USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинським громадам передадуть сільськогосподарські землі

18 Листопада 2020 10:44
Кабінет міністрів запустив процес передачі сільськогосподарських земель утвореним територіальним громадам. Відповідну Постанову №1113 уряд ухвалив 16 листопада.

Документом передбачено передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність з 17 листопада 2020 року.

Зокрема, в комунальну власність передають державні ділянки сільгосппризначення, включені до переліків земельних ділянок, права на які виставляються на земельні торги, після оприлюднення результатів земельних торгів та укладення договорів оренди. А також громадам передаються ділянки, щодо яких надані дозволи на розроблення документації із землеустрою, якщо до 15 грудня 2020 року документацію із землеустрою не подадуть на затвердження до територіальних органів Держгеокадастру.

Загалом в комунальну власність передаються понад 2 мільйони гектарів сільгоспземель, повідомив Голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

З його слів, у Волинській області йдеться орієнтовно про 65 тисяч гектарів землі для місцевих громад.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року керівник Держгеокадастру зробив гучну заяву: в Україні через різні земельні схеми вивели з державної власності понад 5 мільйонів га сільськогосподарських земель. Проте на місцях про це знали давно. Так, до прикладу, киянам роздавалися землі біля Шацьких озер «під городи».

Це стало можливим, бо землі, які розташовані за межами сільських рад, роздавав Держгеокадастр. В області не раз нарікали, що на Волині (та й не тільки) діє така шахрайська схема: підставних осіб за гроші «просять» написати заяву на отримання 2 гектарів для ведення сільського господарства, а потім ці люди земельні ділянки передають «потрібній» особі. І так виходить, що після затвердження Держгеокадастром у «потрібної» людини опиняються десятки, а то й сотні гектарів земель громади.

Детальніше про цю шахрайську схему йшлося в розслідуванні Інформаційного агентства Волинські Новини «Як розкрадають сотні гектарів волинської землі через підставних осіб».

Відповідно до виданої урядом Постанови, Держгеокадастр повинен прискорити проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності. А органам місцевого самоврядування рекомендується зареєструвати право комунальної власності на отримані земельні ділянки сільгосппризначення у порядку, встановленому законом, звернувшись до обласних управлінь Держгеокадастру з необхідною документацією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Україна-руїна Показати IP 18 Листопада 2020 12:18
голови громад і депутати будуть конкретно дерибанити землю....не на жарт.... В країнах де закон працює (нормальних країнах) реєстр землі давно і держава землю на приватизацію не дає, а в оренду здає...
Україна-руїна Показати IP 18 Листопада 2020 12:59
А народ не повинен бути пасивний- сесія відбувається- ідіть на сесію- маєте повне право бути на сесіях, виконкомах.... На сайтах рад, ОТГ має за 10 днів до сесії розміщуватись питання, які будуть розглідатись на сесії. Працівників повно в радах, а на сайт не розміщують - публічну інформацію. За те гроші отримують не мала. То їм немає зв'язку з серверами чи інтернетом- 10 днів немає зв'язку. Не СМІШІТЬ ЛЮДЕЙ. Дітям в садочку казки розказуйте. ЛЮДИ ВАС ОБМАНЮЄ горе-влада 29 років. ! не будьте пасивними . Беріть приклад з горе- активістів- депутатів !А то тільки депутати активні і голови рад, громад.... ! Побачили хто головами рад став і які стали депутати....- корупціонери і злодії з темним минулим обіцяють світле майбутнє... (світле майбутнє-собі обіцяють, а нам брехню і ДУЛЮ відбублика). Влада повинна боятись виборця, а не виборець влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus