USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Внаслідок цунамі острови Тонга отримали катастрофічні пошкодження, є жертви

18 Січня 2022 09:56
В Організації Об’єднаних Націй оприлюднили звіт, згідно з яким острівна держава Тонга зазнала значних пошкоджень унаслідок масивного виверження підводного вулкана та викликаного ним цунамі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Згідно зі звітом ООН, наразі відомо про дві підтверджені смерті, одна із загиблих – громадянка Британії. Утім, зазначається, що точну кількість жертв можна буде назвати тільки тоді, коли відновиться зв’язок з усіма районами.

Повідомляється, що Міжнародний аеропорт Фуа’амоту не був пошкоджений унаслідок цунамі, але через хмару вулканічного пилу наразі неможливо провести масштабну рятувальну операцію та доставити гуманітарний вантаж.

Читати ще: Підводний вулкан спричинив цунамі у Королівстві Тонга. Відео з космосу


Місцева адміністрація розробляє план з евакуації людей з віддалених островів, де багато будинків було зруйновано хвилею цунамі. Сигнал тривоги було помічено на віддаленому архіпелазі Ха’апаї, зокрема на маленьких островах Фоної та Манго, де мешкають 69 та 36 осіб відповідно.

За даними ООН, на ці острови обрушилися хвилі до 5-10 метрів заввишки, внаслідок чого на острові Манго було знищено все поселення. Також повідомляється про «катастрофічні пошкодження» на островах Фоноіфуа, Нініва та Номука.

Тонга є острівною державою, до якої входять 176 островів, у тому числі 36 ненаселених, тоді як на інших мешкають загалом 104 494 людини. Вулкан Хуна Тонга-Хунга Ха’апаї у так званому Тихоокеанському вогняному кільці, регіоні надзвичайно високої сейсмічної активності, розташований під водою за 65 км від столиці Тонги. Це виверження, яке стало найбільшим за десятиліття, призвело до потужного цунамі, хвилі якого сягнули Японії, США та Перу. Виверження відчули навіть у Новій Зеландії, за 2300 км від Тонги.

Нагадаємо, українські полярники зафіксували наслідки виверження підводного вулкана в Тихому океані на антарктичній станції «Академік Вернадський».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus