USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиньрада звернеться до Кабміну, аби волиняни отримали доступ до паїв поблизу кордону

6 Вересня 2018 16:46
Звернення до центральних органів влади заради вільного доступу жителів прикордонних районів Волині до своїх угідь, розташованих поблизу державного кордону, підготували у Волиньраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 6 вересня.

Члени комісії розглянули звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України щодо лібералізації режиму в’їзду і перебування громадян України у місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень.

Як нагадав член комісії Юрій Гупало, йдеться про питання щодо кордону, який проходить територією Любомльського, Володимир-Волинського та Іваничівського районів. Цій проблемі присвячували вже два засідання комісій. Депутатам облради надходили численні звернення від місцевих жителів, які мають понад тисячу гектарів паїв і не мають змоги безперешкодно до них проходити, оскільки існують часові обмеження, доходило до конфліктів. Питання вивчали разом з командиром Луцького прикордонного загону і вирішили звернутися до кабміну і МВС, аби піти назустріч місцевим жителям.

«Жителі прикордонних сіл Любомльського району Волинської області не можуть знайти порозуміння з прикордонною службою щодо надання можливості вільного доступу до сільськогосподарських земель, пасовищ, місць риболовлі у прикордонній смузі. Люди не розуміють, чому прикордонники не дозволяють селянам вільно пересуватись по землі, де вони народились і виросли, де ростуть їхні діти, не дають змоги вільно вести особисте селянське господарство на землях, що належать їм по праву на основі державних актів на право власності, рибалити та випасати худобу.

Оскільки прикордонники наполягають на тому, що діють в межах чинного законодавства України, проблему можливо вирішити шляхом внесення змін Порядку в’їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб, затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку в’їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб» від 04 серпня 2017 року № 686, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 4 вересня 2017 року за № 1082/30950», - йдеться у зверненні.

З метою зняття соціальної напруги депутати Волинської обласної ради просять розглянути питання про внесення змін до Порядку в’їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб.

Зокрема, пропонують пункт 1 розділу ІІ Порядку викласти в такій редакції: «Пропуск осіб за лінію прикордонних інженерних споруджень для місцевого населення здійснюється за паспортом громадянина України або копією паспорта громадянина України, завіреного органом місцевого самоврядування за місцем реєстрації. Для інших громадян України – за перепусткою, форму якої наведено в додатку 1 до цього Порядку»; пункт 2 розділу ІІ Порядку доповнити словами «а для місцевого населення – документа (або його завіреної копії), що посвідчує особу»; у пункті 3 розділу ІІ Порядку: в абзаці 1 виключити слова «перепустки та»; абзац 2 доповнити словами «та перепустки»; абзац 3 доповнити словами «та перепустки»; доповнити абзацом 4 такого змісту: «для місцевого населення – документа (або його завіреної копії), що посвідчує особу»; пункт 2 розділу V Порядку доповнити абзацом такого змісту: «Інформування органів ДПС щодо необхідності перебування за лінією інженерних споруд з метою здійснення господарської діяльності на земельних наділах (паях) чи відпочинку у визначених органом місцевого самоврядування місцях, жителями, зареєстрованими на території прикордонної сільської ради, не є обов’язковим у світлу пору доби, незалежно від пори року. В усіх інших випадках, при порушенні часових норм, інформування підрозділу ДПС є обов’язковим».

Члени комісії рекомендували підтримати звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus