USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Об’єднана громада на Волині залучила понад 20 млн за два роки

26 Грудня 2018 17:36
Окрім збільшення місцевого бюджету з 4 до 18 мільйонів гривень, ОТГ на Ковельщині змогла залучити понад 24 мільйони гривень додаткових коштів протягом двох років роботи.

Про це йшлося під час прес-заходу «Реформа децентралізації на Волині у 2018 році: здобутки, виклики, перспективи» 26 грудня у Луцьку.

Окрім експертів Волинського центру розвитку місцевого самоврядування, про здобутки, проблеми та плани на майбутнє волинських громад розповідали представники об’єднаних територіальних громад з різних частин Волині.

Голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк розповів, що окрім податкових надходжень, які дала громаді децентралізація (бюджет збільшився з чотирьох мільйонів гривень до 18), вдалося залучити понад 24 мільйони гривень протягом двох років. Усі ці кошти, з його слів, витратили на капітальні видатки, а не «проїдання». Основним напрямком роботи громади стали освіта та енергоощадність. Зекономити кошти, які витрачають на енергоносії, дозволяють енергоощадні заходи і, відповідно, отримати додатковий ресурс для розвитку. Найбільш енергозатратною є галузь освіти, адже комунальні установи - школи та дитсадки, мають досить велику площу, яку потрібно опалювати.

Голова ОТГ увійшов до складу 50 енергоменеджерів, які були відібрані в Україні у рамках програми «U-LEAD» і зараз застосовує отриманий досвід. Також громада стала учасником проекту поводження з твердими побутовими відходами. Після візиту до Швеції та Данії голова ОТГ зрозумів, що до вирішення проблем потрібно підходити комплексно, як у цих країнах, де важливими вважають не тільки будівлі та дороги, а й здоров’я людей. Тому в громаді вирішили працювати не лише над освітою та енергоощадністю, а й над здоров’ям людей, що залежить від навколишнього середовища.

Першими в Україні тут уклали договір про співпрацю між двома ОТГ та районним ЦНАПом. Це дало змогу пройти відбір у першій хвилі і нині в громаді чекають на відкриття Центру надання адмінпослуг. У громаді вже працюють реєстратори речових прав.

Нагадаємо, у перших двох раундах програми «U-LEAD з Європою» в частині створення та модернізації ЦНАПів 15 волинських ОТГ стали переможцями. В області підписали дев’ять договорів, якими скористалися 27 громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
знаю Показати IP 26 Грудня 2018 21:27
що значить залучила, нехай розшифрує, все дає кошарук....ніхто нічого не залучав, посередня громада

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus