USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські ліси вимагають повернути громаді

4 Квітня 2018 14:15
Звернення до центральних органів влади щодо того, що лісами, які за рішенням суду повернуті в обласну комунальну власність досі незаконно користуються держлісгоспи, ухвалили депутати облради.

Про це йшлося під час пленарного засідання 19 сесії Волинської облради 4 квітня.

Депутати ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області.

Як повідомив депутат Юрій Ройко, питання стосується лісів, що історично належали громаді Волинської області, оскільки були насадженні ще членами колишніх міжгосподарських спеціалізованих лісогосподарських підприємств та, за рішенням, цих же членів зазначених підприємств, були передані в розпорядження комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс», засновником якого є Волиньрада.


Проте в травні 2011 року голова Волинської ОДА Борис Клімчук видав розпорядження № 232, яким, без достатніх на це правових підстав, ліси дочірніх підприємств «Маневичіліс», «Любомльліс» та «Ківерціліс» Волинського обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс» надали в постійне користування для ведення лісового господарства державним лісогосподарським підприємствам «Поліське лісове господарство», «Прибузьке лісове господарство», «Ківерцівське лісове господарство», «Цуманське лісове господарство» та надали дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок лісового фонду в постійне користування державним лісогосподарським підприємствам.

Відповідно з метою відновлення справедливості Волинська облрада, КП ВОКСЛП «Волиньоблагроліс» та КП «Волиньприродресурс» подали адміністративний позов щодо скасування розпорядження голови ОДА № 232 від 31.05.2011 та пов’язаних з ним розпоряджень № 14 та № 15 від 19.01.2011 року.

12 жовтня 2017 року Вищий адміністративний суд України поставив остаточну крапку у цій справі щодо протиправної передачі лісів площею 55,635 га на території Ківерцівського, Маневицького та Любомльського районів Волинської області державним лісогосподарським підприємствам. А 28 лютого 2018 року Верховний Суд України відмовив у допуску до провадження Верховного Суду України від 12 жовтня 2017 року.

Проте на вчорашній день лісогосподарські підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства не лише не здійснюють передачі лісів попередньому користувачеві, а, за відсутності оформленого права постійного користування земельними ділянками, продовжують вирубувати ліси, використовувати інші лісові ресурси на зазначених площах.

Окрім того, 20 березня 2018 року, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик прийняв розпорядження № 179, яким повторно надав дозвіл одному із державних лісогосподарських підприємств – ДП «Прибузьке лісове господарство» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 19,357 тисячі га в постійне користування для ведення лісового господарства і на пов’язаних з ним послуг, при тому, що аналогічні звернення КП ВОКСЛП «Волиньоблагроліс» та КП «Волиньприродресурс» проігнорували.

З метою відновлення порушених прав громади області, раціонального використання лісових ресурсів, наповнення обласного бюджету, депутати просять сприяти у вчиненні дій щодо припинення протиправного використання лісових ресурсів державними лісогосподарськими підприємствами – ДП «Ківерцівське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господарство», ДП «Поліське лісове господарство», ДП «Прибузьке лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Маневицьке лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Городоцьке лісове господарство» та передачі в користування земель лісового фонду загальною площею 55,635 га в межах Маневицького, Ківерцівського та Любомльського районів Волинської області комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньагроліс» та його дочірнім підприємствам.

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик відзначив, що незадовго до звільнення з посади голови ОДА Володимир Гунчик видав два розпорядження – одним він віддав два гектари лісу у Шацькому національному природному парку, іншим – ліси колишнього «Волиньоблагролісу» Прибузькому держлісгоспу. Це, з його слів, робиться для того, щоб не дати облраді повернути ліси громаді області.


Нагадаємо, проти повернення вказаних лісів громаді виступив заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар, якого депутат облради Анатолій Грицюк звинуватив у впровадженні корупційних схем у лісовій галузі Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лісник Показати IP 4 Квітня 2018 14:54
А хіба волинські ліси кому зараз належать? А заробітна плата яка буде в працівників які там будуть працювати?
Лісолюб Показати IP 20 Серпня 2018 16:03
Скільки ще будуть різати ліс? Коли його почнуть відновлювати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus