARS) і близькосхідного респіраторного синдрому (MERS), а в ідеалі – і від їх найближчих родичів, в тому числі і від Sars-Cov-2.

«В якості об’єкта для дослідження ми беремо ціле вірусне сімейство. Вивчивши якусь властивість конкретного вірусу, ми дивимося, як вона проявляється у його «найближчих родичів», – пояснює доктор Моджаррад, який називає мутовані варіанти вірусу «двоюрідними братами» оригінального штаму.

На відміну від деяких вже використовуваних вакцин від COVID-19, розробка військових медиків США невибаглива в сенсі умов зберігання: в звичайному домашньому холодильнику вона може перебувати щонайменше місяць – і не втратити властивостей.

«Такий широкий підхід дає нам можливість розробляти універсальні вакцини та інші медикаменти для профілактики і лікування захворювань, що викликаються всім вірусним сімейством», – запевняє він.

Про те, що майбутня вакцина з високою ймовірністю зможе захистити від всіх варіантів Sars-Cov-2, розробники з WRAIR заявляли ще в червні 2020 року.

А на початку 2022-го оголосили про успіх першої фази клінічних випробувань SpFN за участю 72 волонтерів. Повні вихідні дані дослідження широкій публіці поки не представили: вони чекають публікації в одному з медичних журналів.

Проте експерти до заяв розробників вакцини ставляться скептично і навіть висловлюють сумніви з приводу можливості створення подібного препарату.

Професор фармацевтичної школи Університету Меріленда і старший редактор британського медичного журналу BMJ Пітер Доші каже, що досить скептично ставиться до самої ідеї розробки подібного препарату.

«Аналогічні заяви від розробників вакцини від грипу я чую вже навіть не роками, а десятиліттями», – запевняє експерт.

«І грип, і Sars-Cov-2 відносяться до типу швидко мутуючих РНК-вірусів, які постійно дають все нові і нові варіанти, – пояснює він. – Так що особисто у мене немає відповіді на питання, яку частину вірусного геному можна визнати досить стабільною і незмінною, щоб на її основі розробити єдину вакцину, яка не буде застарівати в міру появи нових мутацій».

Цю думку поділяє і професор доказової медицини Оксфордського університету Том Джефферсон.

«Історія знає масу прикладів невдалих вакцин і антивірусних препаратів, – нагадує він. – Винайти щось подібне неймовірно складно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus