USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Волинянин розпиляв старий клен – і побачив хрест

5 Серпня 2011 09:59
Мешканець Старої Вижівки, що на Волині, Олександр Гітюк, розрізавши гілку канадського клена, зрубаного ще взимку, на обох обаполках побачив чітке зображення хреста.
Згодом такий же символ він виявив ще на одній гілці, – пише Волинь-нова.
«Я відчув справжній переляк»
Гітюк працює робітником із обслуговування у Старовижівській райсанепідемстанції, і йому доручили зрізати клен, що ріс поблизу цього закладу.
«На вигляд йому було більше півсотні років, – розповів чоловік. – Деревину вирішив використати на домашні потреби – порубати на дрова. Товстий стовбур розрубав ще взимку, а от до гілляччя все руки не доходили».
Та коли нещодавно взявся вдома у майстерні наводити лад із залишками деревини, каже, відчув незвичайне хвилювання. Розпилявши одну з тонких гілок, побачив на зрізі чітке зображення хреста. Воно було на обох обаполках.
Старовижівчанин почав різати гілку на невеликі за товщиною кружечки діаметром від 6 до 10 сантиметрів – малюнок хреста змінювався, набував різних обрисів, розпливався, аж поки зовсім не зник.
Таке ж зображення символу християнської віри знайшов ще на одній гілці того ж дерева, яка пролежала на подвір'ї майже півроку.
«Я відчув справжній переляк, бо як людина віруюча переконаний: такі знаки з'являються неспроста, – розповідає далі Олександр Гітюк. – Не знав, що робити зі своєю незвичайною знахідкою. На подвір'я до мене приходили сусіди, знайомі, роздивлялися дерев'яні кружечки з нерукотворним дивом».
Місцеві розповідають, що на цьому місці загинуло багато німців
Тоді він вирішив порадитися зі своїм братом – єпископом католицької церкви владикою Маркіяном.
«Він мене розрадив: «Якщо саме тобі довелося знайти хрест всередині дерева, значить – це твій хрест. Молися до нього», – сказав Маркіян.
Розпилявши гілку завдовжки з півметра на майже тридцять кружечків, де посередині чітко проступає хрест, позначений коричневим і навіть золотистим кольором, Олександр Гітюк таким чином зподілився своєю знахідкою із багатьма старовижівськими родинами.
Місцеві краєзнавці появу хреста на зрізі гілок пов'язують із подіями минулої війни. У 1944-му, розповідають, що коли йшли бої за визволення Старої Вижівки, на тому місці, де ріс канадський клен, загинуло багато німецьких вояків.
Щоправда, старожили кажуть, що тіла загиблих їхні товариші встигли похоронити або вивезти на батьківщину.
Настоятелю храму Святого Василія Великого УПЦ Київського патріархату отцю Івану Олександр Гітюк теж дав зріз із гілки.
«Цей знак від Господа залишився у нашій церкві. Думаємо зробити великий дерев'яний хрест і вмонтувати у нього цей нерукотворний знак страждання, спасіння і вічного блаженства. Він буде освячений на велике свято – Воздвиження Чесного Хреста», – розповів отець Іван.
Він зазначив, що, можливо, згодом поставлять хрест на тому місці, де росло це дерево.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Л А Д О М И Р Показати IP 5 Серпня 2011 10:12
такий "фокус" добре вміють робити японці :) особливо зі своїми бонсаями... Так ні, ж ... містика і "знак" божий. Все що людина не може пояснити переводиться у "надприродні сили". Шо тут скажеш ...
Exaboto Показати IP 5 Серпня 2011 11:06
село і люди :))
Матеріаліст-атеїст Показати IP 5 Серпня 2011 15:18
Це все набридає. В якому столітті живемо? То ікона "заплакала", то "відновилась", то "кровоточить". Цікаво, чи не вкакався Гітюк з переляку? А отець Іван цим "знаком від Господа" буде до кінця життя дурити і доїти прихожан. Ганьба парторгам в попівських рясах!
Інна Гошко Показати IP 5 Серпня 2011 18:05
не знаю чи саме це "Божий знак", але в ікони, що мироточать щиро вірю, бо як ще можна пояснити їхню чудодійну силу, що зцілює людей?!
Микола Показати IP 7 Серпня 2011 17:03
Всяким ладам мирам і атеїхстам не зрозуміла сила Бога Живого. Так і говорить Псалмоспівець :" мають око і не бачать". Колись все стане на свої місця.
православний Показати IP 8 Серпня 2011 12:43
А найперше за ці погрози "стане на свої місця" для Миколи за зраду православя, за те, що такі як він, самі собі придумавши віру, моляться не в українських православних храмах, а в хлівах з павуками - штунди, пятидесятники, слуги ієгови, вісаріоновці і інша нечисть, яку впустили в Україну.
M до православний Показати IP 9 Серпня 2011 18:12
А от православ'я по твоєму, єдино правильне? Почитайте в Діях Апостолів, яка має бути церква і порівняйте із діяльністю православної.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus