USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

На Волині прикордонники обмежують доступ селян до приватних ділянок

11 Червня 2018 16:33
Жителі низки сіл у Любомльському районі нарікають на те, що прикордонники перешкоджають їм вільно діставатися до власних земельних ділянок неподалік від Західного Бугу.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 11 червня.

Депутати обговорили конфліктну ситуацію, яка склалася між жителями прикордонних сіл Любомльського району та Луцьким прикордонним загоном Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Як зауважив голова комісії Валерій Курстак, у Любомльському районі склалася така ситуація, якої немає в жодному іншому з прикордонних районів Волині. Люди, мовляв, не можуть безперешкодно дістатися до власних земельних ділянок через поведінку командира прикордонного загону. У багатьох з місцевих жителів є необхідна перепустка, але проблема полягає в тому, що прикордонники вирішили встановити для них час перебування на ділянках, наприклад з 10-12 до 19 години. Якщо ж падає дощ і селянин хоче покинути ділянку раніше, його просто не випускають. Чомусь, зі слів депутата, подібні речі відбуваються лише у Любомльському районі.

Депутатам пояснили, що, відповідно до закону, на цих територіях встановлений особливий режим, у прикордонній зоні можуть перебувати громадяни з перепустками, які видані за особистим зверненням, звернення голови сільради чи місцевої адміністрації терміном на рік. Відповідні запити щодо конфліктної ситуації надіслали правоохоронцям та у державну прикордонну службу, відповідей наразі не отримали.

Член комісії Юрій Гупало розповів, що під час зборів селян, де були присутні приблизно 200 осіб, місцевий священик звернувся до вірян, наголошуючи, що завжди потрібно шукати компроміс, але визнав, що прикордонники «ставляться до селян як до бидла», адже ті не мають права вільно ходити своєю землею, працювати на тисячі гектарів, які вони мають у власності. Люди вирішили звернутися до депутата облради Юрія Гупала та нардепа Ігоря Гузя, ініціюючи зміни до наказу МВС щодо перебування на вказаних територіях між державним кордоном та лінією інженерних споруд. Так, пропонують, аби пропуск за лінію прикордонних інженерних споруд місцевого населення здійснювався за паспортом або його копією, завіреною печаткою органу місцевого самоврядування, для інших громадян України – за перепусткою, як і раніше. Також пропонують визначити конкретний перелік місць для відпочинку та риболовлі (низку озер та урочищ).

Депутат відзначив, що через 3-5% жителів, які справді переправляють через кордон нелегально цигарки, від прикордонників страждають решта селян.

Члени комісії вирішили взяти до уваги звернення жителів Любомльського району та винести звернення від облради до Президента, Прем’єр-міністра та голови державної прикордонної служби на розгляд сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
127 Показати IP 11 Червня 2018 17:01
І де ж та декомунізація? "Запрещать и не пущать!". Все залишилось як при совєтах.
хехъ до 127 Показати IP 11 Червня 2018 17:29
смешной ты)))))
Анонім Показати IP 11 Червня 2018 17:34
Коли. Земля в прикордонний зони була приватна? Коли хитроопи. Встигли приватизувати?
Селянин Показати IP 12 Червня 2018 09:53
Тоді, коли її поділили на паї та роздали селянам. А тепер на свою землю не можна навіть побачити. У Володимир-Волинському районі теж схожа ситуація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus