USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські синоптики контролюватимуть повінь через комп’ютер. ФОТО

18 Лютого 2011 15:58
Волинські синоптики отримали можливість визначати рівень та температуру води у річці Стир, вологість і температуру повітря не виходячи з приміщення гідрометеоцентру.
Про це стало відомо 18 лютого під час презентації нового сучасного обладнання першої автоматизованої гідрометеорологічної станції у басейні річки Прип’ять.
Обладнання розмістили у Луцьку на мосту по вулиці Ковельській. Воно має вигляд звичайної сірої будки, де встановлено спеціальні вимірювальні прилади та модем.
Інформація буде надсилатися на сервер кожні п’ять хвилин.
До того ж переглянути ці дані зможуть й всі охочі користувачі Інтернету, адже інформація у мережі буде знаходитися у вільному доступі.
На встановлення станції розробники проекту витратили загалом три місяці та 33 тисячі євро. У цю вартість увійшла ціна власне обладнання, програмного забезпечення і сервера, а також вартість монтажних робіт та дозволів на розміщення конструкції.
За словами директора Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростислава Бондарчука, поява такої станції стала можливою лише за фінансової підтримки НАТО в рамках програми «Наука заради миру та безпеки», а також завдяки роботі Ініціативи «Навколишнє середовище та безпека», до якої входять шість міжнародних організацій з охорони довкілля.
Однак головною рушійною силою став спільний словацько-українсько-білоруський проект «Моніторинг та прогнозування паводків у басейні річки Прип’ять». Адже до цього часу гідрометеорологічна мережа спостережень у басейні річки Прип’ять в Україні та Білорусі лишається не автоматизованою, а вимірювання рівня води проводяться кожного дня спостерігачем.
«Потреба в автоматизованому спостереженні за рівнем води у річці Стир та загалом у басейні Прип’яті виникла вже давно. І це проблема не лише України, а й сусідньої Білорусі. Адже білоруси потерпають від води, яка тече з нашої держави», - зазначив співголова проекту Олексій Ярошевич.
Він також наголосив, що робота у цьому напрямку припинятися не буде.
«У нас залишилося трохи грошей, тому ми плануємо протягом цього року встановити ще дві такі станції. Одну у селиші Колки Маневицького району. Там річка дуже розгалужена, там взагалі дика частина. А іншу – по течії річки Стир десь ближче до Львівської області, щоб була можливість отримувати оперативні дані у Луцьку», - поділився планами Олексій Ярошевич.
Також розробники проекту звернулися до мешканців Луцька, аби ті не чинили актів вандалізму над незрозумілою сірою будкою на мості.
«Ми декілька тижнів тому встановили лише одну коробку, а вже наступного дня виявили, що невідомі пошкодили конструкцію. Просимо не зачіпати станцію, адже це порушить її роботу», - звернувся до лучан співголова проекту.











Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Без і'мя Показати IP 18 Лютого 2011 17:49
"До того ж переглянути ці дані зможуть й всі охочі користувачі Інтернету", а де адреса в інтернеті? П.С. Знаючи любов наших людей до крадіжок як довго вона там провисить? :)
Саньок Показати IP 18 Лютого 2011 18:46
а зачем её красть, чтоб поставить дома и транслировать данные про уровень луж во дворе? :-D
Злодій до Саньок Показати IP 18 Лютого 2011 22:51
Крадуть зазвичай щоб на металолом здати а не собі десь-там поставити.
Цікавий Показати IP 18 Лютого 2011 19:20
Чому на цьому фото http://www.volynnews.com/files/news/2011/02-18/21472-1u.JPG антена дивиться в небо? Це що один з різновидів супутникової антени?
сергій Показати IP 18 Лютого 2011 19:42
там сигналізація ще є
Ірина Новосад до сергій Показати IP 18 Лютого 2011 21:58
до речі, так сигналізація є!!!
Ірина Новосад Показати IP 18 Лютого 2011 20:00
Сподіваюсь, що довго!!!) Шкода буде, якщо все таки її пошкодять! А ось і ссилка! http://volyngmc.dyndns-office.com/adata.php?StNo=1
порадник Показати IP 18 Лютого 2011 20:21
Щоб не пошкодили треба поставити відеокамери, які вивести на пульт 02. Зловити пару, показово покарати - решта просто боятиметься.
Мирон до порадник Показати IP 19 Лютого 2011 19:17
Треба будку колючою проволокою захистити, обмазати мазутом і пустити струм. Тоді не полізуть. А ще по опорі моста можуть залізти.
Місцевий Показати IP 18 Лютого 2011 20:28
Початок гарний, от тільки сильно насмішила сирена над дверима. LoL Руку підняв і відірвав, невже так тяжко закріпити її в недоступному місці? Називається галочку поставили. Цікаво яка охоронна фірма така ледача?
Українець Показати IP 18 Лютого 2011 22:18
До речі,знаєте,що на Стиру по вул.Набережна десь так в районі повороту на вул.Яровиця стоїть на березі (фактично у воді) така стара і облуплена невеличка споруда.Так оце при совдепії це була така станція,на якій вимірювали рівень води в Стиру,температуру води,швидкість течії.Але берегти не вміють,то будують нове.А на мості поставили,думаю це найпростіший варіант і найдешевший.
Юра Рибак Показати IP 19 Квітня 2012 13:34
Як на мене чудовий прилад, тільки шкода що тиск не показує, а так чудово час для риболовлі собі можна приблизно підбирати))) Приємно коли будують а не руйнують )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus